Marina Katić: Talijanska odbojka uskoro bi mogla vratiti sjaj koji je nekada imala

Objavljeno: Utorak, 10 Veljača 2015 21:50 Autor:

Iza hrvatske odbojkašice Marine Katić, rođene Splićanke je zavidna internacionalna karijera. Od ove sezone ponovno je u Italiji, igra za odlični Conegliano. Radi se u klubu visokih ambicija, koji ove sezone cilja na trofeje. 

Marina je do sada najveći dio svoje bogate karijere provela u Italiji. Prošle dvije sezone bila je u Poljskoj, Pila i Dabrowa bili su njeni klubovi. U Italiji je nosila dres Perugie s kojom je u sezoni 2002/2003 osvojila kup i prvenstvo. Igrala je za Forli, a u Piacenzi je bila u sezoni 2009/2010. Prema životpisu problema s aklimatizacijom vjerujemo nisi imala ?

- Italija je moja druga domovina, ovdje imam puno prijatelja, osjećam se vrlo ugodno. Conegliano je maleni grad blizu Venecije i u njemu je ugodno živjeti. Ekipa me izvrsno prihvatila, s obzirom na poznavanje talijanskog jezika nisam imala nikakvih problema.

Conegliano je lani igrao Ligu prvaka, ove sezone ste nastupali u CEV kupu, izbacio vas je poljski Sopot. O kakvoj se sredini radi i kakve su ambicije u sezoni, trenutno ste na 4. mjestu u prvenstvu, a izborili ste i završni turnir kupa?

- Klub je izvrsno organiziran, podjednako funkcioniraju svi njegovi elementi, broj navijača koji nas prate je izrazito visok. Neke utakmice igrali smo u punoj dvorani, bilo je i preko 5000gledatelja. S obzirom na ekipu koju klub ima, ambicije su vrlo velike. Nakon nesretnog ispadanja iz kupa Cev-a sada smo maksimalno okrenute prvenstvu i završnom turniru kupa. Želimo otići do kraja.

U ekipi je puno poznatih igračica, Amerikanke Glass i Adams, potom Turkinja Ozsoy, talijanske reprezentativke De Gennaro, Fiorin i Barcellini, Bugarka Nikolova, kako se slažete van terena, kako se trenira, kako se ti osobno osjećaš, uživaš li u odbojci u Italiji?

- Ekipa je vrlo homogena, atmosfera među igračicama jako pozitivna.s S obzirom da se trenira često i naporno nema previše prostora za međusobna druženja. Međutim, svakako povremeno popijemo kavu ili odemo na večeru. U ekipi se osjećam izvrsno, igračice me podržavaju, a klub uvažava. Svaka od nas je bitna i to se osjeća na svakom koraku. Nakon dugo vremena igranja u različitim europskim zemljama, igranje odbojke u Italiji je poseban doživljaj.

Poznato je da odbojka u Italiji slovi kao sport koji privlači puno pažnje i pozornosti, ali i da u zadnje dvije sezone klubovi imaju dosta financijskih poteškoća, šta možeš reći za Conegliano ?

- Klub je maksimalno orijentiran na dobru suradnju sa sponzorima i lokalnom zajednicom. Jako se trude napuniti dvoranu i prikupiti potreban novac. Naša primanja stižu uredno i na vrijeme, te mi na nijedan način ne osjećamo teret ekonomske krize.

Talijansko prvenstvo se čini dosta izjednačeno, a kvaliteta je čini se porasla u odnosu na prijašnje dvije sezone ?

- Talijanska odbojka iz godine u godinu raste i uskoro bi mogla vratiti sjaj koji je nekada imala.

Za kraj razgovora, tema koja je nezaobilazna, hrvatska reprezentacija ?

- Ja sam Hrvatica i za mene je uvijek bila čast nastupati za nacionalnu reprezentaciju. Nakon svega, razmišljanje o reprezentaciji i hrvatskoj odbojci uvijek rezultira pozitivnim emocijama, ali mislim da je došlo vrijeme za mlađe. Što se mene tiče uvijek sam na raspolaganju hrvatskoj odbojci.

Autor: M.Gojak