Odbojkašice Rijeke nakon velike borbe svladale Split

Objavljeno: Četvrtak, 11 Travanj 2013 17:54 Autor:
Odbojkašice Rijeke pobijedile su Split 3:1 nakon velike borbe u prvoj utakmici polufinala doigravanja.

Odbojkašice Rijeke pobijedile su Split 3:1 nakon velike borbe u prvoj utakmici polufinala doigravanja. Kada je kod rezultata 24:20 u četvrtom setu Alyssa D'Errico loptu na servis poslala u mrežu svima je laknulo u domaćim redovima. D' Errico, koja inače igra libera, izludila je Riječanke odličnim servisom. Završnica četvrtog seta bila je infarktna. Sve je mirisalo na peti set, Split je imao 11:16 na drugoj tehničkoj minuti odmora. Rijeka se polako "čupala", Zdrilić je napokon donijela izjednačenje (18:18).

I onda je krenuo rasplet, nakon napada Zdrilić kod 20:19 pomoćni sudac pokazao je dobru loptu, u tom trenutku skočila je cijela klupa Splita. Danijela Anđelić zaradila je žuti karton, obojkašice Splita posprdno su pljeskale prvom sucu Zdravku Hraniću, koji je u međuvremenu žutim kartonom "počastio" i fizioterapeuta Splita tako da su se Riječanke odjednom našle u prednosti 23:19. Blok Bernarde Brčić donio je 24:19 odnosno 24:20 jer je tada Igor Lovrinov zaradio žuti karton. Infarktna četvrta dionica završila je već spomenutom pogreškom D'Errico kod prve meč lopte.

Rijeka je tako na kraju iščupala vrijednu pobjedu, jer očito je da će u uzvratu u Splitu u subotu imati težak zadatak, a polufinale se igra na dvije pobjede. Rijeka je uspjela brzo prebroditi krizu iz drugog seta, u trećoj dionici nošene Katarinom Pilepić pobjegle su na 9:5. Ali sve se to brzo raspalo kada je na servis stigla D'Errico. Dovoljna su bila dva ili tri servisa da malo zaljuljaju domaći sastav. Riječanke su se mučile kroz cijelu utakmicu, a Split je u trećem setu prijetio kod 15:16. Ipak, serija domaćina 8:0 vratila je stvari na svoje mjesto.

Rijeka je utakmicu otvorila serijom 4:0, u koju su stali as Kalebić, te blok Sušić. Uzvratile su gošće najviše zahvaljujući dobrim servisima D'Errico, ali uspjele su stići samo do 4:5. Uslijedila je nova serija domaćina 8:0 (13:4) na servis Matee Magdić. Split je u tom periodu katastrofalno igrao na prijemu, a ono što bi i uhvatio, riječki blok je bio previsok. Rijeka je veći dio prvog seta radila sve, i griješila i osvajala poena. Do pred kraj dionice gošće nisu imale niti jednu igračicu s dva poena! U završnici se razigrala Plourde. Splićanke su bile uporne i zadržale su priključak natjeravši domaće odbojkašice na maksimalan angažman. Ipak, najbliže su stigle do 22:18.

Otvaranje druge dionice bila je sušta suprotnost, nekoliko neugodnih servisa D' Errico dobro je uzdrmalo primačku liniju Rijeke, što je uz čvršći splitski blok donijelo goščama visokih 8:2 na prvoj tehničkoj minuti odmora. I onda je stigao ključan poen. Splićanke su blokom zaustavile Magdić, ali Paola Došen sjajno je zadržala loptu u igri, a Magdić "skuhala" za 3:9. Bila je to potrebna injekcija samopouzdanja, serija je završila na 8:9. Splićanke su uhvatile malo daha na 8:12 nakon dva poena Ploured i pogreške Pešut, a Igor Lovrinov pozvao je minutu odmora.

Rijeka je opet stigla uhvatila priključak nakon bloka Sušuć (13:14), ali nakon neobranjivog servisa D' Errico Split opet bježi na 13:16, a uskoro 15:21. I onda je krenuo riječki niz na servis Tamare Sušić, a sve je stalo kod 20:21. Naime, tada je Sušić pogriješila na početnom udarcu, u idućem poenu smeč Katarine Pilepić je od vrha mreže završio van granica igrališta, a gošće su ubrzo imale četiri set lopte 20:24 i unatoč riječkim naporima set je završio kod 22:24 kada je Pilepić pogriješila na početnom udarcu.

 

RIJEKA CO - SPLIT 1700 3:1

Prva utakmica polufinala doigravanja za prvaka: Rijeka CO - Split 1700 3:1 (25:20, 22:25, 25:17, 25:21).

Dvorana mladosti. Gledatelja: 300. Suci: Hranić i Binugla (oba Zagreb).

RIJEKA: Došen (L), Pilepić 22, Zdrilić 8, Magdić 21, Pešut, Šćulac, Mioč, Brčić 1, Kalebić 12, Sušić 12.

SPLIT 1700: Klarić (L), Charuk 8, Plourde 16, Maretić, Vukasović 1, Prkačin 1, D'Errico 14, Anđelić 14, Svec 4, Glavinić.

 

Autor: M. Babić