Intervjui

Frane Žanić: Moramo svi zajedno puhati u isto jedro

Autor: Ponedjeljak, 21 Ožujak 2016
Frane Žanić: Moramo svi zajedno puhati u isto jedro Foto: hou.hr

Klupske sezone polako se približavaju kraju, a to znači da je sve bliži start reprezentativnih. Više o tome što sve čeka hrvatske odbojkaške reprezentacije, rekao nam je u intervjuu direktor svih reprezentacija Hrvatske, Frane Žanić. Iznio je Žanić planove za reprezentativnu 2016. godinu. 

Razgovor smo započeli s juniorskim reprezentacijama, koje krajem ožujka čekaju kvalifikacije za odlazak na Europsko prvenstvo. Juniorke su u skupini sa Švedskom, Španjolskom i Turskom. Juniori s Izraelom, Rumunjskom i Rusijom.

 - Juniori i juniorke se okupljaju 20. ožujka u Rovinju, gdje će trenirati dva puta dnevno do 25. ožujka. Potom obje reprezentacije idu u Italiju na turnir u Portadore, gdje će svaki dan imati po dvije, tri utakmice. Izbornici će na tom turniru provjeriti sve igrače i igračice, a nakon toga vraćamo se u Rovinj na turnire kvalifikacija.

Šanse naših juniorskih reprezentacija u kvalifikacijama Žanić je procijenio:

- Od  juniora očekujem da se bore za drugo mjesto, jer mislim da je Rusija teško prolazna, ali Izrael i Rumunjska su protivnici po mjeri. Mislim da je drugo mjesto juniora i realnost, i uspjeh. Za juniorke sve ispod drugog mjesta je neuspjeh, a u jednoj utakmici mislim da možemo dobiti i Tursku, koja je s tim uzrastom četvrta u Europi.

 Početkom godine juniorsku žensku reprezentaciju preuzela je naša proslavljena odbojkašica Marija Anzulović, a njen dolazaka na tu poziciju direktor reprezentacije vidi kao pun pogodak:

- Mislim da je Marija Anzulović jako, jako kvalitetno rješenje i s ljudske strane, i sa sportske, i sa stručne strane. Od nje se očekuje rezultat, ima veliko igračko ime, i mislim da će i napraviti rezultat. Osvajanjem trofeja Beograda s reprezentacijom Zagreba prošle godine Anzulović je dokazala svoju trenersku kvalitetu, tamo je dobila ekipu koja je zapravo bila reprezentacija Srbije. U njoj će te cure vidjeti idola, jer radi se o igračici koja ima dva srebra s Europskih prvenstva, igrala je na Olimpijskim igrama. Mislim da su i ona i Ivanić koji je je izbornik juniora pun pogodak.

Najavio je Žanić više okupljanja mlađih reprezentacija Hrvatske, ali dotaknuo se i trenutnog stanja klupske hrvatske odbojke:

- Pokušati ćemo reprezentacije osim na priprema za kvalifikacije okupljati i pet-šest puta godišnje po dva, tri dana, da tako dođemo do rezultata u mlađim dobnim kategorijama. Teško je u reprezentaciji napraviti nešto, kada igrači dolaze iz klubova u kojima igraju na pozicijama na kojima ne igraju u klubovima. Svi moramo zajedno puhati u isto jedro, poštovati sustav od gore prema dolje, reprezentativci u klubovima moraju igrati ono što igraju u reprezentaciji. Nisam zadovoljan suradnjom trenera u klubovima s trenerima u reprezentaciji, očekujem da igrači koji su u kadar za seniorsku reprezentacije igraju više u klubovima, i to na pozicijama koje su njihova budućnost. Naš forte treba biti proizvodnja igrača, svi zajedno moramo napraviti jake klubove i vratiti jaku ligu, bez toga nema ni rezultata u reprezentaciji.

Osim junora i juniorki, planova ima i za kadetske reprezentacije:

- Iduće godine je Europsko prvenstvo za kadete i kadetkinje, kvalifikacije su u siječnju. Plan je da s kadetima u travnju idemo u Izrael na mini pripreme i na jedan turnir. Nakon toga imamo plan da s kadetkinjama idemo u Srbiju na mini pripreme, gdje imamo otvoren poziv od reprezentacije Srbije, s njima imamo odličnu suradnju. Potom kadetkinje imaju i internacionalni turnir u Puli. Uz turnir MEVZ-e koji je bio i ove godine skupili bi pet, šest zajedničkih tjedana pred kvalifikacije za Europsko prvenstvo, uz završne pripreme to bi se popelo na sedam, osam tjedana.

