Glavni favoriti s problemima, Turska, Nizozemska i Italija opasne prijetnje

Objavljeno: Četvrtak, 21 Rujan 2017 17:22 Autor:
Glavni favoriti s problemima, Turska, Nizozemska i Italija opasne prijetnje Glavni favoriti s problemima, Turska, Nizozemska i Italija opasne prijetnje

Jubilarno 30. Europsko prvenstvo za odbojkašice održat će se u Gruziji i Azerbajdžanu. Može se reći da je već uobičajena praksa da dvije zemlje zajedno organiziraju ženski Eurovolley. Ta praksa bit će ukinuta za dvije godine, kada će Europsko prvenstva zajedno organizirati čak četiri zemlje, Turska, Češka, Mađarska i Poljska.

16 reprezentacija kreću u borbu za europsku krunu, a naslov brani Rusija koja je dva puta uzastopno bila prvak. Prije dvije godine stigla je do naslova porazivši Nizozemsku, koja je Eurovolley  organizirala zajedno s Belgijom. Broncu je osvojila Srbija, a Hrvatska je igrala osminu finala u kojoj je bolja bila Italija.

Sistem natjecanja je identičan kao i na nekoliko prošlih Europskih prvenstava. Reprezentacije su podijeljene u četiri skupine s četiri reprezentacije. Prvoplasirani ide direktno u četvrtfinale, drugoplasirani i trećeplasirani u repesaž ili nazovimo to osminu finale. Križat će se skupina A i C koje se igraju u Azerbejdžanu, te skupine B i D, koje će se igrati u Gruziji. Skupine A i C igrat će se u Bakuu, skupina B u Tbilisiju, a skupina D u Ganji. Čitava nokaut faza natjecanja odvijat će se u Bakuu.

Nekoliko je glavnih kandidata za naslov, u prvom redu to su Srbija i Rusija. Srbija je prošle godine osvojila srebro na Olimpijskim igrama u Riju, a ove broncu u Grand Prixu. Slovila bi za prvog favorita da je kompletna i zdrava, ali neke igračice imaju problema s ozljedama, prije svih blokerica Rašić, a zbog dopinga otpala je tehničarka Antonijević. Rusija ima turbo dvojac Gončarevu i Košeleveu, ali pod novim izbornikom Kuziutkinom nisu djelovali briljantno ovog ljeta, pa se i za njih može reći da nisu apsolutno prvi pick za obranu naslova.  

Italija je finalom Grand Prixa u kojem je poražena od Brazila pokazala da može, imaju sjajnu Egonu, koja predvodi njihov napad i malo tko ju može zaustaviti. Ipak, zbog ozljede ostali su bez prve tehničarke Malinov, što će im biti hendikep. Uz Italiju u drugom redu favorita su još srebrna s posljednjeg Eura Nizozemska, te Turska na čiju klupu je došao Talijan Guidetti, koji sve što dotakne pretvara u uspjeh. Čovjek je to koji godinama dominira klupskom ženskom odbojkom s turskim Vakifbankom, i koji je baš Nizozemsku vratio u sami svjetski i europski vrh. 

Može se reći da s Nizozemskom krug najozbiljnijih kandidata za naslov završava. Ne treba otpisati domaćina Azerbejdžan, koji će imati veliku podršku navijača i sjajnu Rahimovu. Među one koji će priliku vrebati iz sjene su Belgiju koja godinama igra na svim najvećim europskim i svjetskim natjecanjima. Potom Bugarska koja je okupila gotovo sve najbolje što ima, ali uvijek nekako zakaže na velikim natjecanjima. Poljska više nije sila, ali opet ima nekoliko respektabilnih imena. Njemačka je pomladila reprezentaciju i takva će teško u boj za odličja.

Ostatak društva među kojim je i Hrvatska teško će napraviti nešto više. Hrvatska je pomladila reprezentaciju, nema tu više velikih svjetskih zvijezda poput Poljak, Jerkov, Ušić, a da stvar bude gora Hrvatska je na prvenstvo otišla u sjeni promjene izbornika. Lovrinov je desetak dana prije prvenstva zamijenio Aksentijevića, koji je službeno podnio ostavku zbog problema sa zdravljem. Prava istina teško će se saznati, u medijima je izašla priča da je Aksentijević neposredno pred odlazak za Azerbejdžan ušao u sobu jedne od igračica te ju dodirivao, nakon čega ga je ista prijavila i tu je za njega bio kraj priče na mjestu izbornika reprezentacije Hrvatske. 

Najave svih utakmica s Europskog prvenstva potražite na portalu dvoznak.com.