Odbojkašice Rijeke pobijedile Azenu i osvojile deseti Kup Hrvatske!

Objavljeno: Subota, 22 Prosinac 2012 18:10 Autor:
Odbojkašice Rijeke Odbojkašice Rijeke Foto: Sandro Donda
Odbojkašice Rijeke pobjednice su Kupa Hrvatske! Riječanke su u podnevnom terminu pobijedile Azenu iz Velike Gorice i na taj način stigle su do desetog Kupa od hrvatske samostalnosti

Odbojkašice Rijeke pobjednice su Kupa Hrvatske! Riječanke su u podnevnom terminu pobijedile Azenu iz Velike Gorice i na taj način stigle su do desetog Kupa od hrvatske samostalnosti, ukupno 19. trofeja (deset Kupova, osam prvenstava i Interliga). Rijeka je ujedno tako prekinula nizo od dvije sezone bez osvojenog Kupa , naime prošle dvije sezone u finalu su izgubile od Vukovara. Iako jedna utakmica finala uvijek skriva moguće zamke, Rijeka je bila na visini zadatka i u takvom raspletu niti jedna ekipa iz Hrvatske nema šanse protiv izabranica Igora Lovrinova. Azena je previše griješila da bi u konačnici mogla doći i do seta, s druge strane Rijeka je izgledala dobro uz veliku dozu mirnoće i pravih poteza kada je to bilo najpotrebnije. Počevši od sigurnih Ive Zdrilić, Matee Magdić i Tee Pešut, standardno dobre Bernarde Brčić, pouzdane Paole Došen, efikasne Ivane Kalebić i Katarine Pilepić koja i dalje ne može smečirati, ali zato se sjajno snalazila na bloku. Poseban je ovo bio susret za Anu Mioč i Ivanu Šćulac koje su osvojile prvi tofej. Dean Šćulac, dopredsjednik HNK-a Rijeka, pratio je s tribina kći Ivanu.

Utakmica je zapravo prelomljena u neizvjesnoj završnici druge dionice, iako se prema tijeku prvog dijela dionice to nije dalo naslutiti. Naime, Azena je imala nekoliko prilika da uhvati potpuni priključak, ali Magdić je s dva bloka spriječila je najizglednije prilike. Ubrzo je Azena počela griješiti, Rijeka je pobjegla na 17:13 i činilo se da će sve biti lakše. Ali, ni Rijeka nije imala potrebnu mirnoću, dvije pogreške Magdić u napadu i napad Bečić vratio je Azenu u potpunosti u susret (19:19). Nakon servisa Solomun Azena je i povela 20:19. Ali kako je došla do prednosti, tako ju je i prosula. Jedna dobra reakcija Ive Zdrilić na mreži i nošena lopta Radoš vratile su Rijeci prednost 22:20, a uskoro donijeli tri set lopte. Ali ništa nije išlo lagano, prvo je Tea Pešut pogriješila na prijemu. Kod 23:24, nakon lošega prijema Zdrilić, Azena je imala napad. Ana Mioč u tom poenu uhvatila je jednu tešku loptu. U nastavku akcije lopta je otišla na Dinu Bečić koja je pokušala "kuhati", ali lopta je zapela na vrhu mreže i Rijeka je mogla odahnuti.

Sve tri dionice imale su skoro identični tijek, čemu svjedoči da je u sva tri seta rezultat sredinom dionice bio 17:13 za Rijeku. Rijeka je rutinski riješila prvi set u svoju korist. Bilo je situacija u kojoj je ekipa iz Velike Gorice uspjela probiti riječku obranu, ali sve su to bile mrvice. Razlika je došla do izražaja nakon nekoliko pogrešaka Dine Bečić u napadu, dva dobra servisa Ivane Kalebić i dva, do tri poena prednosti ubrzo su se pretvorila u 20:14, pa i u 24:16. Azena je spasila dvije set lopte, ali Iva Zdrilić spriječila je bilo kakvu mogućnost preokreta.

Azena je bila žilava i u trećem setu. Rijeka je dobila dodatnu injekciju adrenalina kada je Bernarda Brčić sjajno spasila jednu loptu, a u nastavku poena Tea Pešut blokom je donijela 16:13. Azena jednostavno nije izgledala kao ekipa koja može preokrenuti ovu utakmicu, Magdić je blokom za 22:17 dodatno utrljala soli na ranu, a Magdić je uskoro novim poenom zaključila utakmicu iskoristivši drugu set loptu.

RIJEKA - AZENA 3:0

Finale: Rijeka - Azena 3:0 (25:16, 25:23, 25:21). Gledatelja: 250. Suci: Muha (Osijek) i Zidanić (Zagreb).

RIJEKA: Došen (L), Pilepić 2, Zdrilić 12, Magdić 15, Pešut 9, Šćulac 1, Mioč, Brčić 2, Kalebić 8, Sušić.

AZENA: Lončar 7, Visković, Radoš, Bečić 8, Klafurić, Breko 2, Marić 3, Matić 9, Solomun 12, Dugalić, Lukić 1, Reščić (L).

Napad poeni: Rijeka 34, Azena 31.

Blok poeni: Rijeka 9, Azena 6.

Servis poeni: Rijeka 6, Azena 5.

Neforsirane pogreške: Rijeka 14, Azena 18.

Servis pogreške: Rijeka 5, Azena 8.

Autor: Marko Babić