Sjedeća odbojka

U Poreč stižu 23 reprezentacije

Autor: N. B. Ponedjeljak, 31 Srpanj 2017
Osječanka Ivana Pavić predsjednica je Hrvatskog saveza sjedeće odbojke Osječanka Ivana Pavić predsjednica je Hrvatskog saveza sjedeće odbojke Foto: PIXSELL

Najbolje što Europa nudi u sjedećoj odbojci okupit će se u Hrvatskoj, točnije u Poreču. Domaćini smo EP-a od 4. do 11. studenoga, a prijave za nastup poslalo je 14 muških i devet ženskih reprezentacija. Obavljen je i ždrijeb skupina, pa su tako kuglice odlučile da u muškom dijelu Hrvatska predvodi A skupinu, gdje su još Poljska i Italija.

Prije dvije godine na eurosmotri zauzeli smo osmo mjesto, Poljaci su bili dva mjesta ispred, dok su Talijani završili na 12. poziciji. Za izravan plasman u četvrtfinale treba biti pobjednik skupine, ali i drugoplasirani i trećeplasirani imat će prigodu kroz dodatni filtar proći među osam najboljih. U ostalim skupinama su - B: BiH (aktualni prvak), Mađarska, Srbija, Gruzija; C: Rusija, Nizozemska, Latvija, Turska; D: Njemačka, Ukrajina, Azerbajdžan.

Odbojkašice su svrstane u dvije skupine, Hrvatska je u A zajedno sa Slovenijom, Finskom i Mađarskom. Sve tri reprezentacije su 2105. završile ispred nas (bile osme), Slovenke su čak uzele i broncu. Skupinu B predvode aktualne europske prvakinja i viceprvakinje, Ukrajina i Rusija, a društvo im prave Njemačka, Italija i Nizozemska. Dvije prvoplasirane iz skupina idu u polufinale.