Poraz od Belgije za kraj: Hrvatska zaključila nastup na SP-u na 14. mjestu

Objavljeno: Ponedjeljak, 06 Listopad 2014 00:09 Autor:
Poraz od Belgije za kraj: Hrvatska zaključila nastup na SP-u na 14. mjestu Foto: EPA
Hrvatska odbojkaška reprezentacija porazom je zaključila svoj nastup na Svjetskom prvenstvu u Italiji. Belgija, brončana s prošlog Europskog prvenstva, je bila bolja u četiri seta.

Posljednja utakmica u Trstu za Belgiju i Hrvatsku nije imala nikakav rezultatski imperativ, a u takvom se susretu bolje snašla trećeplasirana europska reprezentacija, Belgija.

Hrvatska je stigla do trećeg poraza u nizu, ukupno petog na Prvenstvu, ali to nikako neće pokvariti ukupan dojam na Svjetskom prvenstvu u Italiji na kojem će po završetku Hrvatska službeno osvojiti 14. mjesto

Još nakon poraza protiv Kine bilo je jasno kako je Hrvatska ostala bez šansi za treći krug, pa su preostale dvije utakmice protiv Azerbajdžana i Belgije trebale poslužiti za prikupljanje dodatnog iskustva i samopuzdanja, što je naglašavao hrvatski izbornik Vercesi.

Ipak, ponešto motiviranije i poletnije bile su Belgijke koje su od od uvodnog seta krenule snažno u susret, a u hrvatskoj igri se osjetio nedostatak borbenosti koja je Hrvaticama donijela dvije zvučne pobjede, one nad Japanom i Njemačkom.

Počelo je dobro, Hrvatska je povela sa 7:4 i onda potpuno nestala s terena. Belgija je napravila pomalo nestvarnu seriju od 21:5 i to zahvaljujući individualnim pogreškama u hrvatskoj igri i osvojila prvi set s 25:12.

Nastavak je donio konkurentniju Hrvatsku, u završetak seta Hrvatice su ušle s prednošću 21:20, ali Belgija je bila koncentriranija te uzela i drugi set.

Rezultatska izjednačenost trajala je i u trećem setu. U završnici je Hrvatska imala 20:18, no Belgija je serijom stigla do 22:20, a ovog su puta hrvatske djevojke okrenule rezultat što im je donijelo smanjenje vodstva.

U četvrtom setu Belgijke su se vrlo rano odvojile, već do prvog predaha stigle su do 8:2 i to su uspješno održavale do kraja seta i utakmice.

Samanta Fabris je u konačnici za Hrvatsku osvojila najviše bodova, njih 14, a Jerkov i Ušić-Jogunica su dodale 13, odnosno 12. Kod Belgije je s 21 poenom najučinkovitija bila Van Hecke.

Na kraju kada se podvuče crta, posljednja dva poraza neće pokvariti hrvatsku sliku na Prvenstvu na kojem je Hrvatska povratila ugled i vratila se na svjetsku odbojkašku scenu.

Svjetsko odbojkaško prvenstvo, skupina E:
Belgija – Hrvatska 3:1 (25:12, 25:23, 23:25, 25:18)

Autor: D. Kovačević