Kampovi

Deset uspješnih godina Volleyteam Camp-a

Brojni su povodi za razgovor s Ljubom Travicom, odbojkaškim trenerom iza kojeg su zavidan staž i brojni sportski uspjesi. Između ostalog, netom je sa svojim klubom - Esperance Sportive de Tunis osvojio tamošnji kup, prvenstvo te veliku titulu Kupa Afrike.

Tek se vratio na stalnu adresu u Padovi, ali samo zamijeniti kofere te nastaviti prema Poreču gdje će se početkom srpnja održati 10. Volleyteam Camp za mlade odbojkašice i odbojkaše.

Jubilarna deseta godina za Volleyteam Camp dovoljno govori o uspješnosti ovog projekta koji okuplja najbolje trenere iz regije, odlične promotore te brojne mlade odbojkaše i odbojkašice...

- Da, evo čini se kao da smo jučer organizirali naš prvi kamp u Poreču, a prošlo je deset godina. Iskreno emocije su velike, većina trenera s nama je gotovo od prvog dana, a i svi ostali ostavili su svoj trag u kampu, sve su to odlični ljudi i nadasve pravi odbojkaški znalci i profesionalci. Ne smijem zaboraviti ni naše promotore koji su svoje slobodno vrijeme odvojili kako bi došli u kamp i još više približili odbojku djeci. To su stvarno istinske odbojkaške zvijezde poput Igora Omrčena, Dragana Travice, Cristiana Savanija, Mije Jerkov, Samante Fabris, Georga Grozera...

I na kraju, ništa to ne bi bilo toliko sjajno bez naših kampera zbog kojih ovaj odbojkaški projekt toliko dugo egzistira. Djeca, a pogotovo njihovi roditelji prepoznali su cijeli projekt kao jedan ozbiljan pristup odbojkaškim treninzima, upoznavanju različitih trenera i metodologije rada kao i upoznavanju djece iz drugih zemalja. Ono što mogu bez imalo lažne skromnosti reći je da smo u pravom smislu međunarodni kamp jer do sad su sudjelovala djeca iz preko 15 zemalja, a velik broj naših polaznika nastavio se profesionalno baviti odbojkom.

Iza profesionalnih sportaša je zahtjevna godina zbog Covida 19, no najveću žrtvu ipak su podnijela djeca kojoj su vrata dvorana mjesecima ostala zatvorena. Kako ste se Volleyteam Camp pripremio za rad u posebnim uvjetima?

- Nažalost, ne samo prošla sezona već i drugi dio pretprošle sezone trpio je dosta velike posljedice zbog situacije s koronom. Igrači su trenirali pod posebnim uvjetima koji su sve samo ne sportski,publikci nije bio dozvoljen ulazak u dvorane tako da su se utakmice igrale pred praznim tribinama što je za igrače vrlo demotivirajuće, pogotovu u važnim utakmicama kad podrška publike puno znači.  Ipak profesionalni sport je preživio, a najveću štetu imala su djeca koja mjesecima nisu uopće mogla trenirati u dvoranama. Sad se to sve polako normalizira i veselim se početku kampa jer smo osigurali sve potrebne epidemiološke uvjete za treniranje. Kamperi treniraju u velikoj i prozračnoj dvorani koja je u sklopu hotelskog kompleksa pa djeca laganim hodom kroz park dolaze na trening. Turistički djelatnici su cijepljeni, kao i većina naših trenera koji nisu preboljeli ovu virusnu bolest. Za izuzetke, po potrebi, imamo riješena testiranja. Mislim da je konačno došlo vrijeme da se roditelji opuste, a djeci pružimo sporta i veselja.

Volleyteam Camp u regiji kotira kao mjesto u kojem su red, rad i disciplina visoko na listi prioriteta, no veselja i zabave nikad nije nedostajalo...

- Sustav rada u kampu je na zavidnom nivou. Svi naši treneri su stručno obrazovani, a svake godine u radu kampa sudjeluju i mladi treneri koji se uz pomoć ovih iskusnijih odlično adaptiraju i stječu novo iskustvo. Djeca treniraju dva puta dnevno, a slobodno vrijeme predviđeno je za odmor i zabavu. Tako će oni koji žele slobodni trenutak iskoristiti za zabavu, na kupanje ili šetnju gradom otići u pratnji naših trenera. Društvene stranice kampa prepune su njihovih fotografija i klipića. Osim stečenog znanja svojim se kućama vraćaju s lijepim uspomenama.

Ove godine imate i nekih novosti?

- Puno je novieta, no najvažniji je svakako da smo uz pomoć partnera riješili za naše kampere besplatan organizirani prijevoz autobusom na liniji Zagreb – Poreč – Zagreb te na taj način roditeljima izašli u susret s praktičnim i besplatnim rješenjem.
Drugi novitet je suradnja s  beachvolley klubom iz Padove, pa kamp širimo i razvijamo i u dodatnom pravcu – odbojke na pijesku.

A ono što više nisu noviteti već tradicija je bogati paket opreme koju kamperi dobivaju. Spomenut ću samo ono što je do sad bilo uobičajeno, vreća za opremu/tenisice, personalizirani dresovi, majice za treninge, čarape, bočice za vodu, ručnici, poklon paketi naših partnera... a ove godine imamo i dosta iznenađenja.

Sve informacije i prijave na: www.volleyteam.org