Vercesi: Želimo bolji rezultat nego na prošlom Europskom prvenstvu

Objavljeno: Četvrtak, 24 Rujan 2015 Autor:

Europsko prvenstvo u Nizozemskoj i Belgiji najavio nam je razgovorom izbornik Hrvatske ženske odbojkaške reprezentacije Angelo Vercesi.

Pripreme su iza vas, Maribor je nešto više od mjesec dana bio baza hrvatske odbojkaške reprezentacije, kako ste zadovoljni odrađenim, kakva je vaša procjena forme pred odlazak u Nizozemsku ?

- Sretni smo što smo ponovno bili u Mariboru, uvjeti su bili odlični, trenirali smo koliko smo htjeli. Svima je poznata dvorana, hotel i što možemo očekivati. Imali smo dovoljno prijateljskih utakmica, sve je prošlo u najboljem redu, osim posljednje utakmice koju smo trebali igrati s Mađarskom, ali oni su je otkazali radi bolesti nekoliko igračica. Ono što nije bilo dobro su ozljede djevojaka od ranije iz klubova, s time smo se dosta mučili i zbog toga je bilo dosta dana u kojima nismo trenirali u punom sastavu i to je definitivno utjecalo na sam trening, ali i formu. Bez obzira na to imamo iskusne igračice, atmosfera je jako dobra i vjerujemo da ćemo napraviti najbolje moguće na predstojećem prvenstvu.

Odrađeno je nekoliko prijateljskih utakmica, možda najozbiljnije su bile one u završnoj fazi priprema protiv Azerbajdžana i Poljske, po rezultatima daje se zaključiti da je forma rasla, je li to ispravan dojam koji se dobija prateći vas iz Hrvatske?

- Odradili smo dosta utakmica, nekoliko protiv Slovenije, s Azerbejdžanom i Poljskom, te s talijanskim prvoligašom Bolzanom. Svaki protivnik je bio drugačiji po stilu igre, rasli smo iz susreta u susret, što je dobro. Sve djevojke su igrale, dosta smo mijenjali, svaka djevojka je po utakmici igrala barem dva seta, a to nam je bio i cilj. Najvažnije je, da je nivo igre bez obzira koja je šestorka na terenu, bio poprilično ujednačen, odnosno skoro pa isti, bez obzira koje su igračice odigravale po koji set.

Može li nam mali broj natjecateljskih utakmica ovog ljeta biti hendikep, s najjačim sastavom nismo odigrali službenu utakmicu, jer Grand Prix i Europsku ligu odigrali smo uglavnom s mlađim igračicama, dok je većina konkurencije čitavo ljeto bila u punom pogonu ?

- Naravno da može, sve ekipe su počela s pripremama već u svibnju, odradile sva natjecanja s gotovo istim sastavima. Mi nismo bili te sreće i po tome svi jesu jedan korak ispred nas. Ipak, mi imamo vrlo iskusne djevojke koje su dugo skupa, dugo igraju zajedno, kvaliteta je neupitna. Naš zadatak bio je fizički ih i taktički pripremiti ih za prvenstvo, ustrajati u tehničko- taktičkim zadacima, te da po tom pitanju budu strpljive na prvenstvu. Nadamo se bez obzira na sve iskustvom nadoknaditi hendikep manjka pravih utakmica ove sezone.

Kakva su vaša očekivanja od Europskog prvenstva, gdje može Hrvatska prije dvije godine stala je u četvrtfinalu, može li vaša Hrvatska napraviti korak više i upustiti se o borbu za medalju, šta bi vas osobno zadovoljilo?

- Ne želimo se uspoređivati s prijašnjim Europskim prvenstvom i ekipom od tada. Neke su druge djevojke u sastavu, drugi je stožer. Grupa je slična kao tada, ali i kod drugih ekipa su se dogodile promjene. Mi želimo najbolje, želimo puno, želimo pogurati djevojke do maksimuma. Fokus nam je na prvoj utakmici protiv Bjelorusije. Kao i u svim sportovima tako i ovdje ovisi rezultat o puno, o puno stvari, ali najvažnije je da želimo najbolje, želimo bolji rezultat nego na prošlom Europskom prvenstvu, ali ne želimo se zaletiti, Bjelorusija nam je primarni cilj.

Za kraj najavite suparnike Rusija je prvi favorit, naša šansa je njihov nastup na Svjetskom kupu gdje su se bez dvojbe potrošili, a na kraju nisu ostvarili cilj i izborili OI, otvaramo protiv Bjelorusije koja bi nam stilom igre trebala odgovarati, prije dvije godine Hrvatska nije imala problema, ali radi se o neugodoj ekipi koja kada ima dan može sa svima. Tu smo favoriti, protiv Bugarske na prvu se očekuje utakmica 50-50, tu nekih nepoznanica nema, igrali smo s njima i lani u Grand Prixu i ove godine na Europskim igrama ?

- Rusija je definitivno favorit za naslov, ekipa koja je odradila puno utakmica na najvećem nivo, odlični su. Odigrali su 11 utakmica u Japanu, ali imali su vremena za oporaviti se, tako da mislimo da nisu potrošeni. Bjelorusija je puno iskusnija nego prije, sve djevojke igraju dobro po europskim klubovima, imaju novi stručni stožer vidjeti ćemo što će im to sve donijeti sada kada su puno iskusniji nego prije dvije godine. Bugarska ima jake igračice koje igraju po čitavom svijetu. Vratio im se Nešić koji ih je vodio prije, respektabila trener, po razini su ekipa slična nama. Ipak, smatramo da u toj utakmici kao i u čitavoj grupi ovisimo podosta o sebi. Možemo dobiiti sve ekipe u skupini, ali i izgubiti od svakog, ovisi to samo o nama. Tri utakmica u tri dana biti će jako teško, treba biti svjež fizički, ali i mentalno. Prvenstvo je vrlo kratko, puno utakmica u malo dana, trebati će se vrlo brzo oporavljati, nadamo se da će nam to i uspjeti kao i ispunjavati taktičke zadatke u svakom susretu.

Na kraju otpala je Mia Jerkov, njeno mjesto popuniti će Mira Topić povratnica, kako ste zadovoljni s njom može li ona dostojno zamijeniti Jerkov?

- Jerkov je nažalost otpala u zadnji trenutak, ali Topić ne smatramo kao zamjenu, kao uostalom niti jednu igračicu u ekipi. U pripremnim utakmicama koristili smo četiri primačice, svaka je odradila vrlo dobar posao, svaka može biti u početnoj postavi, kod nas niti jedna igračica nije zamjena za neku drugu. Ajmo reći da je to naša slatka briga, svaka ima svojih kvaliteta. Jerkov će svakako faliti, ali to je sport, s ozljedama se svi moraju nositi pa tako i mi.

Na kraju razgovora Vercesi je zatražio i podršku djevojkama:

- Atmosfera u ekipi je dobra, pozitivna s obzirom na sve probleme koji su nas mučili os sredine lipnja i početka priprema prije Bakua. Imali smo puno ozljeda, puno smo se s time mučili ove sezone, nevjerojatno puno, ali idemo pozitivni na EP, želimo se pokazati u najboljem svjetlu, želimo da nas ljudi prate u velikom broju, da nam budu podrška, jer svakako ove djevojke to zaslužuju.

Autor: M. Gojak

Napiši komentar

Obavezno upišite sve potrebne podatke, označene zvjezdicom (*). HTML kôd nije dopušten