Poraz od boljih Kanađanki

Objavljeno: Ponedjeljak, 10 Srpanj 2017 20:00 Autor:
Poraz od boljih Kanađanki Foto: fivb.com

Hrvatska ženska odbojkaška reprezentacija poražena je u argentinskom gradu Neuquenu u trećem kolu druge skupine iz serije World Grand Prixa od ekipe Kanade s 1:3, po setovima 25:23, 11:25, 10:25 te 18:25.

Samo u prvom setu naše djevojke igrale su jako dobro, te iznenadile favorizirane Kanađanke. U drugom i trećem setu naša igra se raspala: najviše smo podbacili u napadu, a ni obrana ni servis, do sada naše najjače oružje, nisu dobro funkcionirali. S druge strane Kanađanke su nas nadigrale u svim elementima što je rezultiralo još i brojnim pogreškama naših igračica. Tek u četvrtom setu hrvatske reprezentativke pružile su nešto veći otpor Kanađankama. Pokazalo se, kao uostalom i tijekom cijelog turnira, da je previše oscilacija u igri naše momčadi koja na trenutke ima sjajnih poteza, da bi nakon toga napravila nekoliko početničkih pogrešaka.
Daleko najmlađa ekipa na turniru

Tako je još jednom plaćen danak neiskustva naših mladih igračica, a kao utjeha može poslužiti podatak da je naša reprezentacija daleko najmlađa na turniru. Dok naša prva postava ima u prosjeku 18,8 godina, Kanađanke imaju 25,5, Poljakinje 24,5 te Argentinke 27,1. Dakle, naša momčad mogla je u tom sastavu nastupiti na turnirima U-20.

Najviše je zakazao napad Mlinar, Luketić, Strunjak, Pavičić, ali ne samo njihovom krivnjom, već i slabijim loptama koje su dijelile Ćurak i Štimac. No, teško je bilo što zamjeriti našim igračicama koje su u Argentini prvi puta zaigrale ozbiljno za seniorsku reprezentaciju.

Kanadska ekipa imala je više blokova od naše reprezentacije što je također pridonijelo na kraju uvjerljivom porazu. Od naših igračica najviše je poena napravila Katarina Luketić 14, Lucija Mlinar 11, Ema Strunjak 7, Božana Butigan 6, Katarina Pavičić 5. No, prosjek uspješnih napada bio je vrlo slab, ispod 30 posto što je bilo kobno za našu momčad.

Ponovno previše oscilacija u igri

Hrvatska reprezentacija zauzela je treće mjesto iza Poljske i Kanade, a ispred Argentine. U ponedjeljak hrvatske reprezentativke preko Buenos Airesa, Sao Paola i Istanbula kreću na put dug više od trideset sati, nakon čega trebaju stići u Almaty u Kazahstanu. Tu će se igrati drugi krug kvalifikacija, a protivnice hrvatskim igračicama biti će reprezentativke Kazahstana, Njemačke i Kolumbije. Dakle, opet sve jake ekipe.

Izbornik Miroslav Aksentijević nije na kraju susreta bio zadovoljan igrom svoje ekipe.

-Nakon prvog seta imali smo previše oscilacija u igri, pa smo odmah izgubili ritam i samopouzdanje. Poseban je problem kad koncentracija nije na najvišoj razini tada naše igračice ne mogu parirati protivnicama. Istodobno, Kanada je ubacila u igru svježe igračice koje su ubrzale ritam i za koje nismo nalazili obranu. Nažalost, nakon teške utakmice s Argentinom sustigao nas je i umor što se također odrazilo na našu igru. S obzirom da smo izgubili dvije utakmice, a pobijedili jednu nisam zadovoljan. Međutim, pokazalo se da je naša odluka da na Grand Prix povedemo mladu ekipu bila iz više razloga opravdana. Većini igračica to je bilo prvi puta da igraju pred 4 ili 5 tisuća gledatelja, a osim toga protivnice su im bile starije u prosjeku za pet ili šest godina. Također, igračice u koje sam najviše vjerovao pokazale su da imaju potrebnu kvalitetu. Imali smo u pojedinim trenucima vrlo dobar servis i sjajnu blok igru. Ostaje nam međutim puno prostora da unaprijedimo igru u napadu nakon prijema servisa te da u fazi napada i obrane značajnije ubrzamo igru. Jedno je igrati u hrvatskoj ligi, koja je puno sporija pa se djevojkama teško prilagoditi na brži ritam. No, s obzirom na stečeno iskustvo nadam se da ćemo u Kazahstanu igrati bolje, a da ćemo vrhunac forme dostići u trećem krugu koji se igra u Varaždinu