Odbojka na pijesku

Testovi na drogu i totalni brazilski fijasko

Autor: Ponedjeljak, 19 Ožujak 2012

Brazilski odbojkaš, zvijezda mekog pijeska, Pedro Salgado, prošlo jeljeto suspendiran zbog navodnog pozitivnog testa. Kako se sada čini, test na opijate nije bio u pravu. Sada se početkom godine i sam laboratorij stavio pod suspenziju. I sve bi to bio poslužilo kao pravi primjer fair play-a da nije riječ o velikim posljedicama za karijeru Salgada.


Činjenice su slijedeće. Salgado je prošlog svibnja poslao uzorak na analizu, a početkom srpnja je FIVB-a obavijestila kako je pronađena zabranjena supstanca. Uslijedila je suspenzija od nekih mjesec dana pa je pjeskaš propustio nekoliko turnira. Kako je bilo dosta nedoumica oko vremenskog roka u kojem je test napravljen, drugi uzorak je također poslan na analizu i samo produžio Salgadovu agoniju. Ipak, zbog nekoliko „sumnjivih" rezultata te analize, FIVB-a je zatražila testiranje u drugom laboratoriju.

U listopadu je njemački laboratorij potvrdio ono što je Pedro Salgado govorio cijelo vrijeme – ničega ilegalnog nije bilo. Oslobodili su ga svih optužbi, a u njegovim cipelama se našao laboratorij kojeg je Svjetska antidopinška agencija suspendiralana 6 mjeseci.

No, to nije ono što je diglo velik broj ljudi u odbojkaškim krugovima na noge. Zašto je trebalo gotovo pet tjedana kako bi laboratorij očitao uzorak i prijavio pozitivan test FIVB-i? Zašto se toliko čekalo na drugi test? I, koliko je loša dokumentacija morala biti kada je Federacija morala uzeti stvar u svoje ruke jer je vidjela neučinkovitost i nemarnost?

Zastrašujuće je i to što je brazilski laboratorij jedini u zemlji koji imaovlaštenje za doping testiranja. Njihova suspenzija je samo reda radi. Uzorci ćei dalje se tamo slati na nalizu. Kako li će se uopćemoći vjerovati tim rezultatima? Uostalom, i oni doista pozitivni uzorci moći će se braniti ovom velikom mrljom koja je ostavila traga i na Salgadovoj karijeri.

Salgado je u međuvremenu putovao u SAD na turnir, pokušavajući ne reagirati na fanove koji su bili protiv toga, smatrajući da igrač koji je dopingiran nema što tražiti na terenu. Trebao je zaigrati s jednim od najboljih brazilskih pjeskaša, Ricardom, nakon što je njegov partner Cunha bio ozlijeđen. I taman je doping afera sve usporila, Cunha se oporavio i zaigrao s Ricardom, osvojio turnir u Austriji i Nizozemskoj. Salgado je odigrao koju utakmicu i čak nije loše ni prošao, ali afera ga je stajalamožda i odlaska na OI. Brazilski savez ga još uvijek poduzeti nešto kako bi Salgado bio Ricardov partner ili pak se kvalificirao s nekim drugim. No, još ništa nije odlučeno.

Laboratorij iz ove priče ćemorati dobrano zasukati rukave i ne prepustiti ništa slučaju. Jer, čeka ih testiranje na vrlo važnim događajima: Svjetski kup 2014. u nogometu i OI 2016. u Rio de Janeiru. Dotad će se ova afera oko njih možda i zaboraviti, ali ona vezana za Salgada ipak teže. I tu nitko ne može ništa učiniti.