Hrvati caruju na Emperor's Kupu u Japanu

Objavljeno: Utorak, 18 Prosinac 2018 07:07 Autor:
Hrvati caruju na Emperor's Kupu u Japanu Foto: Emiko Oosato

U Japanu je u tijeku 20. izdanje popularnog Emperor's kupa ili Carevog kupa, koje se igra za slavu i prestižnu nagradu od 10 miliona yena.

Radi se o natjecanju u kojem se za naslov bore školske ekipe, sveučilišta, te ligaški klubovi. U završnicu koja se igra u Tokiju plasirale su se po 24 ekipe u ženskoj i muškoj konkurenciji. Hrvatsku odbojku u tom prestižnom natjecanju predstavljaju Igor Omrčen, koji se bori za još jedan naslov u bogatoj karijeri kao igrač Toyoda Gosei Trefelsa. Katarina Baruna kao igračica Saitama Ageo Medicsa, njezin klub također je ozbiljan kandidat za naslov. Kao trener Hrvatsku je predstavljao Edo Klein, koji u Japanu vodi trećeligaša Voreas Hokkaida. Njegov klub nakon pobjede na startu završnog turnira protiv Juntendo Sveučilišta, u osmini finala je zaustavljen od prvoligaša JT Thundersa. 

Foto: Emiko Oosato 

Edo Klein javljanjem iz Tokija dočarao nam je samu kvalitetu natjecanju, važnost, medijsku praćenost tog vrlo popularnog Emperor's kupa:

- Kvalifikacije u Emperor's Kupu kreću još u lipnju. Sve ekipe u Japanu imaju priliku sudjelovati, srednjoškolske ekipe, fakultetske, amaterske, profesionalne. Kako u Japanu mlade kategorije igraju u sklopu školskih ekipa, a ne klubova, u kvalifikacije ulazi ogroman broj ekipa budući da zbog raširenosti odbojke gotovo svaka škola i fakultet u Japanu ima odbojkašku ekipu. Možda se nekome izvana čini da srednja škola ili sveučilište nemaju šanse protiv profesionalnih ekipa, ali nije uopće tako. Sveučilišne ekipe iz regije Kanto svake godine iznenade nekog prvoligaša. Ove godine su pobijedili dva prvoligaša s po 3:0, a aktualni prvak Panasonic je jedva pobijedio 3:2. Čak i kad se igra protiv srednjih škola, prvoligaši igraju s najjačim postavama i strancima da ne bi bilo problema.Završnica se uvijek igra u Tokiju u najvećim dvoranama, svake godine u istom terminu, muški i ženski turnir zajedno. Prva dva dana se igra na četiri terena, a treći dan na dva. Važnost turnira je ogromna. Svi novinari iz cijelog Japana koji prate odbojku su na tom turniru.  Vidio sam i vjerojatno sve najvažnije odbojkaške agente. Navijači dolaze iz svih krajeva taj vikend u Tokio. Vole odbojku i spremni su preko sat vremena čekati u redu da bi došli na red za slikanje s nekom odbojkaškom zvijezdom.

 

Foto: Emiko Oosato 

Završnica Emperor's kupa igra se nadolazećeg vikenda. Polufinala su na rasporedu 22. prosinca. Za mjesto u finalu klub Igora Omrčena Toyoda Gosei Trefelsa, boriti će se protiv JT Thundersa, kluba kojeg predvodi Australac Thomas Edgar, a iz natjecanja su izbacili Voreas Hokkaido, Ede Kleina. Saitama Ageo Medics, naše Katarine Barun za mjesto u finalu igrati će protiv Toyota Auto Body Quincya. Velika finala u obje konkurencije igrati će se u nedjelju 23. prosinca. 

Priupitali smo Edu Kleina kao mu je u Japanu, kako je zadovoljan onime do sada i zamolili ga da iznese ciljeve njega i njegovog Voreasa, koji dolazi sa Hokkaida, najsjevernijeg otoka Japana: 

- Kod mene je sve odlično. Naravno sve se vrti oko posla i ekipe, za privatno nemam vremena. Važno mi je da klub raste. Kad sam preuzeo ekipu, nije dobro izgledalo, gubili smo od prosječnih srednjoškolskih ekipa. Sad već svi znaju za nas. Zadovoljan sam kad mi je nakon poraza od JT-a u Emperor's kupu, koji je ozbiljan kandidat za njegovo osvajanje prilaze treneri te kažu da je izgledalo posloženo i ravnopravno što nije lako s obzirom na to da igramo u slabijoj ligi, da za većinu mojih igrača uopće nisu čuli, da smo mi bez stranaca, a oni s dva. Još smo uz to i izolirani na sjeveru Japana pa nemamo s kime igrati prijateljske utakmice. Cilj nam je plasirati klub u prvu ligu u što kraćem periodu. Uz to radimo i na nekim drugim stvarima poput razvoja našeg trening centra, kao i marketingu koji nam je bitan budući da nismo kao svi klubovi u Japanu ovisni o jednoj kompaniji. Još smo daleko, ali na dobrom putu. 

Ovim putem našim igračima želimo uspjeh u završnici Emperor's kupa, a Edi Kleinu kao treneru uspješan proboj do prve lige. 

Foto: Emiko Oosato