Lucija Mlinar: Sa Samantom Fabris priredit ćemo još pokoje izenađenje

Objavljeno: Petak, 14 Srpanj 2017 14:46 Autor:
Lucija Mlinar Lucija Mlinar

Hrvatska ženska odbojkaška reprezentacija stigla je u Kazahstan, gdje se igra drugi turnir iz serije World Grand Prix.

Premda je Lucija Mlinar iznimno mlada, tek je navršila 22 godine, morala je ovog ljeta preuzeti kapetansku traku te povesti hrvatsku odbojkašku reprezentaciju na turnire iz serije World Grand Prix druge skupine. Prosjek godina ekipe Hrvatske je nešto iznad 19 godina tako da je najmlađa reprezentacija na Grand Prixu, a Mlinar je zasigurno i najmlađa kapetanica. Ostale ekipe u prosjeku su starije po pet ili šest godina od naše momčadi što najbolje govori koliko su te reprezentacije iskusnije i uigranije.

Lucija Mlinar nije samo uspješno predvodila našu ekipu, ona je bila i njena ponajbolja igračica. Stoga nas je na početku razgovora zanimalo kako ocjenjuje igru svoje momčadi.

- S obzirom da je odmah po dolasku u Neuquem, prijateljska utakmica protiv Argentine, bila zapravo prvi ozbiljan test za potpuno novu reprezentaciju, bila sam vrlo pozitivno iznenađena kvalitetom igre koju smo prikazali. Premda je bila prijateljska utakmica pratilo ju je više od 4,5 gledatelja koji su fanatično bodrili svoju reprezentaciju. Ta utakmica pokazala je nama igračicama da se možemo nositi s ponajboljim reprezentacijma, a izborniku je potvrdila da može računati na nas. Jako smo se dobro pripremili za ovu tešku seriju turnira tako da smo odmah na početku dosegnuli visoku razinu igre, premda smo daleko najmlađa ekipa na World Grand Prixu. Najzadovoljniji smo bili, dakako, kad smo nakon pet teških setova, u službenoj utakmici, opet pobijedili Argentinu. Poraz protiv Poljske bio je nažalost neizbježan jer je riječ o zaista sjajnoj, fizički moćnoj i uigranoj momčadi. Moram priznati da je bilo iznimno zahtjevno igrati protiv tako uigrane i tehnički potkovane ekipe tako da si nemamo što predbacivati zbog poraza. Međutim, protiv Kanađanki mogle smo postići bolji rezultat, ali stigao nas je umor, nismo imale potrebnu svježinu. Osim toga nakon što smo dobile prvi set, ipak smo se i nesvjesno, malo opustile, što su Kanađanke odmah uočile i naravno smjesta kaznile. Podigle su razinu te ubrzale igru tako da im se nismo mogle efikasno oduprijeti. No, kad bi sada ponovno igrale protiv njih, sigurna sam da bi postigle puno bolji rezultat te pružile znatno veći otpor".

Najveće su zamjerke na igru naše reprezentacije prevelike oscilacije u igri. Zašto nakon nekoliko odličnih poena, slijedi serija ponekad i početničkih pogreška?

- Za sve naše mlade igračice, pa i za mene, igranje na tako zahtjevnim turnirima i važnim utakmicama, vrlo je teška zadaća. Kad uđete u prepunu dvoranu sve vam je pred očima: pritisak gledatelja, velika očekivanja svih koji prate odbojku, ali i želja da se ispune sve zadaće koje nam je dao izbornik. Kad nemate dovoljno iskustva i rutine, onda je to teško napraviti. Nije, naime, lako cijelu utakmicu igrati maksimalno koncentrirano. A posljedice, makar i kratkog gubitka usredotočenosti, tehničke su i taktičke pogreške. Nažalost, možete na videu proučavati kako igraju protivnice, možete otkriti sve njihove slabosti, ali kad izađete na teren onda je situacija posve drugačija. Premda se dogovorimo kako igrati, ipak teško je predvidjeti sve situacije, pa zbog toga griješimo taktički i tehnički. Da bi se to izbjeglo valja godinama marljivo raditi. No, kad ova momčad stekne dovoljno iskustva i rutine tada će ova momčad početi bilježiti odlične rezultate.

Kako je ekipa doživjela pobjedu protiv Argentine, a kako poraze protiv Kanade i Poljske?

- Naravno, nikome nije drago gubiti, porazi su uvijek frustrirajući. Niti jednoj igračici nije bilo svejedno, no protiv Argentine pokazale smo da znamo i možemo. Samo mi koje smo na terenu, znamo kako je teško igrati pred 4,5 tisuće gledatelja, pogotovo ako su svi protiv naše ekipe. Zapravo u petom setu protiv Argentinki pokazale smo da možemo izdržati strašan pritisak publike te da unatoč neizvjesnog rezultata nismo izgubile glavu već smo u dramatičnoj završnici pobijedile.

Što očekujete od drugog kruga natjecanja u Kazahstanu gdje igramo protiv Kolumbije, Njemačke i Kazahstana?

- Sigurna sam da ćemo igrati bolje nego u Argentini. Ne, samo zbog toga što smo odigrale do sada šest jakih utakmica, nego i zato jer nam se sada u Almatyu priključila naša kapetnica Samanta Fabris. Čim se malo oporavila od povrede koljena, odlučila nam se pridružiti i njeno će znanje i iskustvo biti dragocjena pomoć našim igračicama.

Od Argentine do Kazahstana putovale ste više od 37 sati, kako će se to odraziti na momčad?

- Ja sam dobro, ne osjećam neki umor, i sigurna sam da ću moći dati sve od sebe. Neke se djevojke, doduše, žale na umor, ali imamo dva dana da se priviknemo na nove uvjete i vremensku zonu, tako da sam sigurna da nećemo razočarati. Uvjerena sam, međutim, da ćemo najbolju igru pružiti u Varaždinu gdje se igra treći krug: sigurna sam da ćemo prirediti barem jedno pozitivno iznenađenje protiv reprezentacija Portorika, Bugarske i Argentine.