U prvoj utakmici na Europskom prvenstvu Hrvatska izgubila od Bjelorusije

Objavljeno: Petak, 22 Rujan 2017 21:52 Autor:

Takvom dramatičnom početku Europskog prvenstva za reprezentaciju Hrvatske malo se tko mogao nadati: nakon dvosatne teške borbe izgubila je od reprezentacije Bjelorusije s 2:3, po setovima, 25:10, 25:15, 21:25, 20: 25 i 9:15.

Naše reprezentativke najprije su odličnom igrom razbile u prva dva seta ekipu Bjelorusije, da bi potom došlo do drastičnog pada u igri naše ekipe. Bjeloruskinje su se potom vratile u igru, te dobile slijedeća tri seta. Premda je na tragičan način izgubila susret s Bjelorusijom, nisu izgubljene šanse za plasman u drugi krug natjecanja jer sutra Hrvatska igra s reprezentacijom Gruzije, koja je po općoj ocjeni najslabija ekipa naše kvalifikacijske skupine.
Hrvatska reprezentacija prikazala je u prva dva seta doista odličnu igru, obrana i napad jednako su sjajno funkcionirali, pa Bjeloruskinje nisu imale ni najmanje šanse. No u trećem setu naša je ekipa zaigrala vrlo slabo te je omogućila Bjeloruskinjama da se vrate u igru i da dobiju na sigurnosti i samopouzdanju. Do kraja susreta Bjeloruskinje su igrale sve bolje, a naše igračice nikako se nisu mogle vratiti na razinu prva dva seta pa su doživjele, s obzirom na ono što je viđeno, ipak šokantan poraz.
Izbornik Lovrinov oslonio se na početku na iskusnije igračice i one su potpuno opravdale njegovo povjerenje. U prva dva seta odlično su igrale sve reprezentativke, posebice Katarina Barun Šušnjar i Samanta Farbris, no nisu puno zaostajale ni Matea Ikić, Ivana Miloš i Ana Grbac.

