Jadranko Kirić: Povećat ćemo konkurenciju na svim pozicijama

Objavljeno: Utorak, 24 Veljača 2015 23:23 Autor:

Iza odbojkaša Centrometala dva su naporna tjedna u kojima su odigrali čak pet službenih susreta. Nakon nastupa u MEVZA cupu odradili su i dva prvenstvena susreta. Zamolili smo trenera momčadi Jadranka Kirića za osvrt na te utakmice i uopće cijele sezone, kao i za daljnje ambicije kluba.

Kako to da je Centrometal dobio priliku nastupati u MEVZA cupu, službenom prvenstvu srednje Europe?
- Još u ljeto naš nacionalni savez poslao je upit o nastupu u MEVZAcupu spram prve četiri momčadi iz prošle sezone. Kaštelani i mi izrazili smo želju za nastupom, zagrebačka Mladost i Rovinj nisu. Kako svaka država ima pravo na dvije momčadi to je bilo to.

Nakon toga dobili ste i organizaciju samog natjecanja?
- Svi klubovi koji sudjeluju mogli su se prijaviti za domaćinstvo. Mi smo na kraju očito ponudili  najbolje uvjete i dobili organizaciju kvalifikacijskog turnira za Final four. Mislim da smo to obavili odlično. Samo domaćinstvo bilo je organizacijski i financijski zahtjevno, zahvaljujem svima koji su pomogli u tome na bilo koji način. A pomogli su mnogi. 

Kako ocjenjujete nastup vaše ekipe na tom natjecanju?
- Mi u natjecanje nismo ušli sa nekim posebnim rezultatskim imperativom. Odigrati što bolje možemo i prikazati se u što boljem svjetlu. Na kraju smo poraženi u sva tri susreta, ali ipak smo pokazali dosta toga dobroga. 

Kakva je bila kvaliteta natjecanja?
- Imali smo prilike gledati odbojku kakva se ne viđa u hrvatskom prvenstvu. Okolne zemlje očito imaju snažnije klubove. Treba reći da Austrijanci imaju dva kluba u Ligi prvaka, Česi i Slovenci po jednog, Slovaci i Česi igraju svjetsku ligu.

Zašto hrvatski klubovi zaostaju?
- Pa sigurno da je problem prije svega u financijama. Naši najbolji igrači igraju u stranim klubovima, ista stvar kao i u nogometu, rukometu, košarci…  U okolnim zemljama odbojka je puno jače zastupljena i u medijima, na televiziji. Stoga su i klubovi financijski jači.

Na kraju su pobjedu odnijeli Slovaci?
- Da i to sasvim zasluženo. Kad je bilo najbitnije odigrali su najbolje. To je ipak iskusna i kvalitetna ekipa. Valja napomenuti da su u svojim redovima imali odbojkašku legendu Richarda Nemeca, čovjeka koji je u najjačoj svjetskoj ligi kakva je talijanska igrao deset godina u najjačim klubovima, osvajao naslove prvaka, igrao 250 puta za svoju reprezentaciju.

Nakon Mevza cupa trebali ste odigrati dva susreta u prvenstvu unutar tjedan dana. Kako je to prošlo?
- Pa prošlo je odlično. Imali smo vani Karlovac i doma Rijeku. Upravo dva susreta gdje smo u prvom dijelu lige dva puta poraženi sa po 3:2. Da smo i ovaj puta poraženi u tim susretima mogli smo doći u poziciju da se borimo za ostanak u kvalitetnoj skupini prve lige. No ovaj puta bili smo mnogo bolji i uzeli svih šest bodova. Time smo praktično osigurali nastup u doigravanju jer sad četiri kola do kraja imamo 11 bodova više od trećeplasirane Rijeke.

Sada slijede dva susreta protiv Rovinja u kojima treba izboriti petu poziciju prije doigravanja?
- Upravo tako. Imamo tri boda viška, prvi susret je kod nas. Želimo to dobiti i već sada otići na veću bodovnu prednost.

Tko vas očekuje u doigravanju?
- Po svemu sudeći Sisak ili osječka Mursa. Tko god bude nama je svejedno. Pokušat ćemo u ta dva ili tri susreta izborili polufinale doigravanja.

Kako ocjenjujete vaše dosadašnje rezultate ove sezone?
- Pa ako budemo peti u prvenstvu, a bili smo i u polufinalu kupa, moglo bi se reći da će to biti jedna od dvije najuspješnije sezone do sada. No iskreno govoreći mi nismo zadovoljni, htjeli smo više, mislim da smo to mogli i trebali.

Zbog čega to nije ostvareno?
- Pa više je razloga. Imali smo igrački dobro posloženu prvu postavu, ali ne i adekvatne zamjene za susrete kad ili nismo nastupili kompletni, ili kad je netko nastupio bolestan ili lakše ozlijeđen, ili pak kad netko nije imao svoj dan. Tu smo propustili bitne bodove, zaostali tri boda za prve četiri momčadi. Šteta, jer da smo ušli mogli smo u startu biti drugoplasirani obzirom da se prenose bodovi iz međusobnih susreta, a mi smo pobijedili Kaštelu, zagrebačku Mladost i Mursu. Uz to, domaći igrači koji su zaposleni previše su izostajali sa treninga u ključnom dijelu sezone.  

Imate li planove i ambicije za narednu sezonu?
- Imamo. I to velikih. Kanimo ispraviti pogreške koje smo napravili ove sezone. Zadržat ćemo većinu igrača, možda i sve. Ali ćemopovećati konkurenciju na svim pozicijama u momčadi. Primjerice, sigurno ćemo dovesti tehničara tako da ne ovisimo samo o Gotalu. Pozivam sve koji misle da mogu biti pojačanje našem klubu da nam se jave. Otvoreni smo za razgovor. Uz to kanimo povećati broj treninga obzirom na ovu sezonu tako da i tu budemo ravnopravni najjačim momčadima. Bit će promjene i u vođenju momčadi, ja sigurno više to neću raditi. Tu već imamo kvalitetno rješenje, ali zasad ne bih o imenima. Ali naglašavam, prvo treba kvalitetno završiti ovu sezonu. Ako uđemo u polufinale doigravanja bit će bitno drugačiji pogled na ovu sezonu.