Ostalo

Osnovan OK ¨Kneginec¨ i krenula Školska liga mini odbojke

Autor: Ponedjeljak, 18 Ožujak 2019

U osnovnim školama Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije od rujana do prosinca prošle godine realiziran je program pod nazivom ¨S odbojkom u školu¨.

Program je prihvaćen i financiran sredstvima  Središnjeg državnog ureda  za šport Republike Hrvatske (SDUŠ RH)  sa 107.000,00 kuna, Varaždinske županije sa 16.000,00 i  Krapinsko-zagorska županije s 8.000,00 kuna.  Nositelj programa bio je Odbojkaški savez Varaždinske županije (OSVŽ), koji je participirao sa 4.000,00 kuna i osigurao sve organizacijske pretpostavke i resurse za realizaciju ovoga programa.
Program mini odbojke za djevojčice uzrasta od 8 – 10 godina proveden je  u deset osnovnih škola u Varaždinskoj županiji (Ivanec, Cestica, Bednja, Petrijanec, Vinica, Kamenica, Lepoglava, Ludbreg, Kneginec  Gornji i Jalžabet) i pet osnovnih škola u Krapinsko-zagorskoj županiji (Mače, Zabok, Bedekovčina , Krapinske Toplice i Brestovec Orehovečki).

 Glavni cilj programa je da se što većem broju djevojčica u manjim sredinama, gdje su podzastupljeni spol, omogući bavljenje organiziranom tjelesnom aktivnošću kroz redovito treniranje odbojke, koja će im pridonijeti očuvanju psihofizičkog zdravlja.

Osnovnim školama osigurani su i podijeljeni  osnovni  rekviziti za realizaciju programa: odbojkaške lopte, odbojkaške mreže, antene, semafori, kompleti dresova i dodatne majice.  Stručni provoditelji  u funkciji trenera bili su prof. kineziologije u spomenutim školama. Kroz program su osigurana i isplaćena sredstva za njihove honorare.

U program se uključilo oko 250 djevojčica. Provedena su dva treninga tjedno u trajanju od sat i pol. Organizirana su tri turnira sa po 5 škola i 6 ekipa u tri grupe (Varaždin – istok, Varaždin – zapad i Zagorje).

Cilj OSVŽ je da ta aktivnost u Varaždinskoj županiji preraste u osnivanje novih odbojkaških klubova (Jalžabet, Šemovec, Kneginec  Gornji, Petrijanec, Kamenica) kao formi i načinu nastavka bavljenja odbojkom, da se reaktivira klub u Cestici,  te da se djevojčice uključe u aktivnost već postojećih odbojkaških klubova u Ludbregu, Vinici, Ivancu i Lepoglavi.

Kako su 2 kluba iz Hrvatskog zagorja ( ŽOK Bedex iz Bedekovčine i ŽOK Toplice iz Krapinskih Toplica) članovi OSVŽ, iz razloga što za osnivanje županijskog saveza trebaju biti najmanje tri kluba, osnivanje novih klubova u toj županije važno je osnivanje županijskog saveza.

Zacrtani ciljevi već se ostvaruju. Tako je 11. ožujka 2019.godine na inicijativu roditelja djece uključene u program u Knegincu Gornjem osnovan Odbojkaški klub ¨Kneginec¨. Njegov prvi predsjednik je Davor Šestak, dopredsjednica je Natalija Hlebec Marković i i tajnica Kristina Cvek. Na osnivačkoj skupštini  novom klubu potporu su iskazali Robert Đuranec, zamjenik općinskog načelnika i Miroslav Bubnjarić, predsjednik općinskog vijeća. Valja istaknuti veliku zaslugu trenerice djevojčica iz OŠ Kneginec Gornji Martine Novak, iskusne odbojkašice sa iskustvom u 1. B HOL, koja je uz pomoć roditelja vodila akciju na osnivanju kluba.

Nadasve pozitivna iskustva i izvanredni rezultati provedenog programa u 2018. godini razlog su da je OSVŽ nastavio program organizirajući Školsku ligu mini odbojke Varaždinske županije. U Ivancu je 10. ožujka odigran  1. turnir lige. Sudjeluje 7 osnovnih škola: Ludbreg, Šemovec, Kneginec Gornji (dvije ekipe), Cestica, Kamenica, Lepoglava i Ivanec (dvije ekipe). Na tom turniru odigrane su čak 24 utakmice. Idući turnir je 13. travnja u Lepoglavi. Rezultati su vidljivi iz Biltena br. 1. Nedovoljno angažiranje voditelja ekipa razlog je što  na turnirima ne sudjeluju sve OŠ iz programa.

Ovaj turnir, kao i tri prošlogodišnja, pratio je veliki broj roditelja koji su došli boriti svoju djecu na njihovim prvim natjecanjima . Snažna roditeljska podrška tom projektu garancija su njegovog uspjeha i nastavka ostvarenja ciljeva u smjeru osnivanja novih odbojkaških klubova.

OSVŽ javio se  je natječaj SDUŠ RH za 2019. godinu. U program se namjerava uključiti 15 drugih osnovnih škola s područja Varaždinske županije.