Kampovi

Tamara Sušić i Tomislav Ćošković organizatori ProVolley kampa

Tamara Sušić i Tomislav Ćošković organizatori ProVolley kampa Foto: provolley.hr

Razgovaramo sa proslavljenim hrvatskim odbojkašima Tamarom Sušić i Tomislavom Ćoškovićem organizatorima ProVolley kampa.

Želiš naučiti osnove odbojke ili nadograditi svoje odbojkaške vještine? Nauči sve što trebaš znati o odbojci, upoznaj nove prijatelje iz cijele Hrvatske, provedi tjedan dana na moru uz profesionalne trenere, vrhunske treninge i odličnu zabavu! Dođi i pridruži nam se u Rovinju na drugom po redu Provolley kampu koji se održava u terminu od 3.7.- 9.7.2021. !

Općenito o kampu

– Kako ste se odlučili na pokretanje kampa?

Tamara: “Na ideju o pokretanju kampa došli smo na FIVB međunarodnom trenerskom seminaru na kojem smo skupa sudjelovali. Zapravo smo se Tomislav, Kate Barun i ja prisjećali nekih naših početaka i tog dječjeg entuzijazma koji nas je doveo do toga da “živimo” ono što volimo, a to je odbojka. Pa smo mislili, zašto ne bi tu ljubav i iskustvo pokušali podijeliti s budućim generacijama odbojkaša i odbojkašica?

Tomislav: “Kako sam krenuo trenerskim putem kao trener u seniorskoj reprezentaciji vidio sam koliko je važan rad sa mladim igračima te kako kroz kampove zapravo možemo sudjelovati u njihovom radu i napretku.”

– Kamp je organiziran u Rovinju, svim odbojkašima dobro poznatom Resortu Amarin. Recite nam malo više o tome? 

Tamara: “Da, odlučili smo se kamp organizirati u stvarno prekrasnom Amarinu, za kojeg me vežu lijepa sjećanja. U sklopu Resorta je godinama bio organiziran smještaj ekipa koja su se natjecala na državnim prvenstvima mlađih dobnih kategorija, ali i okupljanja seniorske reprezentacije dok sam ja još igrala. Za smještaj kampa odabrali smo novo luksuzno apartmansko naselje sa 4 zvjezdice, švedski stol za sudionike se poslužuje u restoranu tik do mora, a uz to imamo i vrhunske uvjete za rad u novoj dvorani Gimnasium.

Tomislav: “Uz dvoranu Gimnasium koja ima 3 odbojkaška terena, na raspolaganju su nam i 3 terena za beach volley, a dio treninga kondicijske pripreme održavat će se na vanjskim polivalentnim terenima koji su također u sklopu naselja.” 

Tamara: “Zapravo, prošle se godine uz hrpu “službenih kamperskih” treninga odbojka igrala između apartmana, u apartmanima, na bazenima i na moru! Djeci nikad dosta lopte, što me jako veseli.

– Kako izgleda “radni” dan u kampu?

Tamara: “Na kampu djeca imaju priliku osjetiti kako je to trenirati dva puta dnevno, a između treninga smo se potrudili vrijeme ispuniti korisnim edukacijama kao što su nutricionizam u sportu i sportska psihologija.

Tomislav: “Da ne bi bilo da je samo „red, rad i disciplina“, djeca imaju slobodnog vremena za uživanje, kupanje u moru i bazenima te u sklopu kampa organiziramo zabavna sportska natjecanja, druženja i večeri uz gitaru.”

– Tehničke informacije; kako ide prijava u kamp, cijena, prijevoz do kampa, tko brine o djeci, liječnička služba?

Tomislav: “Prijava na kamp se odvija preko naše web stranice, nakon ispunjene online prijave i uplate pologa svi roditelji dobivaju potvrdu rezervacije i daljnje upute na mail. Cijena našeg kampa je 2.650,00 kuna, a imamo i organizirani prijevoz Zagreb-Rijeka-Rovinj i povratak Rovinj-Rijeka -Zagreb.

Tamara: “Evo ja moram napomenuti da djeca koja eventualno dolaze iz drugih smjerova imaju organiziran prijevoz od/do autobusnog kolodvora u Rovinju do Amarina u našem aranžmanu. Nije isključeno ni da ćemo organizirati neki prijevoz iz smjera Dalmacije, sve ovisi o potražnji. Što se tiče liječničke službe, na kampu su 0-24h na raspolaganju fizioterapeut i doktor.”

Iskustvo prošlogodišnjeg kampa

– Ovo je drugi kamp koji organizirate, prošlo ljeto ste organizirali prvi kamp, kako je prošlo?

Tomislav: “S obzirom da nam je to bila prva godina, moram reći da smo bili jako zadovoljni prvenstveno s odazivom, a zatim i timom trenera koji nam je pomogao da se ovaj kamp održi na visokoj razini.”

