Hrvatska reprezentacija izgubila od Njemačke

Objavljeno: Subota, 15 Srpanj 2017 18:48 Autor:
Nikolina Božičević Nikolina Božičević Foto: fivb.com

U drugoj utakmici drugog kruga kvalifikacija turnira iz serije World Grand Prix 2017. ženska odbojkaška reprezentacija Hrvatske poražena je od Njemačke s 0:3, po setovima 24:26, 15:25, 6:25.

I u petoj utakmici naše reprezentativke pokazale su sve slabosti, koje su ih pratile tijekom turnira u Argentini i Kazahstanu. Nanizale su opet cijelu seriju početničkih pogrešaka što su neusporedivo snažnije i brže Njemice odmah kažnjavale i iskoristile, da bi ostvarile uvjerljivu pobjedu. Njemice su dobro proučile našu igru, točno su znale, primjerice, koje su nam najveće slabosti pri prijemu servisa, i obilato su to koristile. Također, naše najjače oružje do sada, blok igra u obrani, potpuno je zakazala, odnosno naše igračice nisu se mogle nositi s brzim napadima njemačkih reprezentativki.

Nadajmo se samo da taj težak poraz neće ostaviti većeg traga na našim igračicama, premda je posve izvjesno da se neće lako oporaviti do susreta s Kazahstanom u nedjelju.

Reprezentacija Njemačke ima relativnu novu momčad koja već dvije godine igra zajedno i priprema se za nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020.g. No, unatoč tome ta je reprezentacija osvojila ove godine Volley Masters turnir u Montreux-u u Švicarskoj, koji se drži jednim od jačih u Europi. Njemačka reprezentacija u drugoj skupini World Grand Prixa  je jedna od ponajboljih ekipa i svakako favorit da osvoji prvo mjesto i plasira se u prvu jakosnu skupinu.

Od naših reprezentativki najefikasnija je bila Fabris s 10 poena, Pavičić sa 7, Mlinar sa 6, Luketić s 4... Osim Luketić sve ostale reprezentativke imale su u prosjeku tek između 35 i 33 posto prolaza u napadu.

Hrvatske igračice samo su u prvom setu pružile ozbiljniji otpor, a nakon toga su ih prebrze i presnažne Njemice posve nadigrale.

Prvi set naše reprezentativke nisu otvorile dobro, nervoza je učinila svoje, pa su griješile pri servisu, a još više pri prijemu servis i  zbog toga su Njemice povele s 10:5. Sredinom seta naše su se napokon pribrale, počele su igrati efikasnije u napadu i bolje u obrani, pa su iznenadile protivnice te uspjele sustići njihovo vodstvo i izjednačiti na 12:12. Njemice su odmah odgovorile sjajnom blok igrom te brzim napadima, pa su vrlo brzo povele s 18:14. Poslije toga naše reprezentativke opet su odigrale nekoliko dobrih napada te su izjednačile na 24:24. No, Njemice su izdržale pritisak te su uspjele dobiti set s 24:26.

Naše reprezentativke odlično su otvorile drugi set i zahvaljujući dobrim servisima povele s 8:5. I to je bio kraj. Njemice su tada izvele nekoliko brzih napada, preokrenule rezultat i povele s 16:11. Od tada do kraja susreta na terenu je postojala samo ekipa Njemačke. Izbornik Aksentijević uveo je u igru Katarinu Luketić koja je odmah napravila tri poena, ali to nije bilo dovoljno za preokret. Njemice su rutinirano privele set kraju i osvojile ga s 15:25.

U trećem setu dominacija Njemica došla je o maksimalnog izražaja: od samog početka sigurnom igrom slomile su svaki otpor naših reprezentativki, koje su ostale bez snage i samopouzdanja. Sredinom seta Njemice su već vodile s čak 10 poena razlike i samo su povećavale prednonost,te na kraju osvojile set s golemom prednosti od 6:25.

Izbornik Miroslav Aksentijević je nakon utakmice izjavio kako je u ovom trenutku reprezentacija Njemačke toliko bolja, da joj naše igračice nisu uspjele parirati.

-Kao i Poljakinje, tako su nas i Njemice nadigrale snažnom igrom, brzom tranzicijom nakon dobrog prijema servisa što su odmah potom realizirale sigurnim napadom. S tako lošim servisom i prijemom servisa nismo imali nikakve šanse. Nakon što smo ih iznenadili u prvom setu, Njemice su se brzo pribrale, uhvatile ritam i više ih nismo mogli zaustaviti. Na takvim turnirima potrebno je golemo iskustvo da bi se bilo fokusirano na svaku loptu. Zbog mladosti i nedostatka jakih utakmica naše igračice to nisu bile u stanju, a tako jake protivnice odmah kažnjavaju svaku našu pogrešku. Osim toga, kad smo jednom izgubili ritam igre, više se nismo mogli vratiti. Premda taj rezultat pokazuje realan odnos snaga uvijek je teško prihvatiti tako bolan poraz. No, kad serviraš tako slabo kao što smo mi to danas radili, onda nema nikakve šanse da se ostvari bolji rezultat."

Hrvatska reprezentacija igrala je u sastavu: Rene Sain, Nikolina Božićević, Božana Butigan, Lara Štimac, Ema Strunjak, Katarina Pavičić, Jelena Šunjić, Samanta Fabris, Natalia Tomić, Matea Ćurak, Lara Vukasović, Lucija Mlinar, Katarina Luketić.

Njemačka: Duerr, Kemmsies, Hanke, Poll, Geerties, Pettke, Drewniok, Stigrot, Lippman, Pogany, Groqser, Schwermann, Wezorke...