Odbojka na pijesku

Kop Split najbolji ženski kolektiv grada Splita za 2013. godinu

Autor: Četvrtak, 13 Veljača 2014

Splitski savez športova tradicionalno je izabrao najbolje sportaše i ekipe grada Splita za prethodnu godinu.

Sanda Kamenjarin, Tea Jurić, Martina Šamadan, Ivana Vukasović, Ana Glavinović, Katja Zorica, Marina Karaula, Nataša Draganja-Povijač, Maja Bakotin i Antonija Marinović Roso imena su članica splitskog kluba odbojke na pijesku koji je po prvi puta od svoga postojanja nagrađen priznanjem za najbolju žensku ekipu grada za 2013. godinu. Taj dan ostati će upisan posebnim slovima u povijest ovog ženskog kolektiva.  Splitski savez športova dodijelio je ovo priznanje na svečanom proglašenju koje se održalo u prostorijama Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu. Osim pobjednica u kategoriji najbolje ženske ekipe, za prestižnu nagradu nominirane su bile još tri ekipe: VK Bura, PK Grdelin te JK Pujanke. Cure su nagradu zaslužile osvojivši prvenstvo Hrvatske u sezoni 2013., a puno ime priznanja kojim se mogu podičiti i koje će krasiti vitrine kluba jest  „Godišnja nagrada Splitskog saveza športova za najuspješniju žensku sportsku ekipu grada Splita“.

Nedvojbeno je kako je ovo veliko priznanje za igračice koje osim što ljeti u vrijeme sezone odbojke na pijesku nižu uspjehe, pored svega imaju i druge uloge u odbojci. Nekolicina njih aktivno igra u svojim klubovima, pa čak i prekooceanskim koledžima. Poneke cure trenutno su ulozi trenera odnosno voditelja mlađih dobnih uzrasta, a neke su trenutno bez igračkog angažmana. Svakako, kada dođe ljeto i sezona odbojke na pijesku, sve zajedno postaju cjelina. Cjelina koja je pokazala da zajedništvom i trudom može daleko, sve do trona prvaka Hrvatske.

Sve talente i potencijal trebalo je spoznati i na kraju igrački oblikovati, dati završni pečat. Za to su svakako zaslužni treneri Tomislav Karaula i Toni Ivković, za koje slobodno možemo reći kako su jedna od najvećih imena odbojke na pijesku u Hrvatskoj. Navedeni dvojac harao je pješčanim terenima i nizao uspjehe kroz dugi niz godina, a nakon što su natjecateljskom životu odlučili reći zbogom, svoja znanja i iskustva odlučili su prenijeti na mlađe naraštaje. I sudeći po svemu, jako im dobro ide. Ne zaboravimo kako su iznjedrili i na noge postavili te još uvijek postavljaju igrače koji na različitim terenima širem Europe postižu uspjehe.

Uz sva navedena imena, bitno je istaknuti svačije zasluge pri osvajanju nagrade, pa je vrijedno i spomenuti još jedno veliko odbojkaško ime, kako u dvoranskoj, tako i odbojci na pijesku. Pero Križanović, jedan od rijetkih odbojkaša u Hrvatskoj koji se može podičiti zaista bogatom karijerom koja još uvijek traje, također je dao svoj obol tome da se splitske cure mogu podičiti sa stečenom nagradom. Od njega su cure na koncu, mogle i još uvijek mogu puno naučiti.

Nagradu je u ime kluba primila kapetanica KOP Splita Sanda Kamenjarin. Nakon što je primila pehar za najbolju ekipu u prethodnoj godini, Sanda se osvrnula na proteklu godinu te onu tekuću gdje za nekoliko mjeseci zajedno sa svojim suigračicama i ostalim članovima kluba kreće u obranu titule prvaka države. Tom prigodom izjavila je:

„Moram reći kako sam zaista počašćena što sam danas u ulozi kapetanice naše ekipe primila ovu nagradu. Veliko je ovo priznanje za sve igračice kao i cijeli stručni stožer, počevši od trenera, predsjednika te svih ostalih nimalo manje važnijih čimbenika koji su svojim trudom i zalaganjem pomogli  da ostvarimo zajednički cilj. Sezona koja je iza nas  bila je zaista sjajna, osvojili smo prvenstvo, a naši dečki iz KOP Žnjana mogu se podičiti sa osvojenom duplom krunom, prvenstvom i kupom. Ono što nas najviše veseli i raduje jest činjenica da je netko prepoznao naš trud i na koncu imao sluha i nagradio nas za postignuti uspjeh. Sama odbojka kao sport, uključujući i odbojku na pijesku, nije toliko popularan sport u Hrvatskoj te se upravo zbog toga osjećamo posebno. Usporedimo li druge sportove s našim sportom, doći ćemo do zaključka da nijedan sport nije manje vrijedan od drugoga, a da osvojiti i prvenstvo nije nimalo lagan zadatak. Posebice zbog toga što je konkurencija u odbojci na pijesku zaista sjajna te u danima kada se odigrava prvenstvo i kup, svi posjetitelji i gledaoci imaju se priliku uvjeriti o kako atraktivnom sportu je zapravo riječ, a na koncu svjedoci su i nadmetanja najboljih hrvatskih ekipa među kojima se nalazi nekolicina igračica koje su postigle zapažene rezultate unutar i van granica države. Split ima određene prednosti i mogućnosti kada je odbojka na pijesku u pitanju pa ih je upravo sve i iskoristio. Već na početku proljeća imamo priliku krenuti s treninzima na otvorenim terenima gdje treniramo  odmah po završetku dvoranske sezone, a treninge kao i natjecanja zaključujemo koncem  ljeta kada ponovno selimo u dvoranu. Cilj je uvijek isti, postići rezultat tako da pružimo ono najbolje što znamo, a pokazali smo do sada da uz zajedničku suradnju možemo napraviti puno toga. Stoga ni ove sezone cilj nije ništa manji nego što je bio prethodne, idemo u obranu prvenstva, a sebi smo postavili još jedan cilj i još jedan trofej. Onaj koji nam je prošle sezone izmaknuo, a to je trofej kupa Hrvatske. Zaista vjerujemo kako postavljeni zadatak možemo odraditi s uspjehom te se na koncu ljeta radovati postignutim rezultatima.“

Autor: Marin Sladić