Ivan Rančić novi odbojkaški izbornik

Objavljeno: Utorak, 14 Ožujak 2017 09:44 Autor:
Ivan Rančić Ivan Rančić HOU.hr

Upravni odbor Hrvatskog odbojkaškog saveza, jučer 13. ožujka na svojoj redovitoj sjednici izabrao je novog izbornika muške odbojkaške reprezentacije. Tu funkciju naredne četiri godine obavljat će Ivan Rančić, trener aktualnog prvaka Hrvatske, OK Mladost Ribola Kaštela. 

Na poziciji izbornika Rančić će zamijeniti Igora Šimunčića, koji je bio izbornik Hrvatske od srpnja 2012. godine. U svom mandatu Šimunčić je osvojio srebro u Europskoj ligi 2013. godine, te je izborio nastup na Europskom prvenstvu 2015. godine, što je bio uspjeh, pošto nas prije toga nije bilo na čak tri prethodna Europska prvenstva. Zadnja akcija Šimunčića bile su kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2017. godine, na kojima se Hrvatska nije proslavila i to je vjerojatno bio glavni razlog za Šimunčićevu smjenu. 

Novi izbornik Rančić iznio nam je svoje zadatke i ciljeve:

 - Smatram da imamo veliki potencijal, koji bi tada trebao pokazati veliki napredak. Đirlić, Sedlaček, Šestan, Andrić, Višić, Marelić uz pomoć iskusnih Raića, Žukovskog, Galića trebali bi podići našu mušku reprezentativnu odbojku. Inzistirat ću prema savezu da ojačamo rad s mladima i da organiziramo kadetsku jedinstvenu ligu na nivou čitave Hrvatske. Uz to da reprezentacija obavezno ima više okupljanja, te da sastavimo U19 ekipu, koja bi igrala Superligu. Uz to Superligu bi trebalo smanjiti, a klubovi pojačati stručnost u radu. Nužno je osnivanje trenerske udruge koja bi imala minimalno dva okupljanja godišnje na seminaru trenera. Za kraj oko muške odbojke treba okupiti sva poznata odbojkaška lica od Čauševića, preko Omrčena, Laninovića, Krnića, Čoškovića, jer to su ljudi koji mogu puno pomoći. 

Ivan Rančić je kao trener Kaštelana pet puta osvajao prvenstvo Hrvatske. Pošto je već godinama trener aktualnog prvaka Hrvatske, dobro poznaje bazu. Razvio je nekolicinu mlađih igrača koji već imaju određeno reprezentativno iskustvo, Šestan, Đirlić, Andrić, te nekolicinu koji su nosioci igre u juniorskoj reprezentaciji. Prva akcija novog izbornika bit će kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u svibnju u Zagrebu. U skupini smo u kojoj je Srbija apsolutni favorit, a Hrvatska će se boriti za 2. mjesto, koje donosi dodatne kvalifikacije.