Odbojkašice Rijeke u štrajku

Objavljeno: Četvrtak, 01 Ožujak 2012 20:32 Autor:
Odbojkašice Rijeke u štrajku Foto: Sandro Donda

Dugogodišnja loša financijska situacija u riječkom ženskom odbojkaškom prvoligašu konačno je eskalirala. Na sastanku igračica i vodstva kluba bilo je burno, no djevojke su ustrajne u štrajku.

Klasična je ovo priča o zanemarivanju i popularnosti određenih sportova bez obzira na ostvarene uspjehe. Ženski odbojkaški klub Rijeka najtrofejniji je gradski sportski kolektiv, no u isto vrijeme i jedan od klubova s najtežom financijskom situacijom. Već nekoliko godina predsjednik Livio Tončinić i trener Igor Lovrinov jedva krpaju kraj s krajem, a vulkan je samo čekao na svoju erupciju.

-Ovo je naša zajednička odluka, a razlog je isključivo financijsko stanje i neimaština. Klub nam duguje tri plaće, a djevojke se hrane po pekarama. Nije ovo napad na nikoga, samo tražimo ono što piše u ugovoru i - ništa više. Jedini smo klub koji osvaja trofeje, podrška Grada je slaba, a sponzora ni nemamo, - kazala je u ime momčadi kapetanica Bernarda Brčić na jučerašnjem sastanku u prostorijama kluba, a njene izjave prenio je Novi list.

Istu priču potvrdila je i najbolja igračica kluba, reprezentativka Samanta Fabris koja je u Selcu na terapijama.

- Istina je, štrajkamo i dalje, duguju nam tri plaće. Moralo je jednom puknuti... Još je upitno hoćemo li igrati prvenstvo, - rekla je srednja blokerica.

Predsjednik Tončinić bio je sve, samo ne sretan i dobronamjeran u svom istupu prema odbojkašicama.

- Niste ništa pokazale zadnjih šest mjeseci, da ste osvojile Kup imali bi tristo tisuća kuna. Sve ste suspendirane, a nastavite li sa štrajkom, odrezat ću vam kaznu u iznosu tromjesečne plaće, pa ćete praznih džepova kućama. Dobio sam neka obećanja gradonačelnika, ali sada vidim da se za vas ni ne isplati boriti. Igrat ćemo s juniorkama, to je najmanji problem, -  oštar je bio Tončinić s kojim se u većini stvari složio i trener Lovrinov.

Kako će se priča rasplesti, ostaje za vidjeti, no jedno je sigurno. Ovakvo stanje u profesionalnom sportu financijski je neodrživo.

Možda bi odbojkašice umjesto predsjednika koji ne isplaćuje ugovorene plaće mogle pokušati razgovarati s Gabrieleom Volpijem, tko zna, možda mu se i odbojka svidi...

 

 

Izvor: Sportnet