Setovi do 21 poena i 15 sekundi za servis u Europskoj ligi

Objavljeno: Subota, 15 Lipanj 2013 Autor:
Međunarodni odbojkaški savez (FIVB) testirat će tijekom ovogodišnje Europske lige, u kojoj sudjeluju i hrvatski odbojkaši, nova pravila koja bi trebala pridonijeti dinamičnijoj igri, odnosno bržoj izmjeni poena.

Međunarodni odbojkaški savez (FIVB) testirat će tijekom ovogodišnje Europske lige, u kojoj sudjeluju i hrvatski odbojkaši, nova pravila koja bi trebala pridonijeti dinamičnijoj igri, odnosno bržoj izmjeni poena. Pokazalo se, naime, da je tijekom odbojkaških utakmica lopta u igri samo 17 posto vremena. Kako bi se što je moguće više produljilo vrijeme koje lopta provodi u zraku, FIVB je odlučio iskušati setove od 21 poena i skratiti vrijeme između dvaju poena.Konkretno, na turnirima Europske lige, pa tako i na prvom turniru skupine C koji se od petka do nedjelje igra u rovinjskoj dvorani Gymnasium (Hrvatska, Turska, Izrael i Bjelorusija), svi setovi osim petog igrat će se do 21 umjesto do 25 poena i uz samo jedan tehnički time-out nakon 12. poena. Peti set igrat će se do 15 poena kao i dosad.
Druga je važna novost ograničavanje vremena između završetka jedne izmjene i početka druge na 10 sekundi. Glavni sudac ovlašten je pozvati momčad na servis u spomenutom roku, a nakon toga igrač na servisu ima pet sekundi da započne sljedeću izmjenu (poen).
Kako bi glavni sudac mogao pratiti tijek vremena, na zapisničkom stolu organizator svake utakmice dužan je postaviti sat ne manji od 20x20 centimetara koji mora biti vidljiv i igračima i gledateljima. Satom će upravljati pomoćni zapisničar i signalizirati glavnom sucu kad dođe do prekoračenja.
Naglašavamo da se radi samo o testiranju novih pravila koja se zasad neće primjenjivati izvan Europske lige.

Izvor: HOU

Napiši komentar

Obavezno upišite sve potrebne podatke, označene zvjezdicom (*). HTML kôd nije dopušten