Vječno nadograđivanje ciljeva

Objavljeno: Utorak, 20 Ožujak 2012 Autor:
Nakon ulaska njegove momčadi u Ligu prvaka Krunoslav Jurčić, tadašnji trener Dinama, u razgovoru za Novi list, koji smo prenijeli na našim stranicama, je izjavio:

- Ne možemo dopustiti da nam se ciljevi vječno nadograđuju. Takva situacija može dovesti do stanja stalnog nezadovoljstva, a to nikako nije dobro.

Poznato je što se kasnije dogodilo s Dinamom u Ligi prvaka, a Jurčić je platio najveću cijenu i na kraju otišao s mjesta trenera, premda je ulaskom u elitno društvo europskih bogataša ostvario veliki uspjeh. Dinamu je trebalo čak 12 godina za ulazak u Ligu prvaka, ali svi Jurčićevi uspjesi kao da su se zaboravili nakon katastrofalnih izdanja u skupini s Realom, Lyonom i Ajaxom.

I sad je pitanje kakve veze Jurčić ima s odbojkašima Zadra. U principu nikakve, ali učinila mi se zgodnom usporedba s onim što je Jurčić izjavio u citatu s početka teksta i sa situacijom u kojoj su igrači Marina Masnića. Prva ambicija Zadra bila je da ili muška ili ženska selekcija uđu u Prvu A ligu. To se i dogodilo prošlo ljeto, istina više administrativnom odlukom nego li na terenu izborenim plasmanom u viši rang muškog dijela kluba. No, Zadar je u konačnici ušao u elitu i sve loše što se lani dogodilo u Prvoj B ligi brzo je zaboravljeno. Onda je drugi cilj, logično, bio ostanak u ligi. Počelo je jako loše, Zadar je nakon 10. kola bio pred potopom, da bi se na kraju - izvukao. I to se izvukao tako dobro da mu se otvorila prilika za osvajanje šestog mjesta i, na početku sezone nezamislivog, ulaska u doigravanje za prvaka Hrvatske. Protiv Vukovara u subotu u 24. kolu Zadar je s druge strane terena imao protivnika kojeg je pobijedio kao gost prošle jeseni, ali i najozbiljnijeg konkurenta u utrci za šesto mjesto, posljednje koje vodi u "play off". Na kraju je završilo 3:2 pa se kraj utakmice mogao dočekati s razmišljanjem o kakvom neuspjehu. Jer, eto, Zadar se neće boriti za prvaka Hrvatske (premda teoretski još nije sve izgubljeno). Uistinu, Vukovar je Zadar pobijedio više na slabosti domaćeg sastava nego li na vlastitu kvalitetu. "Plavi" cijelu utakmicu kao da su bili negdje na proljetnom izletu i tek su u rijetkim akcijama podsjetili da su "u utakmici". Sve se nekako činilo da je Zadar mogao puno više i bolje od jednog boda (2:3).

Ipak, poraz od Vukovara ne mijenja ništa u zaključku koji se već sada može donijeti, a to je da je sezona za "plave" bila sjajna. To što momčad neće u doigravanje ide u red Jurčićevih teorija o prekrajanju ambicija ili podizanju ciljeva, kako hoćete.

Zadar sutra u Karlovcu i sljedeći vikend na Višnjiku protiv Zagreba ima priliku sezonu završiti u velikom stilu. Unatoč tome što je šesto mjesto pobjeglo.

S druge strane, očito je da Prva A liga, posebno ovako brojna sa 16 klubova (14+2) nije nikakav bauk i da Zadar u budućnosti, ne dogodi li se kakav veći potres unutar kluba, može računati i na više od toga da se bori za ostanak. Osim nekoliko klubova iz vrha ljestvice svi ostali su na sličnoj razini tako da odličnu premijernu prvoligašku sezonu Zadra ne treba podcijeniti, ali ni - precijeniti.

Sedmi put odlučivao peti set

Protiv Vukovara Zadar je sedmi put ove sezone igrao pet setova, s tim da je Vukovar bio već četvrta uzastopna domaća utakmica koja je otišla u peti set. Počelo je s Varaždinom (2:3), nastavilo se protiv Rijeke i Murse (pobjede 3:2), a za sada završilo s Vukovarom. U pet setova u 8. kolu u Zadru je slavio Daruvar, a na oba gostovanja na kojima se igrao odlučujući set Masnićevi su igrači pobijedili (Vukovar, Zagreb).

Izvor: Zadarski list

Napiši komentar

Obavezno upišite sve potrebne podatke, označene zvjezdicom (*). HTML kôd nije dopušten