Odbojka na pijesku

Okupljanje muške reprezentacije odbojke na pijesku

Za vikend se u Zagrebu okupila muška reprezentacija odbojke na pijesku pod vodstvom izbornika Tomislava Karaule. Četiri odabrana para međusobno su razigravala proteklog vikenda, a isto ih očekuje i predstojećeg, a sve s jednim ciljem - kako bi dva najuspješnija predstavljala Hrvatsku u kvalifikacijama za Olimpijske igre.

Izbornik je nešto manje od mjesec dana prije službenog početka aktualne sezone odlučio okupiti četiri para koja će na međusobno odigrana dva turnira izlučiti dva najbolja para koji će na koncu braniti boje Hrvatske na Kontinentalnom kupu u Umagu 28. i 29. lipnja ove godine. Ukoliko netko od naših predstavnika ostvari pobjede u Umagu, biti će to tek prva od tri stepenice koju će morati prijeći kako bi se dohvatili cilja – Olimpijskih igara u Brazilu, točnije Rio de Janeiru 2016. godine

Prvo od dva planirana okupljanja održano je na terenima odbojkaškog klupa KOP Zagreb na Jarunu, a drugi turnir održati će se nadolazećeg vikenda na terenima KOP Žnjana u Splitu.

Četiri para redom čine: Nikša Dell'Orco/Mate Glaurdić, Jegor Žukovski/Frane Žanić, Ivan Zeljković/Filip Silić te Ivor Božić/Matija Brlas.

O prvom paru ne treba mnogo dvojiti, osvajači srebra na Europskom juniorskom prvenstvu u Portugalu 2009. godine te svake iduće aktivni igrači mnogih domaćih te internacionalnih smotri odbojke na pijesku.

Ivan Zeljković, osvajač devetog mjesta na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu do 21 godine, član aktualnog ekipnog prvaka Hrvatske KOP Žnjana, uskočio je umjesto prvotno izabranog i trenutno ozlijeđenog Sandra Veniera koji je dolazak morao otkazati zbog ozljede. Na taj način Filip Silić dobio je novog partnera. Izrazito visoki srednji bloker ekipe Varaždin Volleya zadobio je povjerenje izbornika kojem su se njegovi nastupi za KOP Jarun tijekom prošle sezone očigledno svidjeli.

Jegor Žukovski odlučio je zajedno sa Franom Žanićem ujediniti snage. Obojica su već prikupila dovoljan broj nastupa na pijesku, a također i iskustvo za koje smatraju da bi ih moglo dovesti do Umaga.

Posljednji par predstavljaju Ivor Božić i Matija Brlas, prošlogodišnji osvajači pojedinačnog prvenstva Hrvatske koji su samom tom činjenicom ukazali na potrebu pozivanja te priliku za dokazivanjem.

Nakon prvog odigranog turnira vodeći su Ivan Zeljković i Filip Silić koji su sa tri pobjede zasjeli na prvo mjesto pred uzvratni krug u Splitu. Sve što su prepustili preostalim parovima bio je jedan set. Na drugom mjestu nalaze se Nikša Dell'Orco i Mate Glaurdić koji su prikupili dvije pobjede i poraz. Treći su Jegor Žukovski i Frane Žanić koji su slavili jednom. Porazili su prošlogodišnje osvajače pojedinačnog prvenstva Hrvatske i na taj način začelje prepustili Božiću i Brlasu koji trenutno nemaju pobjeda.

Subota i nedjelja 17. i 18. Svibnja dati će potvrdu putnika u Umag koji će stvari spakirati 5 dana prije početka turnira te će u tom vremenu odraditi posljednje pripreme pred kvalifikacije. Jedino što se u Splitu očekuje je lijepo vrijeme jer svakako, dobre odbojke neće nedostajati. Svi posjetitelji su dobrodošli!

Rezultati prvog turnira:

Brlas/Božić – Žanić/Žukovski 0:2 (8:21,18:12)
Zeljković/Silić – Dell'orco/Glaurdić 2:0 (21:15,21:10)
Brlas/Božić – Zeljković/Silić 1:2 (13:21,21:17,9:15)
Dell'Orco/Glaurdić – Žanić/Žukovski 1:2 (19:21,22:20,15:10)
Dell'Orco Glaurdić – Brlas/Božić 2:0 (21:14,22:20)
Zeljković/Silić – Žanić/Žukovski 2:0 (21:17,21:14)

Autor: Marin Sladić