Prijestolnica Bugarske domaćin Europske odbojkaške svečanosti 2019.

Objavljeno: Utorak, 29 Listopad 2019 19:05 Autor:

Glavni grad Bugarske, Sofija, proteklog je vikenda ugostio europsku odbojkašku elitu na Europskoj odbojkaškoj svečanosti 2019. u organizaciji CEV-a.

Predstavnici Hrvatskog odbojkaškog saveza, predsjednik Ante Baković i direktorica Valentina Bifflin, prisustvovali su svečanosti u Sofiji.

Nagrade za uspjehe u dvoranskoj odbojci za 2019. godinu dobili su Slobodan Kovač, izbornik muške reprezentacije Srbije i Massimo Barbolini, izbornik ženske turske selekcije i trener talijanske Igor Gorgonzola Novare. 

Dok su titule najbolje odbojkašice i odbojkaša 2019. godine zasluženo osvojili Tijana Bošković, trostruka zlatna reprezentativka Srbije i Uroš Kovačević, osvajač zlatne medalje sa Srbijom na ovogodišnjem Europskom prvenstvu.

Dodijeljene su nagrade i za uspjehe u odbojci na pijesku, a titulu “kraljica odbojke na pijesku” za 2019. godinu ponijele su Latvijke, Tina Graudina i Anastasija Kravcenoka, osvajačice zlatne medalje na EuroBeachVolley-u, dok su za “kraljeve” izabrani Rusi, Viacheslav Krasilnikov i Oleg Stoyanovskiy, zlatni par s ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva.

Uz dodjele nagrada najboljim pojedincima za 2019. godinu, proglašeni su i dobitnici CEV-ove nagrade za životno djelo, kao priznanje za njihove izvanredne odbojkaške karijere.

Nagrade za životno djelo dobili su:

Neslihan Demir Güler, bivša turska reprezentativka i nositeljica turske zastave na svečanosti otvaranja Olimpijskih igara 2012., 

Francesca Piccinini, bivša talijanska reprezentativka s tri zlatne medalje s Europskih i Svjetskog prvenstva te sedmerostruka osvajačica Lige prvaka, 

Bas van de Goor, bivši europski prvak i osvajač zlatne medalje na Olimpijskim igrama 1996. s Nizozemskom,

Dimitar Karov, legendarni bugarski reprezentativac sa srebrnom medaljom Svjetskog prvenstva 1970,

Dancho Lazarov, dugodišnji predsjednik Bugarskog odbojkaškog saveza.