Perjanica hrvatske odbojke trenutno je ženska odbojkaška reprezentacija, koju ovog ljeta čeka Grand Prix. Lani smo ispali u Diviziju 3, morati ćemo na turnire u Peru i Australiju, konkurencija nije posebno jaka tako da je jasno da naše odbojkašice treba očekivati i na Final Fouru u Kazahstanu. U rujnu su kvalifikacije za Europsko prvenstvo, skupina je itekako prolazna, protivnici će biti Slovačka, Izrael i Portugal, s time da smo domaćin jednog od dva kvalifikacijska turnira za odlazak na Europsko prvenstvu u Rovinju.

-U kvalifikacijama za Europsko prvenstvo smo prvi favoriti bez alibija s kim išli i kako igrali. Iako, ići ćemo u najjačem sastavu i na Grand Prix, i na kvalifikacije za Europsko prvenstvo. Što se tiče Grand Prixa on je ove godine u fokusu, pod moramo je da se vratimo u Diviziju 2. Uz to što idemo u najjačem sastavu  moramo krenuti u pomlađivanje, sigurno ćemo priključiti četiri, pet mlađih igračica. Tako da će izbornik Aksentijević imati posla, imati  će o čemu razmišljati. S pripremama za Grand Prix krećemo 12. svibnja u Rovinju, 25. svibnja idemo u Australiju, tamo ćemo igrati prijateljski turnir prije početka Grand Prixa. Nakon Australije idemo direktno u Peru, a od tamo  nadam se direktno na Final Four u Kazahstan. Nakon završetka Grand Prixa cure su slobodne do 8. kolovoza kada u Mariboru započinju pripreme za kvalifikacije za Europsko prvenstvo. Prvi tjedan trenirati će mlađe igračice, a priključenje starijih igračica planirano je 15. kolovoza. Početkom rujna smo gosti Češke s kojom ćemo odigrati nekoliko prijateljskih utakmica. Nakon tog gostovanja u Rovinju smo od 5. rujna i provodimo završne pripreme za kvalifikacije.

Pojavili su se napisi da Poljak završava karijeru, ostaje li hrvatska ženska odbojkaška reprezentacija bez kapetanice:

- Ja nemam tu informaciju s Majom će se razgovarati, pokušati ćemo da ide na Grand Prix, da se odmori za kvalifikacije za Europsko prvenstvo. Zamoliti ćemo ju da nam pomogne, ako bude mogla zbog zdravlja, njena želja je mislim neupitna, a sada da li će moći, vidjeti će se.

Muška odbojkaška reprezentacija ove sezone neće igrati Europsku ligu, sav fokus biti će na kvalifikacije za odlazak na Europsko prvenstvo. Lani smo bili na njemu, istina samo kao prolaznici, sam nastup na tom natjecanju proglašen je uspjehom. Bilo je to možda i posljednje natjecanje za daleko najboljeg našeg igrača posljednjih godina, svjetsku klasu Igora Omrčena. O akcijama seniorske muške reprezentacije Žanić je rekao:

-Muška reprezentacija okupiti će se isto 8. kolovoza u Mariboru, gdje ćemo početi s pripremama za kvalifikacije za Europsko prvenstvo.  Odluka je da se ove sezone neće igrati Europska liga, jer s formatom natjecanja koji je ove sezone mislim da bi nastup u njoj bio uzaludno potrošen novac. Do 5. rujna seniori bi trebali biti u Mariboru, a tada odlaze u Rovinj. Kvalifikacijska grupa je prolazna, Slovaci su mijenjali izbornika i idu u pomlađivanje ekipe. Vidjeti ćemo što će biti s Omrčenom, ja se nadam da ćemo ga uspjeti nagovoriti da nam pomogne. On je osvojio naslov u Japanu, bio je MVP, načet je, i još ni sam ne zna gdje će, i hoće li igrati iduće sezone. S druge strane mislim da je njegova želja da ako bude u stanju da nam pomogne neupitna. U svakom slučaju neki cilj je izboriti dodatne kvalifikacije, iako mislim da možemo dobiti i Slovake.

Autor: Sport HR