Reprezentacija

Juniorke traže plasman na Europsko prvenstvo

Hrvatska ženska juniorska reprezentacija Hrvatska ženska juniorska reprezentacija

Ženska juniorska odbojkaška reprezentacija završila je s pripremama te je stigla u Slovačku, gdje sutra započinje kvalifikacijski turnir za odlazak na Europsko prvenstvo. Na turniru u slovačkom Humenneu Hrvatska će igrati protiv Turske, Španjolske i domaćina Slovačke.

Prvoplasirani na turniru izborit će direktan plasman na Europsko prvenstvo, koje se početkom rujna održava u Albaniji. Drugoplasirani s turnira šansu za izboriti plasman na Europsko prvenstvo imat će kroz treći krug kvalifikacija, koji je na programu krajem lipnja. Iza juniorki Hrvatske je više od dva tjedna priprema, pod vodstvom izbornika Miodraga Stojakovića okupile su se 9. travnja u Poreču, gdje je odrađen njihov veći dio, završni dio bio je u Zagrebu, od kuda su juniorke krenule za Slovačku. U sklopu priprema odigrano je nekoliko prijateljskih utakmica, protivnici su bili Rijeka, Ankaran i Koper, a dan uoči odlaska u Slovačku odigrana su i dva seta protiv zagrebačke Mladosti. 

 Put Slovačke krenulo je sljedećih 12 djevojaka: Lea Deak Lea i Lara Štimac kao tehničarke, Natalia Tomić, Josipa Marković i Nika Jularić kao primači/pucači, korektorice Luna Bečić i Mika Grbavica, srednje blokerice su Božana Butigan Marta Cvitković i Mateja Kljaić Mateja, te dva libera Ana Matić i Jelena Grgić.

- Zadovoljni smo svime, ovo je po prvi puta da je jedna juniorska reprezentacija imala ovakve uvjete i veći broj dana za  pripreme. Odradili smo sve maksimalno, odigrali tri kontrolne utakmice gdje smo mogli vidjeti roster s kojim raspolažemo. Što se tiče ozljeda, nažalost imali smo dvije ozljede radi kojih su otpale Nika Levak i Oršula Štaka. Unatoč njihovim ozljedama, napominjem da smo imali veliki problem i s te dvije ozljede odlučiti kojih 12 djevojaka da povedemo, jer sve koje su bile na pripremama maksimalno su se zalagale. S nama su bile i Tamara Popić, i Sara Vranjanin koje su nažalost morale otpasti- svoj osvrt na pripreme dao je izbornik Stojaković.

Njegov stručni stožer čine pomoćnik Ivica Radočaj, fizioterapeut Karlo Štimac, statističar Vladimir Jolić, team manager Josipa Kovačević i sportska psihologinja Dubravka Martinović.

Izbornik Stojaković iznio je i cilj na kvalifikacijskom turniru u Slovačkoj:

- Na turnir idemo skromno, znamo da smo odradili nešto pozitivno i dobro, idemo skromno, ali s ciljem da prođemo dalje. Cilj je svakako prolazak kao drugi u treći krug kvalifikacija, mislim da bi to bio veliki uspjeh, jer svi kažu da je Turska ekipa iz samog europskog i svjetskog vrha, uostalom lani je s ovom generacijom bila četvrta na Svjetskom prvenstvu u Argentini. Ne bojimo se nikoga, respektiramo sve, a ovisimo sami o sebi. Vidjet ćemo kako će to na kraju završiti, nadamo se pozitivnim ishodom. Za kraj hvala još jednom savezu, koji je uložio velike napore da nam omogući velik broj dana priprema i sjajne uvjete.

Hrvatska turnir u Slovačkoj započinje sutra u 15 sati kada igra protiv Španjolske.