Siget mix liga u odbojci na pijesku – intervju s voditeljicom Lige Emom Prenc

Objavljeno: Nedjelja, 15 Travanj 2018 15:40 Autor:

S porastom temperatura na termostatima odbojkaši uobičajeno parket zamjenjuju pijeskom. Prvenstvo Hrvatske u dvoranskoj odbojci nedavno je okončano zanimljivim finalnim susretima i sada polako dolazi vrijeme za odbojku na pijesku.

Zagrebački Klub odbojke na pijesku Siget najavljuje vrlo zanimljiv projekt lige mješovitih parova u odbojci na pijesku. Više informacija o samom natjecanju i kako je do njega došlo saznali smo u razgovoru s voditeljicom Siget mix lige i višestrukom klupskom i pojedinačnom prvakinjom Hrvatske u odbojci na pijesku Emom Prenc.

Nakon mnoštva turnira na kojima ste godinama vrlo uspješno nastupali, sada ste odlučili prijeći na drugu stranu i sami organizirati natjecanje. Kako je do toga došlo?
Dvoranskom sam se odbojkom u zagrebačkoj Mladosti počela baviti još davne 1996. godine. Odbojku na pijesku počela sam igrati 2003. godine, a 2006. u paru s Lanom Brdar osvojila sam prvu medalju u ukupnom poretku tada vrlo popularnog VIP Toura. Iza mene je mnoštvo odigranih turnira, pojedinačnih i klupskih državnih prvenstava. Mogu reći da mi je odbojka na pijesku puno toga dala. Ne materijalno. Omogućila mi je da se izgradim kao osoba. Sada sam odlučila i ja dati nešto odbojci.

Odlučili ste organizirati natjecanje u odbojci na pijesku za mješoviti parove. Zašto baš mješoviti parovi?
Mix-turniri nisu nešto što sam ja ili mi u KOP-u Siget izmislili. Mix-turniri igraju se diljem Hrvatske već nekoliko godina i pobuđuju veliki interes kod odbojkašica i odbojkaša. Volim ih jer nude drugačiji stil igre i opuštenu atmosferu. Klub odbojke na pijesku Siget već je nekoliko godina poznat po mix-turnirima koje organizira. Ove godine smo se dogovorili podići to na nešto višu razinu i odlučili organizirati Ligu.

Kako je koncipirana Siget mix liga? Koliko će biti turnira, kada će se igrati?
Siget mix liga zamišljena je kao niz od 4 turnira od kojih se svakom paru za ukupni poredak boduju 3 najuspješnija. Na taj smo način odlučili parovima koji iz nekog razloga ne budu u mogućnosti nastupiti na sva 4 turnira omogućiti da se, bez obzira na to što su morali preskočiti jedan turnir, mogu ravnopravno boriti za 3 prva mjesta u ukupnom poretku i nagradni fond. Planirani datumi odigravanja turnira jesu: 21. travnja, 5. svibnja, 26. svibnja i 16. lipnja. U slučaju lošeg vremena moguća su neka pomicanja, ali nadamo se da će nas vrijeme poslužiti i da ne će biti potrebe za time.

Spomenuli ste nagradni fond. Možete li nešto više reći o tome?
Da… Dosta smo se potrudili oko toga i osigurali respektabilni nagradni fond. Uz pregršt praktičnih nagrada naših sponzora (Algebra, Azena, Biska, Fizibo, Globaldizajn, Hrvatski telekom) koje ćemo najboljim parovima dijeliti na svakom turniru, najbolji parovi na kraju Lige bit će nagrađeni novčanim nagradnim fondom. Nagrada za prvo mjesto iznosi 2000 kuna, 1000 kuna za drugo i 500 kuna za treće mjesto. Za novčani nagradni fond zahvalila bih poduzećima Globaldizajn i Arbona koji su nam ga omogućili, a posebno gospodinu Saši Vargi, odbojkašu i uspješnom poduzetniku. 

Kako se parovi mogu prijaviti? Postoje li neka ograničenja?
Parovi se mogu prijaviti preko naše Facebook stranice na adresi: facebook.com/sigetmixliga ili slanjem elektroničke poruke na adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. U glavni turnir ulazi 16 parova. Za slučaj da bude više prijavljenih parova, dio parova na temelju do tada skupljenih bodova izravno će se plasirati u glavni turnir, a dio parova igrat će kvalifikacije. Ograničenja osim da jedan član para mora biti muško, a drugi žensko – nema. Na natjecanje su dobro došli i natjecatelji i rekreativci. Složili smo sustav natjecanja tako da svatko može odigrati nekoliko utakmica i zabaviti se, a opet da najbolji dođu do završnice.

I za kraj još jedno osobno pitanje. Osim vrlo uspješne sportske karijere, značajne rezultate ostvarujujete i u znanstvenoj karijeri. Kako ste uspjeli povezati sport i obrazovanje?
Točno. Završila sam biologiju na zagrebačkom PMF-u, a trenutno sam pri kraju doktorskog studija na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Bavim se proučavanjem protutijela u bolesti koja se javlja nakon transplantacije matičnih krvotvornih stanica. Kako sam povezala sport i obrazovanje? Ma mislim da je to zapravo jednostavno. Kroz bavljenje sportom čovjek stječe radne navike i uči kako si učinkovito organizirati vrijeme. Mislim da mi je upravo to, čemu me naučio sport, pomoglo i u akademskom životu.

Hvala i puno sreće s mix ligom!
Hvala Vama! Pratite nas na našoj Facebook stranici Lige na adresi: facebook.com/sigetmixliga.