Ponedjeljak, 23 Listopad 2017

Ljubo Travica: Za Dom odbojke vežu me lijepe uspomene

Objavljeno Nedjelja, 26 Ožujak 2017 23:23 Autor:
Ljubo Travica Ljubo Travica Foto: odbojka.hr

Ljubu Travicu ljubiteljima odbojke nije potrebno posebno predstavljati. Odbojkaški stručnjak čijim se angažmanom mogu pohvaliti ponajbolji klubovi i reprezentacije u svijetu, svoje prve sportske korake napravio je upravo u zagrebačkoj Mladosti osamdesetih godine prošlog stoljeća.

Odbojkaška legenda koja uživa veliki ugled u regiji i svijetu nakon povratka iz Irana, gdje je do nedavno trenirao sastav Urmije, slobodne trenutke provodi u hrvatskoj prijestolnici.

1. Imamo Vas prilike redovito sretati na tribinama zagrebačkog Doma odbojke. Vežu li Vas za ovu dvoranu posebne emocije?

Da, svakako. Mislim da su se upravo ovdje dogodili neki od ljepših trenutaka moje sportske karijere. Lijepe uspomene me vežu za ovu dvoranu i ovaj klub. Kad sam u Zagrebu vrlo rado dođem i pogledam utakmice koje se igraju u Domu odbojke. Ovdje sretnem i staro društvo, što me posebno veseli.

2. Budnom oku stručnjaka poput Vas sigurno ništa nije promaknulo. Kako Vam se čine muški i ženski seniorski sastavi Mladosti?

Na ovo pitanje najradije ne bih odgovorio. Uvijek se vraćamo na vrijeme kada smo mi igrali, a tada nitko nije odnosio bodove iz ove dvorane, kako na domaćem tako i na europskom nivou.

3. Sigurno ste i juniore dobro promotrili. Što možete reći o generacijama koje dolaze?

Da, vidio sam muške i ženske selekcije i mislim da ima “materijala“, samo ga treba podignuti na malo viši tehnički nivo. Vrijeme radi za igrače koji stasaju i nadajmo se da će se ostvariti njihovi planovi i želje.

4. Vrhunska odbojka je vaš primat, ponajviše reprezentativna, a naša selekcija nikako da uhvati 'dobar vjetar'. Što mislite, što je tome uzrok?

Ne bih htio ulaziti u problematiku te vrste, ali jedno je sigurno: bez jake Mladosti nema ni jake reprezentacije.

5. Nakon povratka iz Irana jedino što znamo sigurno vezano za Vaše planove jest Vaš angažman u Poreču. Ondje, naime, već dugi niz godina vodite najuspješniji odbojkaški kamp u regiji. Tko će Vam se ove godine pridružiti u radu s mladim nadama odbojke?

Iz godine u godinu odbojkaški kamp sve više raste u uzbiljnu obavezu jer se razvijamo puno brze od očekivanog. Zato se širimo u svim pravcima, a najviše u tom stručnom. Mislim da je to jako bitno za mlade uzraste jer upravo njima trebaju najkvalitetniji treneri kako bi dobili čvrste temelje za nastavak i ostanak u našem sportu. Ove će godine u Poreču biti petnaestak vrlo dobrih trenera što je garancija predanom i profesionalnom radu u kampu.

6. Ispunjava li Vas rad s djecom? Sigurno se bitno razlikuje od pritisaka koje donose Olimpijske igre, Svjetska ili Europska prvenstva?

Upravo je to bio jedan od motiva jer rad s mladima je stvarno poseban doživljaj, za mene i za sve trenere koji ondje rade. Tome u prilog ide i činjenica da svi redovno dolaze svake godine. Interes se povećava tako da, nažalost, sve zainteresirane trenere ne možemo ni angažirati.

7. Klince na kampu posebno vesele treninzi s velikim odbojkaškim imenima koje nemaju prilike vidjeti na hrvatskim terenima...

Drago mi je da smo im omogućili druženja s njihovim sportskim idolima. Riječ je o respektabilnim imenima iz svijeta odbojke. Mnogu djecu takvi susreti izuzetno motiviraju za daljnji rad i treniranje.

8. Posljednjih mjeseci Zagreb je Vaš dom. Postoji li možda mogućnost da Vas vidimo na klupi nekog od hrvatskih klubova?

To sigurno ne zavisi od mene

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter. Budite u toku s našim vijestima i proizvodima iz Webshopa.

captcha 

Ne šaljemo spam poruke!