U Novoj sportskoj palači Tbilisi
Naše igračice sjajno su otvorile prvi set i odmah na početku povele s 4:0 zahvaljujući sjajnim napadima Samante Fabris i Katarine Barun Šušanjar, te odličnoj igri u obrani. Tu su razliku sredinom seta čak povećale na šest poena razlika i  povele najprije s 14:8, a potom i sa 17:8 te 21:8. Cijela naša prva postava, Sain, Grbac, Miloš Prokopić, Barun Šušnjar, Fabris, Ikić i Ćutuk igrale su odlično, jednako dobro u obrani i u napadu, a posebice je sjajna blok igra bila nerješivi problem za Bjeloruskinje. Sve igračice u tim su trenucima igrale odlično, a Bjeloruskinje praktički nisu mogle realizirati gotovo niti jedan napad, dok su istodobno sve naše igračice sigurno realizirale sve svoje šanse. Igrale su gotovo bez pogreške i set privele kraju s više nego uvjerljivih 25:10 i to za samo 22 minute. Toliko je u prosjeku trebalo Talijankama da dobiju setove protiv doista inferiorne Gruzije.
Na početku drugog seta vodila se ravnopravna borba, ekipe su se izmjenjivale u vodstvu do 4:4 , no tada je došlo do izražaja iskustvo Katarine Barun Šušnjar i Samante Fabris, koje su sjajnim napadima stvorile prednost od 8:5. Ponovno je cijela ekipa funkcionirala besprijekorno, nije bilo slabog mjesta, a kad bi slučajno lopta prošla blok, naše igračice spašavale su se i nemoguće, pa su ubrzo povele sa 16:8. Ponovno su naše igračice dominirale terenom, a sjajnim blokom potpuno su obeshrabrile Bjeloruskinje koje se nisu više usudile smečirati. Nakon tog vodstva uslijedilo je razdoblje slabije igre, odnosno krenule su pogreške, pa su Bjeloruskinje smanjile vodstvo na 18:12 zbog čega je izbornik Lovrinov morao zatražiti time out. Poslije toga sve je opet krenulo po starom, naše su igračice za čas povele s 22:12 i  završile set sa sigurnom prednošću od 25:15.
U trećem setu Bjeloruskinje su ipak zaigrale puno bolje, dok su naše reprezentativke naglo popustile što su njihove protivnice znalački iskoristile. Naše reprezentativke uspjele su izjednačiti tek kod rezultata 10:10 i od tada je naša ekipa neprestano sustizala vodstvo Bjeloruskinja. No, tada su se Bjeloruskinje odvojile na 14:16,pa je bilo jasno da će naša reprezentacija morati znatno podići razinu igre žele li osvojiti i treći set. Međutim, još se jednom pokazalo kako se nije lako vratiti u igru kad ekipa zapadne u krizu: naše igračice ostale su bez snage i koncentracije, pa su Bjeloruskinje povećale prednost na 23:19 i jedino je Barun Šušnjar u tim trenucima igrala na najvišoj razini. Bjeloruskinje su potom zaigrale još bolje i dobile set s 21:25.
Osokoljene Bjeloruskinje preuzele su inicijativu na početku četvrtog seta, no na sreću nekoliko su puta pogriješile pa su naše reprezentativke napokon povele s 6:4, 8:5 i 10:5. Time su ostvarile solidnu prednost koju je valjalo sačuvati do kraja. Nažalost tada je uslijedilo nekoliko pogrešaka naših igračica, pa se prednost brzo istopila. Tada su u igru ušle Strunjak i Mlinar, no tada je Samanta Fabris ponovno izvela sjajan napad, a Ema Strunjak je sjajno servirala i naše su igračice ponovno ostvarile prednost od četiri poena razlike 16:12. No, Bjeloruskinje osvajaju tada tri poena za redom, pa je izbornik Lovrinov pozvao time out kako bi u igru uveo  Nikolinu Božičević i Ivanu Miloš Prokopić. Barun Šušnjar ponovno osvaja poen nakon jedne teške lopte čime je prednost povećana na tri boda. No ta je prednost brzo prokockana, pa su Bjeloruskinje najprije izjednačile na 19:19, a potom i povele s 19:23. Nakon nove dvije pogreške naše reprezentacije Bjeloruskinje su sigurno dobile set s 20:25.
U petom setu naše su nastavile griješiti, no ipak su uspijevale nekako pratiti Bjeloruskinje te održavati izjednačen rezultat do polovice seta ali tada naše protivnice ponovno igraju odlično i prelaze u vodstvo od 6:8 i bilo je jasno da će ih se teško moći zaustaviti. Uzalud je izbornik Lovrinov pokušao izmjenama vratiti ekipu u igru, nije uspio i Bjeloruskinje su dobile peti set s 9:15.
Nakon susreta izbornik Lovrinov je izjavio:
-Naša reprezentacija odigrala je nevjerojatna dva seta, imali smo čak 16 uspješnih blokova, ali tada kao da je na teren izašla jedna druga momčad, pali smo u napadu i obrani i više nismo mogli zaustaviti naš protivnice. U napadu je sve palo na Fabris i Barun Šušnjar, a to nije bilo dovoljno za pobjedu. No sada se moramo okrenuti utakmici s Gruzijom, koja je nevjerojatno važna jer nas samo pobjeda vodi u drugi krug natjecanja. Vjerujem da smo bolji od Gruzije te da možemo izboriti vizu za Baku".
U prvoj utakmici skupine B u Tbilisiju Italija je lako savladala ekipu domaćina Gruzije s 3:0, po setovima 25:14, 25:12 i 25:12. Bio je to tek lakši trening za talijanske odbojkašice koje su veliki favorit za prvo mjesto. Reprezentacija Gruzije nastupila je u gotovo istom sastavu kao i i u Osijeku u svibnju kad ju je naša praktički B selekcija lako pobijedila  s 3:0.

Hrvatska reprezentacija igrala je u sastavu:
Rene Sain, Ana Grbac, Nikolina Božičević, Matea Ikić, Ivana Miloš Prokopić, Katarina Barun Šušnjar, Beta Dumančić, Samanta Fabris, Nika Stanović, Bernarda Ćutuk, Ema Strunjak, Marcela Šaini, Lucija Mlinar i Katarina Luketić.