Odbojka na pijesku

Križanović/Dellorco te Matić/Bečić osvojili Traveller Open 2013

Autor: Četvrtak, 01 Kolovoz 2013
I treću je godinu zaredom Traveller Open opravdao očekivanja. Tribine centralnog terena na plaži „Iza Banja“ bile su kroz sva tri dana popunjene do posljednjeg mjesta. Turnir Prvenstva Hrvatske već treću godinu humanitarno pomaže Centar za rehabilitaciju i liječenje iz Sv. Filip i Jakova.

Na turniru je nastupilo 14 ženskih i 12 muških ekipa. Kroz tri dana po sistemu dvostruke eliminacije odigrane su ukupno 52 utakmice (22 u muškoj i  30 u ženskoj konkurenciji). 

U petak se na tri terena odigralo 28 utakmica, a u subotu 16 utakmica, od kojih je 10 odigrano na glavnom terenu „Iza Banja“, a 6 na terenu TN Margarita Maris. Zadnji dan turnira  u nedjelju igralo se samo na glavnom terenu. Od 09.00 sati ujutro krenule su polufinalne utakmice. 

Organizator se pobrinuo da nagradnim igrama privuče što više gledatelja tako da je uz brojne nagrade lokalnih sponzora na turniru podijeljeno 1000 lopti za plažu i brojnih preparata za sunčanje.

Sportski dio završnog dana započeo je u 09.00 susretom za 3. mjesto žena, u kojem su se sastale Puljanke i prve nositeljice turnira Erika Drviš/Tea Vitasović te Zagrepčanke Dina Bečić/Martina Matić. U neizvjesnom susretu slavile su i plasirale su se u finale Dina Bečić/Martina Matić rezultatom 2:1 (21:19, 13:21 i 10:15).

Prvo polufinale u muškoj konkurenciji u 10.00 odigrali su Pero Križanović/Nikša DellOrco i Matija Brlas/Ivor Božić. U finale su se plasirali Pero Križanović/Nikša DellOrco rezultatom 2:0 (21:16, 21:16).

U 11.00 sati na teren su ušle aktualne prvakinje Hrvatske Zagrepčanke Sara Radanović/Zrinka Šutalo te Klupske prvakinje iz Splita Martina Šamadan/Ivana Vukasović. Sara i Zrinka su bez većih problema prošle u finale rezultatom 2:0 (21:14 i 21:16).

Točno u podne odigrano je drugo muško polufinale, a satali su se Krunoslav Ravnjak/Grga Trimčevski i Josip Viduka/Tomislav Jović. Pobjedom 2:0 (28:26 i 21:14) u finale su prošli par Krunoslav Ravnjak/Grga Trimčevski.

Nakon pauze u 15.00 sati nastavljen je turnir utakmicama za 3. mjesto u ženskoj i muškoj konkurenciji.

U zanimljivom susretu Martina Šamadan/Ivana Vukasović bile su bolje od Erike Drviš/Tee Vitasović 2:0 (21:19 i 21:17) te osvojile broncu Traveller Opena 2013.

Za razliku od cura kod muških je borba za broncu donijela susret s puno neizvjesnosti i atraktivnih poena.  Matija Brlas/Ivor Božić pobjedili su par iz Zadra Josip Viduka/Tomislav Jović  rezultatom 2:1 (18:21, 21:17 i 15:13).

Točno u 17.00 započelo je žensko finale, a parovi u terenu obećavali su spektakl i tako je i bilo. Mladi zagrebački par Sara Radanović/Zrinka Šutalo pobjeđuju u prvom setu rezultatom 21:11,  no starije, iskusnije  Dina Bečić/Martina Matić vraćaju se u susret i odnose pobjedu u drugom setu rezultatom 21:10. Treći set i titula prvakinja Traveller Opena 2013  pripao je  Dini Bečić/Martini Matić rezultatom 15:10. Zanimljivo je da je Martina Matić trostruka osvajačica Traveller Opena. Na Traveller Openu 2011 i 2012 igrala je u paru s Emom Plačko, a pobjednička se pokazala i kombinacija s Dinom Bečić.

U velikom finalu pojedinačnog prvenstva Hrvatske u muškoj konkurenciji sastali su se  Pero Križanović/Nikša DellOrco i Krunoslav Ravnjak/Grga Trimčevski, koji su gledateljima priuštili pravi odbojkaški spektakl. Nakon prvog seta i pobjede Pere i Nikše 21:12 svi su očekivali laganu pobjedu splitskog para, ali Grga i Kruno su ubacili u veću brzinu. Sa sigurnošću se može reći da je taj set jedan od onih koji ulaze u skupinu najboljih, a ujedno i najduljih na turnirima pojedinačnog prvenstva. Spektakularni poeni, povišene tenzije, gromoglasno navijanje, pune tribine: što mogu više poželjeti svi oni koji su pratili muško finale. Na kraju drugog seta rezultat je bio 33:31 za Nikšu i Peru te su rezultatom 2:0 osvojili zlato u Sv. Filip i Jakovu.

Prva tri mjesta, u muškoj i u ženskoj konkurenciji, ekipama su donijela vrijedne novčane nagrade, medalje i bogate poklon pakete sponzora turnira. Nagrade igračima dodijelili su načelnik općine Zoran Pelicarić Peco, zapovjednik DVD-a Sv. Filip i Jakov i predstavnik domaćina Joško Majica te direktor turnira Vjekoslav Hanžić.

Organizatori turnira CROATIAN TRAVELLER, Odbojkaški klub „Novi Zagreb“, KOP „Vrapče“, KUD Sv. Roko, uz pomoć suorganizatora: TZ Sv. Filip i Jakov, DVD Sv. Filip i Jakov, Općina Sv. Filip i Jakov, Hotelska kuća Ilirija – Biograd na moru, Udruga „Napredak“, Vila Smirna, Hotel „Mare Nostrum“, caffe bar „Artić“ te vjernih sponzora: FOTOTEH, RED BULL,  PBZ, NIVEA, BISKA, PROTEINI.NET  ispričali su još jednu predivnu sportsko- humanitarnu priču.