Reprezentacija

Karte za put na Svjetsko prvenstvo vadit će se u Zagrebu

Autor: Ponedjeljak, 30 Siječanj 2017

Muška i ženska seniorska odbojkaška reprezentacija Hrvatske plasman na Svjetsko prvenstvo tražit će ovog proljeća u Zagrebu, u Domu odbojke ''Bojan Stranić''. Nakon što su se posljednjih godina sve reprezentativne akcije uglavnom odvijale u Poreču i Rovinju, Hrvatski odbojkaški savez odlučio se da ovim kvalifikacijama domaćin bude Zagreb. 

Posljednji put Zagreb je domaćin nekih kvalifikacija bio u svibnju 2014. godine. Tada su odbojkaši u Zagrebu izborili plasman na Europsko prvenstvo, ove godine na njemu ih neće biti, tako da su kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo i jedina ovogodišnja akcija muške odbojkaške reprezentacije.

Turnir muških kvalifikacija u Zagrebu započinje 24. svibnja, a završava 28. svibnja. Raspored odigravanja utakmica još nije poznat, ali jasno je da će naši odbojkaši u pet dana odigrati pet utakmica. Suparnici će im biti Srbija, Bjelorusija, Danska, Norveška i Švicarska. Prvoplasirana ekipa na turniru izborit će plasman na Svjetsko prvenstvo koje će se iduće godine igrati u Bugarskoj i Italiji, dok drugoplasirani ide u treći krug kvalifikacija. Održat će se on sredinom kolovoza, a na njemu će se šest drugoplasiranih ekipa iz drugog kruga kvalifikacija boriti za prvo mjesto, jedino koje vodi na smotru najboljih svjetskih reprezentacija.

Srbija kao treća europska reprezentacija po rankingu CEV-a je favorit turnira za odbojkaše u Zagrebu. Za drugo mjesto Hrvatska koja je na 20. mjestu po rankingu CEV-a boriti će se s Bjelorusijom, koja drži 17. mjesto i Danskom koja je na 22. mjestu. Norveška i Švicarska su na papiru ipak nešto slabije reprezentacije od naše.

Nakon odbojkaša pažnju ljubitelja hrvatske odbojke plijenit će odbojkašice. To su izgledi Hrvatske puno veći, 2. mjesto ne bi smjelo izmaći. Za pobjedu na turniru trebati će dobiti Rusiju, koja je osvojila dva posljednja europska naslova i prvi je favorit turnira. Ipak, naše odbojkašice dobile su Rusiju na posljednjem Europskom prvenstvu, i na domaćem terenu uz pomoć podrške navijača nisu bez šansi u toj utakmici. Prije toga trebat će dobiti Austriju, Gruziju, Grčku i Mađarsku. Protiv svih tih reprezentacija Hrvatska će biti favorit.

Turnir odbojkašica počinje 31. svibnja, a trajati će do 4. lipnja. Kao i kod odbojkaša prvoplasirana reprezentacija na turniru izboriti će Svjetsko prvenstvo iduće godine u Japanu. Drugoplasirane ekipe idu u treći krug kvalifikacija, taj turnir igra se krajem kolovoza, a dvije najbolje reprezentacije na turniru ići će na Svjetsko prvenstvo. 

Autor: M.Gojak