OK Poreč povratničku sezonu u elitnom razredu završio odlično

Objavljeno: Ponedjeljak, 07 Svi 2012 13:51 Autor:
Trener s mlađim kadetkinjama u Osijeku na PH 2011/12. Trener s mlađim kadetkinjama u Osijeku na PH 2011/12. Foto: Odbojka.hr

U ligaškom dijelu prvenstva ostvarile su pozitivan učinak od 14 pobjeda i deset poraza, uz pozitivnu set-razliku 50:43, osvojile šesto mjesto, posljednje koje vodi u doigravanje za naslov prvaka Hrvatske. Potom su u četvrtfinalu "play offa" nakon dvije utakmice ispale od osmerostrukog i peterostrukog uzastopnog državnog prvaka Rijeke, no šesto mjesto na prvenstvenoj ljestvici s kojeg su ušle u doigravanje donijelo im je plasman u prvu jakosnu skupinu Prve A lige za sljedeću sezonu.

To su temeljna ovosezonska vrlo uspješna rezultatska ostvarenje odbojkašica Poreča u povratničkoj sezoni u elitni razred hrvatske odbojke u kojem se porečki kolektiv prethodno natjecao prije 17 godina, kad je većina današnjih klupskih prvotimki tek bila rođena.

Samo jedan kiks

- Sigurno je da bi prije sezone sve što smo ostvarili unaprijed i "potpisali", i zaista našim igračicama mogu samo čestitati na odličnoj sezoni - veli trener Poreča Miodrag Stojaković.

- Imali smo, doduše, još puno prigoda poboljšati plasman, odigrali puno utakmica "na nož". Vodili 2:0 protiv Cestorada u Vinkovcima, pa izgubili, pa 2:0 protiv Azene kod kuće i na gostovanju kod Kaštele DC, pa u oba navrata spašavali pobjede, u Puli smo mogli do petog seta, da dalje ne nabrajam. Kiksali smo, po mojoj ocjeni, samo u domaćem porazu od Zagreba. Mislim da dobar dio sezone nismo ni bili svjesni da možemo toliko visoko, uhvatiti play off. I kad smo to konačno shvatili, počeli smo hvatati zadnji vlak za doigravanje, tako da nam je sama završnica ligaškog dijela prvenstva bila prepuna napetosti i adrenalina.

- Bili smo gotovo pred oproštajem od play offa s obzirom da smo u presudnoj utakmici na gostovanju u Velikoj Gorici kod Azene gubili 1:2 u setovima i 7:16 u četvrtom setu. Na kraju smo rezultat potpuno okrenuli u našu korist zbog čega nam je plasman u doigravanje bio posebno sladak, jer su ga djevojke izborile svojim teškim radom. Cijenim da smo sa svime što smo ostvarili definitivno najugodnije iznenađenje lige. Sljedeće sezone, s obzirom na reorganizaciju lige, Poreč očekuje još jače natjecanje, u prvoj jakosnoj skupini Prve A lige samo s najjačim klubovima, OTP bankom, Rijekom, Splitom, Mladosti, Vukovarom, Azenom i Marinom Kaštelom.

Veliki izazov

- Bit će to za našu mladu ekipu veliki izazov s kojim ćemo se, vjerujem, znati nositi.

- Naši glavni aduti u tom natjecanju trebali bi i dalje biti uigranost, kompaktnost i homogenost, kao i pozitivna atmosfera koja nas krasi već godinama, premda ćemo i dalje biti jedan od najmlađih sastava lige. Kako sad stvari stoje, uspjet ćemo zadržati na okupu 90 posto ekipe. Odnosno, tri nam se igračice koje završavaju srednju školu namjeravaju posvetiti studiranju, a dvije od njih, Vanessa Pahović i Emina Zahirović nastojat će se na fakultet upisati u Puli, tako da će i dalje ostati članice našeg kluba. Sama činjenica da igračice svoje školovanje planiraju na način da i dalje ostanu aktivne igračice u našem klubu, velika je stvar.

Pomoć zajednice

- No, kako bi to i dalje postizali u maloj sredini kao što je Poreč, koja nema puno visokoškolskih ustanova, morat će nam pomoći cijela zajednica, lokalno-politička i gospodarstvena. Ne treba posebno pojašnjavati što bi za svaku od naših djevojaka značila kakva stipendija ili osigurano radno mjesto ako se odluči na studiranje u Puli i nastavak igranja za klub. Ili čak ne odluči na studiranje u kojem slučaju primarno mora razmišljati kako početi zarađivati za život. Jedina igračica koja će se moguće je i samo privremeno oprostiti od kluba je tehničarka Karolina Miloš čiji planovi oko studiranja nisu vezani za Istru. S druge strane, želja nam je pojačati se s barem jednom igračicom jer smo za nešto više naravno limitirani financijskim sredstvima - zaključio je Stojaković.

Mlade kategorije jamstvo uspješne budućnosti

- Naša trenutna prva ekipa svojim je odličnim rezultatima unazad tri sezone povukla za sobom sve ostale klupske selekcije, ekipe mlađih uzrasta. Naraštaji koji dolaze već sad nam ulijevaju povjerenje da će nam bliža ili daljnja budućnost biti najmanje jednako uspješne.

- Najvažnije nam je da postignemo kontinuitet popunjavanja naše prve ekipa kvalitetnim igračicama iz vlastitog kadra i zasad smo na dobrom putu ostvarenja tog cilja. Dobra vijest za klub je i podatak da nam se druga ekipa iz Treće plasirala u Drugu ligu - zapad u kojoj će naše mlade djevojke imati još više kvalitetnijih utakmica - veli Stojaković.

Igračice ga natjerale da zavoli Poreč

Stojaković je odradio tri sezone na klupi Poreča tijekom kojih je odbojku u gradu "okrenuo naglavačke". Klub čija je prva ekipa tavorila u sredini prosječnosti Druge lige - zapad u te je tri sezone doveo do Prve A lige, a iz takve ekipe izašlo je niz juniorskih, kadetskih i mlađekadetskih reprezentativki Hrvatske.

- Uvijek ponavljam da sam ubrzo nakon dolaska u Poreč bio na rubu odustajanja. No, nakon određenog vremena shvatio sam da se ovdje može napraviti dobar rezultat, promijenio mentalitet vrlo mladih igračica, trgnuo ih iz letargije. Cijelo vrijeme sam im ponavljao samo jedno, rad se mora isplatiti, jer im ništa neće biti poklonjeno. Igračice su me na koncu svojim pristupom natjerale da zavolim Poreč - veli popularni Miki.

Drugačiji motivi

Svoju su prvu sezonu u Prvoj A ligi, u kojoj u ostalim klubovima igra niz igračica koje se odbojkom bave potpuno profesionalno, odbojkašice Poreča odigrale na čisto amaterskim temeljima, bez ikakve naknade za svoj angažman u klubu. U ovom trenutku neizvjesno je hoće li im se sljedeće sezone promijeniti status.

- Bili bi sigurno zadovoljniji kad bi našim igračicama mogli osigurati kakvu-takvu mjesečnu naknadu, no u ovom trenutku teško je po tom pitanju bilo što reći. No, naša je glavna svakodnevna preokupacija kako uopće pribaviti dostatna financijska sredstva za temeljno funkcioniranje kompletnog kluba, što nam je već sam po sebi veliki zadatak. Ta činjenica da u našem klubu igračice ne dobivaju nikakav novac na neki način nam je barem dosad bila prednost, jer su motivi natjecanja naših igračica drugačiji, potpuno i jedino sportski - rekla je dopredsjednica kluba Teuta Sauko.


Izvor: Glas Istre