Bjelorusija prejaka za Hrvatsku

Objavljeno: Subota, 27 Svibanj 2017 10:03 Autor:
Bjelorusija prejaka za Hrvatsku Foto: odbojka.hr

Hrvatska muška odbojkaška reprezentacija jučer je u Zagrebu u susretu trećeg kola skupine E kvalifikacija izgubila od Bjelorusije s 1:3 (14:25, 36:34, 16:25, 22:25). Bio je to drugi poraz naših odbojkaša na turniru, kojim su praktički izgubili izglede za plasman na SP.

Izbornik Hrvatske Ivan Rančić utakmicu je otvorio s dvije promjene u početnoj postavi, u odnosu na prve dvije utakmice turnira. Na poziciji tehničara umjesto Močića pojavio se Višić, a na poziciji primača Galić umjesto Sedlačeka. Bjelorusija koja je dosta rotirala u prve dvije utakmice, također je krenula s izmjenama u početnoj postavi. Od prvog poena krenuli su Pratasenia i Khmialeuski, koji su u prve dvije utakmice započinjali kao rezerve.

Bjelorusi su daleko bolje ušli u utakmicu, na prvi tehnički time-out odlaze s 8:5, a ubrzo na semaforu svijetli i 13:6. U prvom setu Hrvata kao da nema na terenu, a Bjelorusima sve polazi od ruke. Igraju oni gotovo savršeno i prvi set završavaju za svega 20 minuta. Pomalo nestvarno izgleda da je Bjelorusija u prvom setu imala 94% realizacije napada.

U drugom setu gledamo puno bolju Hrvatsku. Proradio je blok, Raič igra na visokom nivou i Hrvatska na drugi tehnički time-out odlazi sa 16:13. S dvije tehničke pogreške Hrvati vraćaju Bjeloruse u igru i oni ubrzo vode sa 17:16. Potom griješe Bjelorusi, a blokovima Raiča i Galića, te odličnim servisima Višića Hrvatska vodi s 21:17. Nije moglo bez drame, odužio se drugi set, a sjajnim as servisom zaključio ga je Galić, koji je stisnuo zube i zaigrao unatoč bolnom zglobu.

Treći set gotovo je preslika prvog, Bjelorusija ga dobiva uvjerljivo, u napadu ima 73% realizacije. U četvrtom se igra poen za poen do 11:12 za Bjeloruse, malo pomalo oni se odvajaju, vode s 22:18 i mirno privode utakmicu kraju. Najbolji u porazu kod Hrvatske bio je Raič s 26 poena.

- Ušli smo malo mlitavo u utakmicu, bez agresivnosti, kasnije smo se dogovorili da malo stisnemo i to se dogodilo, mislim da smo dobro odigrali drugi set. Nakon toga opet je bilo puno oscilacija. Mlada smo ekipa, puno je rotacija, trebamo još puno raditi i boriti se da bi uzeli tri boda protiv ovakve ekipe kakva je Bjelorusija- osvrt na utakmicu dao je primač Hrvatske Filip Šestan. 

U ostalim susretima trećeg kola Srbija je pobijedila Švicarsku s 3:0, dok je Danska bila bolja od Norveške 3:1. Nakon tri kola na vrhu je Srbija s tri pobjede, slijede Švicarska i Bjelorusija s po dvije pobjede i jednim porazom, Hrvatska i Danska imaju po pobjedu i dva poraza, dok je Norveška na dnu s tri poraza. 

Hrvatska danas u 17 sati i 30 minuta  igra protiv Danske. Taj susret najavio nam je primač Hrvatske Filip Šestan:

- Svaki dan treba ići na ''glavu'', tako da idemo dobiti Dansku. Porazom od Bjelorusije vjerojatno smo zatvorili vrata prolasku dalje, ali nema veze idemo dalje se boriti.