Ostalo

Poraz Hrvatske reprezentacije u prvoj utakmici drugog kruga FIVB Grand Prix turnira

Autor: Petak, 14 Srpanj 2017
Poraz Hrvatske reprezentacije u prvoj utakmici drugog kruga FIVB Grand Prix turnira Foto: fivb.com

Hrvatska ženska odbojkaška reprezentacija na drugom turniru kvalifikacija iz serije World Grand Prix 2017. u Almatyu u Kazahstanu poražena je od ekipe Kolumbije s 3:1 (25:22, 25:27, 25:19, 25:20).

U Baluan Sholak Sports and Cultural Palace u Almatyju hrvatske reprezentativke nisu prikazale lošu igru, u pojedinim trenucima igrale su sjajno, ali to im ipak nije pomoglo da savladaju moćniju ekipu Kolumbije. Premda su naše igračice napravile nešto manje nepotrebnih taktičkih i tehničkih pogrešaka nego na prethodnim utakmicama, to je ipak bilo previše za tako dobru ekipu kao što je Kolumbija. Samanta Fabris donijela je mladoj ekipi neophodnu sigurnost i snagu u fazi obrane i napada, ali ipak nije mogla sama iznijeti na leđima cijeli susret.

Nepotrebne tehničke i taktičke pogreške bacile su sjenu na igru naše reprezentacije, ali ipak ohrabruje vidljiv napredak u igri naših mladih igračica. Za tu mladu momčad također je važno da su se tijekom cijelog meča praktički ravnopravno nosile s Kolumbijkama, te da su osvojile cijeli niz poena nakon sjajnih poteza. Može se reći da smo radili poene za sebe, ali i za protivnice, što je, dakako, vrlo obeshrabrujuće za samopouzdanje te mlade momčadi.

Samanta Fabris napravila je 26 poena, Lucija Mlinar 15, Katarina Pavičić 11, Božana Butigan 6...

Hrvatske reprezentativke dobro su otvorile susret, brzo su nadvladale početnu nervozu, a Samanta Fabris je s dva sjajna bloka te još bolja servisa ostvarila prednost za našu ekipu od 7:5. Nakon toga Kolumbijke su odlično servirale i povele s 9:8. Igralo se vrlo atraktivno, no Kolumbijke su bile bolje jer su uspješno blokirale nekoliko naših napada i povele s 13:9. Tu su prednost održavale i uspješno branile sve dok Fabris, Pavičić i Mlinar nisu snažnim smečevima razbile njihovu obranu, pa su naše preokrenule rezultat i povele s 19:17. No, Kolumbijke su se opet vratile u igru, te su povele s 23:22 i na kraju zaključile set s 25: 22.

Početak drugog seta bio je repriza prvoga. Opet su se momčadi izmjenjivale u vodstvu, sve dok Kolumbija nije povela s 11:6 i 13:8. Naše igračice i dalje su pružale jak otpor, no snaga i iskustvo Kolumbijki počelo je dolaziti do izražaja. Kolumbijke su rutinirano čuvale prednost, sve dok Pavičić odličnim servisima nije smanjila vodstvo na 14:12. No, kad se očekivao potpuni preokret uslijedile su početničke pogreške, pa su Kolumbijke ponovno povele sa 16:13. Naše igračice uspjele su s nekoliko odličnih napada i obrana, ali i sjajnih servisa Samante Fabris, sustići prednost Kolumbijki, pa su čak povele s 19:17 kao i u prvom setu. Najprije je mlada Štimac napravila sjajan poen, a onda su Pavičić i Butigan odličnim napadima izborile izjednačenje na 25:25. Tada su hrvatske reprezentativke u dramatičnoj završnici, zahvaljujući sjajnim napadima Pavičić i Mlinar, osvojile set s 27:25.

U trećem setu početak je pripao Kolumbijkama koje su povele s 6:10. Na zadovoljstvo publike opet se igralo vrlo atraktivno i zanimljivo, no naše igračice ponovno su počinile nekoliko nepotrebnih tehničkih pogrešaka tako da su Kolumbijke stalno uspijevale održavati stečenu prednost od tri ili četiri poena. Bilo je sjajnih obrana i napada s obje strane, a ekipe su zadržale visok ritam igre. No naše reprezentativke bile su žrtve, puno više nego u prva dva seta, sve većeg broja vlastitih pogreška. Protiv tako jakih ekipa takve greške se ne mogu nadoknaditi ma koliko ekipa igrala dobro. Zbog toga su Kolumbijke na uvjerljiv način dobile set s 19:25.

U četvrtom setu snaga i iskustvo Kolumbijki dolazili su sve više do izražaja, premda su naše igračice i dalje pružale snažan otpor. Ipak nisu mogle spriječiti protivnice da već na početku seta ostvare prednost od četiri poena. Iznenađujuće dobrom igrom naše su igračice uspjele smanjiti vodstvo Kolumbijki, te na kraju i preokrenuti rezultat i povesti s 16:15. No ipak nisu imale snage izdržati pritisak završnice, napravljeno je opet previše pogrešaka tako da su Kolumbijke na kraju slavile s 25: 19.

Izbornik Miroslav Aksentijević nije bio zadovoljan igrom svojih izabranica.

- Imali smo nekoliko problema: slab servis, neefikasan napad te podbačaj u blok igri. Posebno je bio loš servis; naše igračice nisu imale hrabrosti udarati loptu punom snagom, pa su igračice Kolumbije hvatale njihove servise bez problema i mogle su mirno pripremati napad. Ponovno se pokazalo, da nas ubijaju jeftine pogreške koje su uz iznimno brzu igru naših protivnica glavni razlog našeg poraza. Naprosto zakazali smo u servisu i blok obrani što je do danas bilo naše najjače oružje.

Kapetanica Samanta Fabris međutim nije krila razočarenje rezultatom utakmice.

- Znamo da možemo bolje i zbog toga nas je poraz tako pogodio. S jedne strane imale smo sjajnih akcija, uspijevale smo više puta stizati veću prednost protivnica, ali smo onda u odlučujućim trenucima bespotrebno griješili i upropastili sve što smo dobro napravili. Sve je to međutim posljedica mladosti i neiskustva ekipe. S druge strane naša je momčad pokazala da zna i može, samo sada valja nastaviti puno i kvalitetno raditi. Osobno sam se uvjerila da su mlade reprezentativke pokazale ozbiljan napredak na turneji World Grand Prixa što me ispunjava zadovoljstvom tako da vjerujem da ćemo najbolje igrati na kraju turneje u Varaždinu.

Hrvatska reprezentacija igrala je u sastavu: Rene Sain, Nikolina Božićević, Božana Butigan, Lara Štimac, Ema Strunjak, Katarina Pavičić, Jelena Šunjić, Samanta Fabris, Natalia Tomić, Matea Ćurak, Lara Vukasović, Lucija Mlinar, Katarina Luketić.

Kolumbija: Soto, Segovia, Montero, Olaya, Zuleta, Toro, Caraballi, Perez, Gomez, Marin, Rangel, Martinez, Coneo, Pasos