Karch Kiraly: Uloga trenera je složenija od uloge igrača

Objavljeno: Ponedjeljak, 25 Ožujak 2019 17:19 Autor:
Karch Kiraly, izbornik ženske reprezentacije SAD-a Karch Kiraly, izbornik ženske reprezentacije SAD-a

Glavni trener ženske reprezentacije SAD-a Karch Kiraly veseli se novoj sezoni. U intervjuu za FIVB, odgovorio je na mnoga pitanja i evo nekih od njih.

Kako ste se uključili u odbojku?

- Moj je otac odrastao u Mađarskoj, gdje je igrao odbojku za reprezentaciju, a 1956. godine otišao je u SAD. Odbojku sam prvi put igrao sa šest godina, tada sam samo malo 'gurkao' loptu s ocem. S devet godina odigrao sam prvu pravu utakmicu u odbojci na pijesku.

Je li to bila ljubav na prvi pogled između Vas i odbojke?

- Moram Vam ispričati malo o tome. Kad sam počeo igrati odbojku, moj otac je uskoro trebao postati liječnik i morao je puno raditi kako bi uspio u tome. Slobodnog vremena imao je samo za vikend, tako da smo često igrali odbojku. Bilo je to vrijeme između oca i sina u kojemu smo oboje uživali. Zbog toga mi je odbojka uvijek bila posebna. Ali to je jednostavno odličan sport - zabavite se, naučite rješavati probleme i raditi u timu.

Što Vam je omiljenije – dvoranska odbojka ili odbojku na pijesku?

- Volim ih oboje. Počeo sam na pijesku koji sam zamijenio s dvoranom sa 16 godina kad sam proveo jako lijep period u nacionalnom juniorskom, a kasnije seniorskom timu. Nakon toga sam se vratio svojoj prvoj ljubavi, pijesku. Evo sad sam ponovno u dvorani, kao trener. Odbojka je moja najveća ljubav u ovom trenutku.

Koje su velike razlike između dvoranske odbojke i odbojke na pijesku?

- Odbojka je daleko složenija i veći je izazov. Trebate imati šest igrača koji savršeno međusobno surađuju kako bi bili uspješni. Stupanj specijalizacije koji se traži od igrača je daleko veći nego u odbojci na pijesku. Što se tiče pijeska, igra je lakša sa samo dva igrača sa svake strane mreže međutim morate biti i svestraniji talent. Odbojka na pijesku ima i svoju posebnu ljepotu.

Koja je uloga složenija za Vas? Kao igrača ili trenera?

- Definitivno kao uloga trenera. Kao igrač, moraš dobro igrati i biti dobar suigrač. Međutim, kao trener imate daleko veću odgovornost za cijeli tim. To me natjeralo da se konstantno razvijam, učim.

Je li Tokio 2020.vaš veliki cilj?

- To je ono na čemu radimo. Još nemam plan što nakon Tokija 2020.