Poljska, Francuska i Rusija glavni kandidati za zlato

Objavljeno: Četvrtak, 24 Kolovoz 2017 13:09 Autor:

Danas u Poljskoj počinje Europsko prvenstvo odbojkaša. 16 reprezentacija borit će se za naslov koji brani Francuska.

Pred nama je jubilarna, 30., smotra najboljih europskih odbojkaških reprezentacija, a domaćin je prava odbojkaška zemlja - Poljska. Nakon što smo zadnja tri izdanja vidjeli u organizaciji dvaju država ovogodišnje EP će se igrati u pet poljskih gradova - Varšavi (samo otvarajuća utakmica), Gdansku, Szczecinu, Katowicama i Krakowu koji je domaćin završnice. Prvenstvo će, kao i zadnje SP, otvoriti domaćin i Srbija na PGE Narodowy, nacionalnom nogometnom stadionu u Varšavi, uz prisustvo oko 70 tisuća gledatelja iako su prve utakmice između Finske i Estonije odnosno Rusije i Bugarske (17:30). Takva pozornica i kvaliteta momčadi jamac su vrhunskog spektakla na otvaranju Eurovolleyja. 30. izdanje osim što je jubilarno posebno je po tome što je posljednje na kojem sudjeluje 16 reprezentacija s obzirom da je CEV povećao broj sudionika od sljedećeg natjecanja na 24 reprezentacije.

Što se tiče sustava natjecanja on je isti kao i prije dvije godine. Dakle, 16 reprezentacija je podijeljeno u četiri skupine po četiri od kojih će tri izboriti iduću fazu. Pobjednik skupine ide direktno u četvrtfinale dok će drugo i trećeplasirana ekipa ići u svojevrsnu međurundu odnosno osminu finala nakon čega ćemo dobiti još četiri četvrtfinalista. Druge i treće momčadi iz skupine A križaju se sa skupinom C te B i D, a i o tome će ovisiti dosta toga.

Skupinu A osim Poljske i Srbije čine još Finska i Estonija. Uz dužno poštovanje prema njima Poljska i Srbija bi se prvog dana trebali "potući" za jedinicu, a Finci i Estonci bi mogli odlučiti o trećem putniku za osminu finala. Kod Srbije je veliki problem izostanak primača Ivovića dok Poljake muči srednji bloker Bienek. S druge strane Estonci se ne smiju podcijeniti dok Finska prolazi kroz svojevrsnu smjenu generacija.

Druga skupina također ima dva izražena favorita za prvo mjesto, Italiju i Njemačku, koje nisu u najboljim sastavima, no i takve bi trebale biti jače od Češke i Slovačke koje će boriti za treće mjesto. Kroz pripreme talijansku je javnost više zanimao "slučaj Zaytsev" nego stanje u momčadi, a Njemačka je jača za fantastičnog Grozera.

Od skupine C situacija postaje ozbiljnija. Rusija, Bugarska i europski viceprvak iz 2015., Slovenija, se čine i jesu bolje momčadi od Španjolske. Rusi nisu ostvarili dobar rezultat na posljednja tri natjecanja (EP, SP, OI) i na neki način su pod imperativom, Bugarska je uvijek opasna, ali i prilično nestabilna momčad dok su se Slovenci potvrdili kao ozbiljna ekipa osvajanjem Divizije 2 Svjetske lige ove godine i plasmanom na Svjetsko prvenstvo. Ukratko, skupina smrti.

Skupinu D čine branitelj naslova Francuska čijeg su izbornika mučila leđa najboljeg igrača Earvina N'Gapetha i pitanje je koliko će on moći pomoći na početku. Ipak i bez njega Francuzi su došli do Final Sixa Svjetske lige koju su i osvojili uz njegovu pomoć. Zanimljivo je da su i 2015. otišli do zlata u Svjetskoj ligi, a onda uzeli svoj prvi europski naslov iz petog pokušaja. Tu su još uvijek nezgodni Belgijanci osokoljeni plasmanom na SP, Nizozemska koja se polako vraća te Turska koja je redovni sudionik završnica.

Govoriti o favoritima je pomalo nezahvalno i to jasno pokazuje podatak da od 2005. do danas imamo čak pet različitih pobjednika (Italija, Poljska, Srbija, Rusija i Francuska). U najuži krug kandidata spadaju Poljska zbog sjajne publike što se pokazalo presudnim na prošlom Svjetskom prvenstvu, zatim Francuska i Rusija bez obzira na to što su podbacili na posljednja tri velika natjecanja.

Uvijek se mora računati na Italiju i Srbiju te odnedavno i Sloveniju, a s tim reprezentacijama se zatvara krug pretendenata na polufinale. Od "putajućih mina" mogu se istaknuti prije svega Heynenova Belgija te Estonija.

Najave svih utakmica s Europskog prvenstva potražite na portalu Dvoznak.com.