Intervjui

Matea Magdić: Mlada sam i mislim da mogu još puno napraviti u odbojci

Autor: Ponedjeljak, 27 Listopad 2014

Matea Magdić ovu sezonu nastupa u francuskoj prvoj ligi za Terville. 22- godišnja Zagrepčanka do sada je u karijeri nosila dres Mladosti, Rijeke, Harnesa i Tervillea. Ovo joj je druga sezona u Francuskoj, nakon sezone u drugoj ligi ove nastupa u elitnom rangu natjecanja. Radi se o jakoj ligi u kojoj već godinama dominira Cannes, koji spada u najjače europske klubove

Razgovor s Mateom započeli smo odlaskom iz Hrvatske, zadnje je igrala u Rijeci, koju je napustila nakon verbalnog napada trenera Lovrinova za vrijeme treće utakmice finala protiv Splita. Lovrinov se nakon tog svog ispada ispričao, ali povratka nije bilo. Matea je zaključila svoju epizodu u Rijeci, godinu i pol dana iskusnija prokomentirala je taj odlazak:

- Taj sukob s Lovrinovom bila je kap koja je prelila času zadnje godine u Rijeci. Danas se svemu tome nasmijem. Prihvatila sam ispriku trenera i dan danas smo u dobrom odnosu, nema nikakvih problema. Ostala sam i bodrila svoje cure s tribina do kraja finala. Bila ponosna kao i da sam na terenu.

Nakon zagrebačke Mladosti u kojoj je ponikla, potom dva osvojena naslova prvaka Hrvatske s Rijekom Matea je sreću odlučila potražiti van Hrvatske. Uputila se u Francusku, potpisala za drugoligaša Harnesa.

- Nova sezona i prva sezona u inozemstvu u Harnesu je bila teška, kao i svako novo iskustvo. Bilo mi je teže priviknuti se jer nitko u klubu, pa ni trenerica nije pričala engleski, ali naviknula sam se s vremenom. Odradila sam sezonu korektno. Bilo mi je bitno da krenem od negdje i da se što više igrački probijem.

Na pitanje radi čega je odabrala Francusku Matea Magdić kaže:

- Istina je da u Francuskoj postoji sportska komisija koja štiti igrače, tako da je plaća na vrijeme, ali glavni razlog zašto sam odabrala Francusku je prilika da igram bolju odbojku.

Nakon dobrih igri u drugoj ligi, Mate Magdić od ove sezone igra u prvoj ligi. Njen novi klub je Terville Florange, kojem je ovo druga uzastopna sezona u elitnom rangu natjecanja. Otvorili su je pobjedom u subotu protiv Vanellesa, trener je Rumunj Pompiliu Dascalu , njemu je naša odbojkašica posebno zahvalna:

- Trener je Rumunj, dao mi je priliku da zaigram za ovaj klub i na tome sam mu jako zahvalna. Teško je upasti iz druge lige u prvu, jako je puno dobrih igračica, sve se borimo za sebe. Omogućio mi je da iskusim pravu odbojku, jaku ligu i dobre igračice. Dajem sve od sebe da upijem sve njegove savjete, jer mi je upravo ovaj klub prilika da igram i da se dokazujem. Dobro se radi na treninzima i dva puta dnevno što rijetko koji klub ima u Francuskoj. Želim napredovati koliko mogu, jer sam mlada i mislim da mogu još puno napraviti.

Na pitanje kakve su ambicije Tervillea u sezoni, te koja je njena pozicija u ekipi mlada Zagrepčanka kaže:

- Ambicije su svakako ostati u ligi, ali i doći do play offa ove sezone. Trudit ćemo se to ostvariti. Igram na poziciji korektora, a ponekad uskočim i na prijem servisa ako je potrebno. Više je strankinja nego Francuskinja ove sezone, ali atmosfera je dobra. Svi se slažemo i dobro funkcioniramo.

Terville 600 x 400

Nezaobilazna tema kada se radi o hrvatskim odbojkašicama je reprezentacija. Poznato je da je dosta igračica tijekom ljeta prodefiliralo Mariborom, kako bi ih novi hrvatski izbornik Vercesi imao priliku vidjeti na djelu. Matea na pitanje o reprezentaciji kaže:

- Nitko me nije kontaktirao ovog ljeta, zadnju akciju sam odradila uz Lovrinova, radilo se o kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2013. godine. Čast je igrati za reprezentaciju naravno, ako ću biti pozvana ubuduće svakako ću se odazvati pozivu, makar je na mojoj poziciji jaka konkurencija. Gledala sam par utakmica sa Svjetskog prvenstva, onoliko koliko mi je dopustilo vrijeme. Cure su izborile dobru poziciju na prvenstvu, teška je bila situacija igrati bez pravog libera, ali cure su to korektno odradile.

- Najviše mi nedostaju moji roditelji, dečko koji nije mogao ove sezone biti sa mnom, ispijanje kavica i druženje sa najmilijima. To mi nitko i ništa ne može zamijeniti, dani kao i u svakom profesionalnom sportu su monotoni. Svaki dan je trening i nemamo previše vremena za druženje van dvorane. Trening, odmor, ručak, trening, spavanje, nažalost tako provodim dane - odgovara Matea na pitanje što joj nedostaje u Francuskoj, te kako provodi dane.

Za kraj razgovora upitali smo je kako je započela njena odbojkaška priča:

- Tata me prvi puta odveo u Dvoranu Mladosti kada sam imala deset godina. Kćeri njegovih prijatelja trenirale su odbojku pa sam tako i ja krenula. Eto još uvijek sam u tome, išli su mi svi elementi, zavoljela sam ovaj lijepi sport na prvu.

Autor: M.Gojak