Pobjedom nad Portugalom seniorke nastavile niz bez poraza

Objavljeno: Subota, 24 Rujan 2016 19:20 Autor:
Pobjedom nad Portugalom seniorke nastavile niz bez poraza Foto: cev.lu

Pobjedom nad ekipom Portugala s 3:0, po setovima 25:21, 25: 15 i 25: 20, ženska odbojkaška reprezentacija Hrvatske zabilježila je u petom nastupu na kvalifikacijama za Europsko prvenstvo i petu pobjedu bez izgubljenog seta.

Nakon tri pobjede u portugalskom gradiću Povoa de Varzim, i u Rovinju, u drugom drugu krugu kvalifikacijskog turnira, ostvarile su dvije sigurne pobjede s 3:0. Po tomu hrvatska reprezentacija trenutno ima najbolji rezultat u svim kvalifikacijskim skupinama: bolja je od Poljske koja je izgubila jedan set te Italije s dva izgubljena seta.

Nakon pet odigranih kola Hrvatska je prva s 15 bodova, Slovačka je druga s 9, Portugal treći sa 6, dok je Izrael bez bodova. U nedjelju naše reprezentativke igraju posljednju utakmicu s Izraelkama.

Prije utakmice igračice i stručni stožer iznenadile su Emu Strunjak čestitajući joj pjesmom 17. rođendan.

Izborniku Miroslavu Aksentijeviću nije bilo lako motivirati igračice s obzirom da je reprezentacija već nakon četiri kola osigurala prvo mjesto i plasman na Europsko prvenstvo. Osim toga u prvom susretu u Portugalu hrvatske reprezentativke relativno su lako pobijedile s 3:0, po setovima 25:15, 25:17, 25:18. No, ovaj susret ostati će zapamćen i po tomu što su u trećem setu zaigrale zajedno sve mlade igračice koje su odličnom igrom pokazale da ih je izbornik s pravom uvrstio u najbolju selekciju.

Na početku prvog seta, do 6:6, momčadi su  se izmjenjivale u vodstvu, no tada je naša reprezentacija ubacila u veću brzinu, Samanta Fabris i Mira Topić izvele su nekoliko odličnih napada, pa je reprezentacija Hrvatske povela s 9:7 i 10:8.  Razigrala se i Mia Jerkov, proradio je servis i obrana, pa su naše reprezentativke rutinskom igrom održavale prednost od dva do tri poena. Pri kraju seta ponovno je ponovno je Fabris odigrala nekoliko odličnih napada pa su naše igračice dobile set s 25:21. U prvoj postavi od početka zaigrala je vrlo dobro i Bernarda Brčić.

Izbornik Aksentijević osjetio je da je dio igračica pomalo umoran i zasićen pa je od početka drugog seta, kako bi osvježio ekipu, uveo u igru i  Betu Dumančić. Kapetanica Maja Poljak odličnom igrom u obrani i napadu te zalaganjem bila je primjer borbenosti i požrtvovanja. Zahvaljujući Maji Poljak naše igračice ponovno su stvorile prednost od dva poena te povele s 8:6. Bernarda Brčić također je igrala vrlo dobro u obrani, a izvela je i dva sjajna neočekivana poteza kojim je zatekla obranu Portugalki. Hrvatske reprezentativke opet su zaigrale odličnu blok obranu, napadi Portugalki više nisu prolazili, pa su naše igračice ubrzo povele s 16:9. Tada su u igru ušle Ana Grbac i Dinka Kulić, a hrvatske reprezentativke dobile su set s do sada najuvjerljivijom razlikom od 25: 15.  

Na početku trećeg seta izbornik Aksentijević uveo je u igru mlade igračice Kulić, Mlinar, Sain, Klarić, Strunjak, Božićević, koje su predvođene iskusnijom Anom Grbac ubrzo, zahvaljujući odličnoj blok obrani, ostvarile prednost od 8:6. Mlade reprezentativke igrale su bez ikakva respekta, pa su Mlinar, Kulić, Strunjak hrabrom igrom u napadu, pomalo lomile otpor Portugalki te su ubrzo povele s 19:13. Pri kraju seta u igru je ušla i Jelena Alajbeg, a naše su mlade igračice na kraju dobile set s 25: 20.   

Najefikasnija u napadu bila je Samanta Fabris s 11 poena, a potom slijede Jerkov i Mlinar s po sedam poena, Ema Strunjak sa šest, Topić s četiri te Poljak i Kulić s tri poena.

Nakon susreta Mia Jerkov je izjavila da je zadovoljna postignutim rezultatima.

 -Mlade igračice opravdale su povjerenje koje im je pružio izbornik Aksentijević. Djevojke su sve pripreme odradile vrlo odgovorno, rezultat toga je vidljiv napredak svake o njih. Posebno bih istakla Emu Strunjak i Dinku Kulić koje su zaista veliki potencijal. Ako se nastave truditi i vrijedno trenirati čekaju ih lijepe i uspješne karijere. Osim toga riješili smo s Rene Sain i Nikolinom Božićević dugogodišnje bolno pitanje libera tako da zaista možemo s optimizmom gledati u budućnost hrvatske ženske odbojke. Slijedeća sezona biti će prijeloma: pokazati će jesmo li sposobni učiniti novi, neophodan iskorak u kvaliteti igre. Moramo, naime, priznati da smo unatoč toga što smo ostvarili sjajne rezultate, ipak smo igrali protiv reprezentacija koje nisu među najboljim europskim ekipama. Dakle, moramo se potruditi da unaprijedimo svoju igru, kako bismo se mogli nositi i s kvalitetnijim ekipama. Da bi u tomu uspjeli trebati će puno kvalitetnog rada, mnogo toga morati će se poklopiti, cijeli sustav bi trebao stajati iza reprezentacije. U vrhunskom sportu odlučuju nijanse: ako zataji samo jedan segment, neće biti rezultata".  

Hrvatska je igrala u sastavu: Sain, Grbac, Božićević, Topić, Strunjak, Jerkov, Dumančić, Fabris, Klarić, Brčić, Alajbeg, Poljak, Mlinar, Kulić

Portugal: Duarte, Couto, Sousa, Rodrigues Vanesa,  Hurst, Resende, Antunes, Neto, Rodrigues Aline, Kavalenka, Monteiro, Loureiro

Izvor: HOS