Vukovarska priča: Bile ste i ostat ćete ponos našeg grada!

Objavljeno: Utorak, 17 Travanj 2012 08:12 Autor:
Vukovarska priča:  Bile ste i ostat ćete ponos našeg grada! Foto: www.panorama-vukovar.hr
Dugo će se još pričati o vrhunskoj i napetoj drami u pet činova odigranoj u prepunoj dvorani OŠ "Dragutina Tadijanovića" u Vukovaru. Aktualne osvajačice kupa Hrvatske ipak neće igrati samu završnicu doigravanja za naslov prvakinja svoje zemlje. Krivica je to dakako odbojkašica Azene iz Velike Gorice koje su u petnaest setova koliko je ukupno odigrano u tri utakmice, osvojile jedan više od naših cura što im je donijelo plasman u polufinale gdje će snage odmjeriti protiv Splićanki.

Kvalitetna igra Azene

Već u prvom meču odigranom prošlog utorka u Vukovaru, gošće su pokazale da nisu došle biti tek jedne u nizu koje će pasti pred ponajboljom ženskom odbojkaškom ekipom u Hrvatskoj posljednjih godina. Tijesna pobjeda od 3-2 gurnula je u prednost Vukovarke uoči uzvratnog meča u Velikoj Gorici koji je također obilovao dramatikom i napetošću. Igračice Azene su uzvratile na isti način pobjedom u pet setova i tako ohrabrene došle u Vukovar gdje su do sada gubile i puno bolje ekipe od njih samih.

Da imaju samopouzdanja pokazale su već nakon nekoliko uvodnih poena prvog seta. Prednost od najčešće tri do četiri poena razlike uspješno su održavale do samog kraja što je bilo sasvim dovoljno za pobjedu u početnom setu. Igra domaćih cura bila je daleko ispod razine na koju je naviknuta uvijek ambiciozna i bučna domaća publika na što odbojkašice Azene nisu imale milosti. Zagrabile su prvi set i snažno otvorili naredni. Kako je njihova igra rasla, time je usporedno padala koncentracija i moć njihovih protivnica. Drugi set bio je jednosmjerna ulica, set u kojem su cure iz Velike Gorice rutinirano održavane prednost i spremno kažnjavale i najmanji propust popularnih djevojki sa Dunava. Čak i kada su naše junakinje uspjele uspostaviti ravnotežu, ekipa gošći se uspijevala spasiti.

Ponekad uz pomoć sreće, ponekad uz pomoć sudaca, način za bijeg iz nezgodnih situacija uspijevale su pronaći.

Ovo ima samo kod nas - pakao na tribinama

Sve to izazivalo je nikad bolju i bučniju podršku najodanijih vukovarskih navijača, popularnih Jazavaca. Svih pet setova cure su bile nošene ogromnim valovima sa prepunih tribina. Večeras je dvorana bila ispunjena do posljednjeg mjesta što znači samo jedno - Vukovarci izuzetno cijene ono što prikazuju njihove odbojkašice. Ponukane vrhunskim izdanjem publike, cure su započele novi meč. Treći set otvaraju na način kao da je utakmica tek počela i to im donosi mirnoću u presudnim trenucima gdje veliku lucidnost demonstrira sjajna Ana Starčević sa nekoliko vrhunskih poena.

Povratak u život

U tim momentima igra se značajno podizala i napredak u igri je bio očit. Na kraju, uz dosta poteškoća u samom finalu seta, cure su uspjele smanjiti zaostatak na 1-2. Tada je bilo jasno da je veliki preokret moguć jer otvaranje četvrtog seta ponudilo je sliku koja je podsjetila na prošlo proljeće gdje su Vukovarke dominirale u svim domaćim okršajima. Igrale su točno onako kako su trebale od samog početka i najavile svoj povratak u borbu za polufinale. Sve što nije funkcioniralo u prva dva seta, u četvrtom jeste. U nekoliko navrata izgledale su toliko nadmoćno da je peti set trebao biti puka formalnost. Kada se pravoj igri na terenu pribroji i prava "igra na tribinama", rezultat ne smije izostat. Tako je i bilo i na opće oduševljenje prepune dvorane, na semaforu se sasvim zasluženo prikazalo 2-2.

Neupitna želja za pobjedom

Nakon viđenog trilera u četiri odigrana seta, jedna stvar se moćno probijala prema vrhu. Riječ je o želji Vukovarki da savladaju tešku prepreku u vidu odbojkašica Azene. Motiva, želje, žara i htijenja nije nedostajalo, čak naprotiv, bilo ga je napretek. Posljednji odlučujući set značio je puno više od samog prolaska u završnicu doigravanja za prvakinje Hrvatske. Sa psihološke strane pobjeda u ovom duelu donosi ogromnu injekciju mirnoće i samopouzdanja za ispite koji neće biti nimalo lakši od svog prethodnog.

Nijanse odlučivale

Upravo to pružalo je dodatni impuls djevojkama, pa su na pravi način krenule po kartu za polufinale. Održavale su prednost i imale vodstvo od 10-8 koje je bilo poput mača sa dvije oštrice. Gošće se nisu predavale čak ni tada, išle su na svaku loptu maksimalno i to im se isplatilo. Preokret rezultata nagrađuje ih meč loptom pri 13-14. Da drama primi infarktne konture pobrinula se večeras odlična Dunja Novalić koja je imala kroz meč nekoliko kapitalnih poena koji su svakako inicirali povratak u život naših cura.

Niti to nije bilo dovoljno za pobjedu. Dramatično infarktan meč obojan je tragičnim (iako ta riječ ipak pregrubo zvuči) bojama. Nakon tri okršaja po pet setova, pobjednice su odbojkašice Azene.

Zasluženo ili ne, teško je reći. Koliko god su cure loše izgledale u otvaranju meča, toliko su se uspjele rekuperirati i podići u nastavku. Ako k tome dodamo činjenicu da je peti set kombinacija lutrije i velike igre živaca, doći ćemo do zaključka da su obje ekipe zaslužile polufinale. Nažalost, sustav natjecanja je takav da mjesta ima samo za jednu.

Dvije strane medalje

Jesu li pobijedile same sebe ili je protivnik ipak bio bolji može biti tema na koju će se imati štošta reći. Puno pitanja se otvara, ali jedno bi trebalo svima biti jasno - curama se ne smije ništa prigovoriti. One su glavni izvor ponosa grada Vukovara, ali i šire. One su glavna atrakcija koja je sposobna prepuniti (napuniti je slaba riječ) tijesnu dvoranu. One zaslužuju daleko bolje uvjete nego što ih trenutno imaju. One su do sada postizale rezultate koji su bili daleko iznad svih realnih očekivanja.

Mišljenja sam da nije više potrebno nabrajati razloge, dalje možete nastaviti i sami.

Naravno da je razočaranje ogromno jer se od cura očekivalo da ponovo igraju veliko finale protiv najvećeg rivala iz Rijeke. Sport je takav da su i porazi sastavni dio priče i zato ne treba niti ovo shvatiti previše tragično jer u jesen počinje novi ciklus u kojem se može nadoknaditi sve izgubljeno večeras.

Prekrasne slike osvajanja kupa u Rijeci neka bude glavna vodilja curama u idućim pohodima, nadamo se u istom sastavu jer na njihove pobjede smo navikli, njih cijenimo i njih volimo.

 

Izvor: Dejan Lovrić