ŽOK Vinkovci istupa iz 1. lige, klub je na rubu gašenja

Objavljeno: Srijeda, 25 Svi 2016 Autor:

Nakon velikog veselja prije nekoliko dana sada tužne i deprimirajuće vijesti dolaze iz Vinkovaca za sve ljubitelje sporta. Klub s ogromnom tradicijom, uz Zagrebačku Mladost najvećom u Hrvatskoj došao je na rub gašenja. ŽOK Vinkovci je uz spomenutu Mladost klub s najdužom tradicijom igranja u elitnom rangu ženske odbojke, to su jedina dva kluba koja nikada nisu ispala iz prve lige, a sada je situacija da Vinkovci neće igrati u njoj, ne zato što su ispali nego zato što su primorani istupiti iz nje.

Stvar je vrlo jednostavna, nakon što smo ostali bez glavnog sponzora Vibrobetona i njihovih 100 000kn koji su nam praktično omogućavali normalan život, mi smo protekle sezone da bismo odradili sezonu do kraja otišli u minus upravo za tih 100 000. Vibrobeton nas je nekoliko godina držao u životu, no oni su zapali u svoje probleme i nisu nam u mogućnosti više pomagati, a u gradu nema volje od nikoga da nam pomogne. Mi smo promjenili ime u ŽOK Vinkovci u nadi da će se netko odlučiti pomoći nam, no nema nikakve reakcije, nekoliko firmi nam je pomoglo, ali to je zaista premalo za bilo kakvo funkcioniranje kluba – rekao nam je predsjednik kluba Branimir Gali.

Kakva je uloga Grada u svemu tomu?

– Grad je bitno smanjio ulaganja u sport zbog svojih financijskih problema, sa 2 milijuna sport je došao na samo 1,3 milijuna, i kada se to rasporedi na sve ostane premalo za sve. Ono što će nam dati u ovoj godini je 123 000kn, a mi imamo dug od 100 000, tako da je sve jasno što se tiče našeg funkcioniranja u sljedećoj sezoni. Ja nikako nisam protiv Cibalije, dapače, ali moram istaknuti da će se u gradu sada naći 2-3 milijuna kuna, ako ne i više od toga, dok za odbojku 100 000kn nema. Kažu u gradu  – snađite se, i čini se da ćemo se snaći tako da stavimo ključ u bravu.

Škola odbojke u Vinkovcima je sjajna, jedna od najboljih u državi.

– Sasvim sigurno uz onu zagrebačke Mladosti najbolja u Hrvatskoj. Imamo oko 200 igračica trenutno u klubu, igrali smo prvu, drugu i treću ligu, naših igračica je jako puno na svim stranama u prvoj ligi, ponajviše u Vukovaru osim naravno kod nas. No to očito nije bitno, bolje da te djevojčice vrijeme provode u kafićima, da piju i puše umjesto da svakodnevno treniraju kao do sada. 

Slijedi vam druga liga, što će biti s igračkim kadrom?

– Nismo sigurni da ćemo moći igrati i drugu ligu, kao što sam rekao ranije mi u bit za čitavu sezonu 2016/17. imamo 23 000kn, plus ono što dobijemo od sponzora, što nam neće biti dovoljno niti za najosnovnije troškove koji su i u tom natjecanju jako veliki. Što se tiče igračkog kadra mi curama nećemo praviti probleme oko odlaska, one su svojim radom zaslužile da budemo korektni prema njima. To su kvalitetom prvoligaške igračice i razumjet ćemo ako ne budu htjele igrati u nižim ligama. Vrlo je izvjesno da će doći do masovnog odlaska, a nakon toga će povratak u prvu ligu biti jako teška opcija u skoroj budućnosti – zaključio je za Sportalo predsjednik Branimir Gali.

Vinkovačke odbojkašice u veljači su proglašene najboljom ekipom Vinkovaca za 2015. godinu, a pokupile su i još nekoliko nagrada za odlične rezultate, pa je zaista nevjerojatno da se u gradu nitko ne želi pobrinuti da klub nastavi s radom, sve je ostalo na troje ljudi što je i tužno i sramotno za jedan sportski grad štos u Vinkovci očito nekada bili. Jasno nam je da je gospodarska kriza, da su i gradovi u problemima, no sport nije taj koji bi trebao biti prvi na udaru. Kako predsjednik reče, a mi potpisujemo, grad bez kazališta i sporta je – selo!

Grad je smanjio novčanu pomoć svim sportovima, ne samo nama, privreda nam ne pomaže i na žalost istupamo iz lige. Ja ću se maksimalno boriti da nekako zadržimo školu odbojke, iako je i to dosta upitno, ovo je stvarno katastrofa za Vinkovce koji ima veliku odbojkašku tradiciju, a sada joj je vrlo blizu kraj. Zaista sam i ja i svi u klubu maksimalno razočarani. Odlično se radilo s tim djevojčicama, odbojka je jedan od najboljih sportova za zadravlje, micali smo tu djecu s ceste, a čini se da nitko u tome ne vidi ništa dobro, barem ne toliko da nam pomogne – rekla nam je Danijela Merli tajnica kluba i trenerica u školi odbojke.

Poslali smo upit Gradonačelniku dr. Mladenu Karliću da nam komentira ovu situaciju, nakon što dobijemo odgovor objavit ćemo ga na našim stranicama. Iskreno se nadamo da će Gradonačelnik pokazati volju i pomoći klubu za dobrobit prije svega mnogobrojne djece koja vrijedno treniraju u ŽOK Vinkovci.

Izvor: sportalo.hr

Napiši komentar

Obavezno upišite sve potrebne podatke, označene zvjezdicom (*). HTML kôd nije dopušten