Kup Hrvatske

Mursa-Osijek nakon deset godina ponovno osvojila Kup!

Mursa-Osijek nakon deset godina ponovno osvojila Kup! Foto: HOS

Trebalo je proći desetljeće da odbojkaši s Drave ponovno osvoje trofej namijenjen pobjedniku Kupa Hrvatske. Kup je naš, slavodobitno su uzviknuli "mursaši" nakon što su u finalu nadjačali Ribola Kaštelu. Povijest se ponovila jer Kaštelani su i 2011. bili posljednja prepreka.

Domaćin je ovo finale dočekao s impresivnim ovosezonskim učinkom od 19 pobjeda, bez poraza. No, kada je krenulo finale, bilo je vidljivo da su Osječani "pod ručnom". Iako su najavljivali da će eliminirati pritisak, on je bio vidljiv, ali i razumljiv. Mursa-Osijek ušla je u dvoboj kao veliki favorit, čak je i trener Kaštelana Ivan Rančić u najavi priznao da su u Gradski vrt stigli u ulozi autsajdera. Kako su krenuli, bilo je jasno da se radi o "pili naopako", Kaštelani su bili furiozni od prve lopte. Nisu se igrači pošteno ni zagrijali i priviknuli na ambijent, a na semaforu ja svijetlilo 1:9. Polazilo je igračima Ribole sve od ruke, a na ruku im je išla i ukočenost suparnika. Nakon početnog šoka igrači Marija Tepperta su se konsolidirali, ali zaostatak je ipak bio prevelik da bi se dostigao.

Suparnik je ostao čvrst, predvođen Bijelovićem rasturio je osječku obranu. S druge strane, Kaštelanima je pošlo za rukom potpuno izolirati i ukrotiti korektora Matokovića, bilo je jasno da bez njegova pravog učinka ovo neće biti lako preokrenuti. Ribola je povela 1:0, a u drugoj dionici ipak je igra "mursaša" bila kvalitetnija, ali opet bez duže konstante. Ali i s oscilacijama, stiglo se do vodstva 19:15, ali daleko je to još bilo od poravnanja u setovima. Suparnik je ubrzo izjednačio, počelo se igrati poena za poen, a krucijalnu prednost Osječani su stekli kod 22:22, kada su uspjeli spojiti dva poena i doći do prve set-lopte. Iskoristili su drugu i krenulo se ispočetka.

Ponovo smo vidjeli bolje otvaranje seta Kaštelana, ali ne onako silovito kao na početku utakmice. Prednost gosta trajala je do sredine seta, a kada je Mursa povela 20:16, činilo se da joj se smiješi i vodstvo. No, nakon tri poena Ribole, Teppert je prisiljen zatražiti predah, nakon kojeg su dva dobra poteza Ilieva donijela 22:19, a šećer za kraj, odnosno vodstvo 2:1 bile su dvije servis-bombe Matokovića. Pritisak se sada preselio u kaštelanske redove, osjetili su to i domaćini, koji su kod 16:11 izgledali kao sigurna oklada za pobjednika. Rančić tada vuče svoj posljednji potez, mijenja tehničara, i to mu se gotovo isplatilo. Ribola je čak i povela 20:21, ali peti set ostao je sanak pusti. Imaju odbojkaši s Drave debele živce, ali i kvalitetu, koja je na kraju ipak i presudila. Kada je trebalo zatvoriti finale, Mursa-Osijek je znala kako to i napraviti. Posljednju loptu zakucao je Iliev, koji je ponio i nagradu za MVP finala. Slavlje je moglo početi.