Postani trener hrvatskog prvoligaša!

Objavljeno: Petak, 21 Veljača 2014 Autor:

Među mnogobrojnim zaljubljenicima u odbojkašku igru, zasigurno postoji nemali broj onih koji kada prate svoje omiljene klubove, imaju drugačiju percepciju igre u odnosu na trenere koji vode njihove ljubimce. Sada se možete okušati u ulozi trenera omiljenog kluba, a ono što će razveseliti sve željne takve avanture, jest činjenica kako PC igra Volleyball Manager sadrži pored 38 svjetskih liga, čak i 1.A hrvatsku odbojkašku ligu.

Umjesto da u društvu s prijateljima raspravljate o onome što je trebalo uraditi drugačije, sada se možete okušati u ulozi trenera vašeg omiljenog kluba ili reprezentacije. Odabrati možete obje opcije odjednom ili samo jednu od njih. Ukoliko odaberete ulogu trenera kluba tada će vam dostupnima biti prvenstveno i kup natjecanje, a ako se pak dokažete tada ćete se možda kvalificirati za natjecanje u Ligi prvaka, CEV kupu, Challenge kupu ili čak Svjetskom prvenstvu klubova. Izaberete li reprezentaciju na raspolaganju će vam biti različiti broj natjecanja, sve ovisno o reprezentaciji koju odaberete. Možete izboriti plasman na svjetsko i europsko prvenstvo, svjetsku i europsku ligu, Olimpijske igre te mnogobrojna druga natjecanja ovisno o kontinentu s kojeg država potječe. U nekim ćete slučajevima morati proći kroz kvalifikacije određenog natjecanja kako bi izborili pravo nastupa na glavnom turniru. Igra omogućava čak i natjecanja za U21 reprezentacije pa ćete moći odabrati i koja mlada lica želite da predstavljaju vaš klub odnosno naciju. Pored svega dostupna je i opcija kreiranja nove momčadi.

Ono što je najvažnije u svemu jest kako je igrica realna, odnosno prati događanja u stvarnome svijetu. Baza podataka sa svim igračima, klubovima, reprezentacijama te natjecanjima je realna.

Ono što bi se moglo izdvojiti kao nedostatak jest mogućnost uloge trenera jedino muških ekipa. Međutim, nesumnjivo je kako će svatko pronaći barem jednu ekipu kojom će željeti dirigirati i postići s njom određene uspjehe. Također je jedan od nedostataka činjenica što su poneki igrači iz  1.A HOL drugačije razmješteni po klubovima, što korisnicima neće biti problem ponovno regulirati transferima.

Dakle, što sama igra pruža? Uzmimo kao pretpostavku da ćete izabrati natjecanje u 1.A HOL. Tada vam na raspolaganju stoji 12 domaćih klubova. Dostupni su tako svi trenutni prvoligaši izuzev Rovinja, Zadra, Croatie i Broda. Umjesto četiri kluba koja nedostaju te dvokružnog sistema natjecanja bez podjele po skupinama, moći ćete još birati između Zagreba i Daruvara. Sezona će započeti kao što je uobičajeno, koncem rujna, a početkom listopada. Baze sa klubovima i igračima nadopunjavaju se povremeno pa će na koncu tekuće godine biti potrebno preuzeti nadogradnju za aktualnu sezonu, a ponekad će ažuriranje biti dostupno i ranije, što svakako ne košta provjeriti jednom u nekoliko mjeseci.

Kao treneru na raspolaganju vam stoji mnogo opcija. Igrače koje ne želite u svojoj ekipi jednostavno oslobodite ugovorne obveze, a ukoliko dođe do prijevremenog raskida ugovora, možda ćete morati  izvršiti kompenzaciju te tako platiti igraču naknadu. Tijekom prijelaznog roka imati pravo ponuditi ugovore raznim igračima, ali samo onim slobodnima, bez ugovora. Kada nudite ugovor određenom igraču, ujedno odabirete visinu transfera koju određujete u tisućama eura, a određujete i broj mjeseci na koji se ugovor potpisuje.

Također je jedan od nedostataka činjenica što su poneki igrači iz  1.A HOL drugačije razmješteni po klubovima, što korisnicima neće biti problem ponovno regulirati transferima.

Dobra stvar kod financija jest što je proračun koji vam grad daje uvelike veći nego li onaj realni među našim klubovima pa ćete imati dovoljno novca za raspolaganje. Novci pristižu od pobjeda i od strane sponzora. Sponzori će prepoznati vaš trud i napredak pa će vam povremeno nuditi i sponzorske ugovore koje možete prihvatiti ili odbiti, a na koncu i postaviti svoje uvjete, koje rijetko, a gotovo nikada ne prihvaćaju. No, teško da ćete odbiti financijsku injekciju sponzora kao što su Panasonic, Kia, Suzuki i slično. Svaki euro, s obzirom da je službena valuta, dobro će vam doći. U protivnom, budete li previše rastrošni, klub mogu zahvatiti ozbiljni financijski problemi koji će se na njega negativno odraziti. Igrači prihvaćaju ponuđene ugovore ovisno o visini transfera kao i ugledu kluba. Pripremite se na razočaranja koja ćete osjetiti kada vas neki od omiljenih igrača odbiju, ali i za to postoji lijek. Pokažite im da su pogriješili što nisu odabrali upravo vaš klub, porazite ih u međusobnom dvoboju vašeg i njihovog kluba.

O svakom igraču dostupne su poneke informacije. Počevši od godina, visine igrača, dohvata u skoku i bloku, povijesti, trenutnog stanja forme pa sve do ocjena pojedinih elemenata igre. Ocjene se mogu poboljšati ili pogoršati, ovisno o treneru odnosno vama.

U sučelju taktičkog dijela igre omogućene su raznolike opcije. Kao trener birate između različitih varijanti napada, obrane i servisa. Možete po želji odabrati kako će izgledati vaši dresovi za domaće i gostujuće utakmice, a u posebnoj rubrici prikazani su prihodi i rashodi kluba kao i trenutno financijsko stanje. Sami određujete kada ćete započeti sa treninzima i kojim danima ćete ih imati, kao i što će igrači toga dana na treningu raditi. Možete birati između atletskog , motoričkog, tehničkog i taktičkog treninga. Međusobno se mogu kombinirati sve vrste treninga te intenzitet pojedinog,  a o svemu tome naravno ovisi i kondicija igrača kao i njihova sklonost ozljedama.

Skautiranje, limit broja inozemnih igrača, odigravanje prijateljskih utakmica, vijesti sa svih odigranih utakmica, stanje na FIVB I CEV ljestvicama, stanje na kladionicama uoči utakmica, posljednji razgovor sa igračima prije susreta kao i mnoštvo drugih opcija možete pronaći ukoliko jednostavno preuzmete igru i započnete sa prikupljanjem iskustva, a možda i natjecanjem između vas i vaših kolega. Ukoliko vam se sve ovo čini donekle zanimljivim, na dolje navedenom linku možete preuzeti igru te postati, barem virtualno, trener hrvatskog ili inozemnog prvoligaša.

http://dhost.info/vbmanager/ - link za download dosad objavljenih verzija igre

Autor: Marin Sladić

Napiši komentar

Obavezno upišite sve potrebne podatke, označene zvjezdicom (*). HTML kôd nije dopušten