Reprezentacija

Aksentijević podnio ostavku

Autor: Srijeda, 13 Rujan 2017

Samo dva dana prije odlaska na pripreme u Azerbajdžan, odakle se kreće za Europsko prvenstvo u Gruziju, ženska odbojkaška reprezentacija ostala je bez izbornika. Miroslav Aksentijević podnio je ostavku iz osobnih razloga, a Upravni odbor Hrvatskog odbojkaškog saveza jučer ju je i prihvatio.

Prema riječima Ante Bakovića, predsjednika Hrvatskog odbojkaškog saveza, Miroslav Aksentijević ima problema sa srcem. No to je samo službena verzija. Tako su u Savezu morali reći. Istina je drukčija, nešto se mnogo, mnogo ružnije dogodilo. Vjerujemo da se slučaj dogodio u trenutku slabosti. Naime, izbornik se jedne večeri pojavio u sobi jedne igračice. Možda je sve počelo bezazlenim razgovorom, a onda se razgovor pretvorio u nešto što se nikako nije smjelo dogoditi. Izbornik je prešao granicu i dovoljan je bio jedan dodir rukom da dotična igračica doslovno poludi zbog tog čina. Toliko ju je to naljutilo da je odmah zvala roditelje. Nastala je prava uzbuna u hotelu. Suigračice su brzo sve saznale. Sve su ostale u šoku, nevjerici. Izbornik je vjerojatno brzo shvatio da je pogriješio, da je pretjerao, ali više se nije moglo natrag.

Jasno, ovu priču nitko od sudionika nije želio potvrditi. Izbornik se ne javlja, kao ni spomenuta igračica. Razumljivo. Pametnije je u ovom slučaju šutjeti. Službene priče drže se i igračice. Možda je tako i najbolje. Miroslav Aksentijević nije imao vrhunsku igračku karijeru, ali je kao trener bio kudikamo uspješniji. Bio je u stručnom stožeru srpske ženske reprezentacije, a 2007. godine došao je u Varaždin, gdje je s istoimenim klubom dvaput bio prvak Hrvatske prekinuvši dugogodišnju dominaciju zagrebačke Mladosti. Potom je bio izbornik hrvatske ženske reprezentacije s kojom je 2009. bio na Europskom prvenstvu u Poljskoj te godinu dana poslije na Svjetskom prvenstvu u Japanu, gdje smo u prvoj utakmici senzacionalno pobijedili Kubu. I sve vrijeme dok je bio trener u Hrvatskoj nikad nije imao nikakvih problema, barem ne ovakvih.

Štoviše, igračice su ga jako cijenile, s većinom njih izgradio je prijateljski odnos. Tako je čak dopustio da ga igračice zovu Aksa. Nije se bunio premda bi bilo normalnije da su ga oslovljavale s izborniče... Preuzeo je opet hrvatsku žensku reprezentaciju, uveo je niz mladih igračica u sastav. Imao je velike planove, želio je na ovogodišnjem Europskom prvenstvu odbojkašica napraviti iskorak više. Imao je viziju da starije i mlađe igračice međusobno dobro surađuju. Nikad nije dizao glas Bio je trener koji nikad nije dizao glas. Barem ne na utakmicama. Bio je daleko od tipa trenera jednog Nikolaja Karpolja. Na time-outima je smirivao igračice bez obzira na pogreške koje su radile. Nažalost, na kraju je on upao u zamku pogreške. Jedna pogreška, nažalost, obilježit će njegovu daljnju karijeru. Bez obzira na to što se nije dogodilo nešto još strašnije. A moglo je. Pitanje je hoće li ikada više moći raditi u Hrvatskoj. Bez obzira na ispriku. A siguran sam da će se ispričati. I Savezu i igračici. Nažalost, od isprike neće imati baš previše koristi. Upravni odbor odmah je jučer odlučio da će novi izbornik biti Igor Lovrinov. I on je već sjedio na klupi Hrvatske i svaka čast što je htio uskočiti u škakljivom trenutku. Jer, ruku na srce, ovaj događaj sigurno je unio nemir među igračice i trebat će im vremena da se psihički oporave.  

Autor: Damir Mrvec/večernji.hr