Tamara: “Nakon završetka kampa, dobili smo veliki broj pohvala od strane zadovoljne djece i roditelja, na što smo jako ponosni jer znači da se naš rad i trud isplatio. Nadamo se da ćemo ove godine imati isti, ako ne i veći odaziv s obzirom kako kažu da se dobar glas daleko čuje  .

– Organizirali ste kamp usprkos Covidu, kakve ste mjere imali?

Tomislav: “S obzirom na situaciju s Covidom, kamp se održao u skladu s propisanim mjerama stožera. Dnevna mjerenja temperatura prije treninga su bila obavezna, maske u prijevozu također, a resort Amarin je za nas osigurao dio restorana, da ne dolazi do miješanja s drugim gostima tijekom obroka.” 

Tamara: “Korona je dosta promijenila neki standardni način rada i organiziranja sportskih događanja, ali to nas nije pokolebalo. Smatramo da smo dobro proveli propisane mjere, s obzirom da nismo imali niti jedan zabilježen slučaj zaraze na kampu. Nadam se da sada neću “ureći” nešto.

– Koliko ste imali polaznika i kako ste sve to podijelili? (Cure, dječaci, koliko grupa, početnici…)

Tomislav: “Na kampu smo imali 80 sudionika, koje smo podijelili na smo 3 ženske grupe i 2 muške grupe.”

Tamara: “Napravljena je selekcija djece kako po godištu, tako i po njihovoj tehničkoj i motoričkoj razini. Na našem kampu ima mjesta za svu djecu, od početnika koji tek usvajaju elementarnu tehniku mini i male odbojke, do naprednijih kadeta i juniora.

– Trenerski tim s kojima radite?

Tamara: “Pri biranju trenerskog tima izabrali smo vrhunske trenere koji vode različite dobne kategorije, od kojih su neki u reprezentacijama ili su nositelji brojnih medalja sa državnih prvenstava sa svojim timovima. Smatramo da je jedna od najvećih prednosti rada na kampovima to što djeca dođu u doticaj s novim trenerima, koji možda nisu u njihovim matičnim klubovima te im pokažu nove načine izvođenja vježbi i rada na treninzima.”

Tomislav: “Izbornik muške seniorske reprezentacije Zanini je također bio dio našeg trenerskog staffa koji je svojim internacionalnim iskustvom i znanjem doprinio radu našeg kampa. Zanini je kroz svoju trenersku karijeru također radio na kampovima te ga zanima rad s mladima, ali na neki način i potencijalno selektiranje darovitih igrača i igračica, budućih reprezentativaca.

Hrvatska odbojka

– Čime se inače bavite nakon igračke karijere?

Tomislav: “Nakon karijere posvetio sam se školovanju i sudjelovanju u trenerskim seminarima, uključujući rad na CEV School projektu. Nakon toga postao sam pomoćni trener u seniorskoj muškoj reprezentaciji te pratim i sudjelujem u radu mlađih dobnih muških selekcija.”

Tamara: “Ja sam nakon karijere također završila potrebne domaće i inozemne licence te se posvetila radu OK Kostrena. Voditelj sam škole odbojke i trener u 3 dobne kategorije.”

– Tomislav je član stručnog stožera muške reprezentacije. Igramo kvalifikacije protiv Nizozemaca i Šveđana. Kakve su nam šanse za plasman na CEV europsko prvenstvo? 

Tomislav: “Grupa je dosta jaka, Nizozemci su favoriti, ali naravno da ćemo tražiti šansu za odlazak na europsko prvenstvo dobrim igrama protiv obje ekipe. Reprezentacija je mlada i perspektivna, uz dva tri iskusnija igrača te svi vjerujemo u plasman na europsko prvenstvo.”

– Tamara, ovog ljeta igramo CEV europsko prvenstvo gdje smo u ženskoj konkurenciji domaćini grupe. Koje su tvoje prognoze?

Tamara: “Ženska reprezentacija također je pomlađena, ali manje više većina igračica igra u inozemstvu ili u najboljim hrvatskim klubovima, što upućuje na dobru individualnu kvalitetu. Imamo nekoliko igračica na svjetskoj razini, trenera također, prednost domaćeg terena, nema razloga da očekivanja ne budu visoka. A u prognoze se ne bih bacala, to je uvijek malo nezahvalno, za to imamo Vakulu :).”

– Kakvo je stanje u hrvatskoj odbojci, gledajući od mlađih dobnih kategorija prema starijima? Ideje za napredak?

Tamara: “Smatram da u Hrvatskoj imamo ogroman igrački potencijal i prirodni talent, na kojem svi skupa moramo nastaviti raditi, bilo da je to kroz klubove, reprezentacije ili kampove. Ne bih htjela da zvuči kao floskula, ali gdje ima kontinuiranog rada i ljubavi prema sportu rezultati neće izostati.”

Tomislav: “Za napredak naravno uvijek ima mjesta u sportu, pa tako i u našoj odbojci. Moramo iskoristiti svaku priliku za promociju hrvatske odbojke kako kod nas tako i u svijetu.”