Utorak, 16 Siječanj 2018

Mia Jerkov: Mozak mi nekad misli da imam 16 godina

Objavljeno Nedjelja, 04 Prosinac 2016 14:32 Autor:

Hrvatska reprezentativka Mia Jerkov, koju ne treba posebno predstavljati igra sjajno na početku sezone u turskom Canakkaleu. Prošle dvije sezone provela je Jerkov u Japanu, a ove sezone ponovno se vratila u Tursku. Odlično je odabrala, Cannakkale je pravi hit vrlo jakog turskog prvenstva. Nakon sedam odigranih kola izvrsni su treći s omjerom 6-1, Mia je pak prva serverka prvenstva do sada, i četvrta igračica po broju osvojenih poena.

Mia nakon dvije godine u Japanu vratila si se u Tursku, što je odlučilo da se vratiš u Europu, i ponovno odabereš Tursku u kojoj si već igrala  u dresu Burse, vjerujem da je bilo i prilika za ostati u Japanu?

Japan je bio odlično iskustvo i jedna velika škola. Odbojkaški sam dobila malo drugačiji uvid u način odbojke kakvu oni igraju, ali mislim da drastična promjena života, kulture i ljudi mi je raširila vidike i obogatila cijelo iskustvo. Dvije godine tamo su bile godine velikog rada i jako puno putovanja, ali sve u svemu nakon par nagrada i dvije duge sezone mogu reći da sam više nego zadovoljna. Bilo je prilike da ostanem još godinu dana, ali sam procijenila da je pravo vrijeme da se vratim na malo veću scenu gdje igraju najbolje igračice. U Japanu ekipa može imati samo jednog stranca i to mi je bilo super za to vrijeme, ali zaželjela sam se europske odbojke i  mislim da je to na kraju presudilo.

Tvoj novi klub je Canakkale što je odlučilo u tom odabiru, sigurno si imala više ponuda?

U vrijeme kada sam se odlučila otići iz Japana bilo je relativno rano u prijelaznom roku. Tada sam imala ponude iz Poljske i iz nekolicine klubova iz Turske. Ostalo nisam previše ni gledala, jer su u drugim ligama klubovi dosta kasnije počeli s dogovaranjem transfera. Moja želja je bila da igram u Ligi Prvaka i dogovorila sam sve uvjete s poljskim viceprvakom Sopotom, dan nakon što je završila zadnja utakmica finala Orlen Lige, sve smo definirali i ja sam se ostalim klubovima zahvalila. Ipak, zbog političkih promjena i odluka koje su uslijedile na nivou cjelokupnog sporta u Poljskoj, klub je izgubio budžet za sezonu 2016/2017 i preko noći svi igračice i treneri su otišli. Tako da sam se našla opet u pregovorima s par talijanskih i turskih klubova. Na kraju sam se odlučila za Canakkale i kao što i sami vidite, rezultati naše suradnje su odlični. Igrat ćemo u Europi i odlično stojimo u turskom prvenstvu. Mislim da je u mom odabiru najviše presudilo to što sam znala ljude u klubu i s nekim igračicama sam već igrala, naravno i financijski aspekt koji je izuzetno bitan

Kakvi su uvjeti u klubu, smještaj, sami treninzi, kakav je grad Cannakkale?

Uvjeti za rad su besprijekorni i imamo sve što nam je potrebno da igramo na visokoj razini, od saune, bazena te vlastite dvorane i teretane što je sasvim normalno za profesionalne klubove. Grad je jako lijep, primorski je grad na Dardanelu i nekako je spoj Turske, Grčke te malo podsjeća na Dalmaciju. 30 kilometara od Canakkale nalazi se Troja, legendarni grad poprište Trojanskog rata.

Na pitanje kako provodi slobodno vrijeme Mia odgovora uz smijeh:

 – U svoje slobodno vrijeme nastojim oprati robu…….Slobodnog vremena gotovo da nemam, ali kada imam puni slobodan dan i ako je lijepo vrijeme uživam malo ići vani i prošetati se po njihovoj rivi, popiti kavu. Stalno putujemo tako da većinu vremena provodim uz knjige i filmove, a kada sam kući, pokušam malo izaći u prirodu i udahnuti svježeg zraka, opustiti se kao običan čovjek.

Kakva je ekipa, osim tebe od strankinja u klubu je još samo Slovakinja Jana Matiašovska koja  igra za Azerbejdžan, s obzirom na to da većina klubova u ligi ima tri strankinje, izuzevši divova poput Eczacibasija, Vakifbanka i Fenerbahčea koji imaju pet, šest stranih igračica?

– Ekipa je spoj iskustva i mladosti, imamo par jako interesantnih mladih turskih igračica i par iskusnih igračica koje su profesionalci, i jako dobro su se svi uklopili u shemu igre koju je trener zamislio.

Rezultati su vam odlični, za mene je to iznenađenje, kakva je politika kluba?

– Politika kluba je da se što pametnije ulaže u ekipu, procijenili su da bi mogli imati bolju kemiju s ovakvim miksom, i očito pogodili. Što se tiče rezultata to je iznenađenje za sve osim za nas igračice.

 Ispada da je jedini dosadašnji poraz od aktualnih svjetskih klupskih prvakinja, odbojkašica Eczacibasija koji se dogodio prije 20-ak dana dobro došao Cannakkaleu:

 – Nakon poraza protiv Ezacibasija znali smo da smo bacili utakmicu i da nismo držali ritam do kraja, bez obzira na kvalitetu Ezcacibasija koja je neupitna, osjećali smo da smo u toj utakmici imali naše šanse koje nismo realizirali i nakon toga smo popričali, i krenuli u pravom smjeru, zaredale su se pobjede, apsolutno zasluženo.

 Jesu li apetiti porasli odličnim startom?

Uprava kluba je izuzetno zadovoljna, oni jako vole odbojku i ovo im je sve skupa novo iskustvo. Mislim da su svjesni da možemo napraviti lijepe stvari i pokušavaju nas podržavati na pravi način, mislim također da im apetiti nisu porasli nego jednostavno svi pokušavamo svaki dan odraditi 100%, pa ćemo na kraju vidjeti što smo napravili.

IMG-20161127-WA0001-1 450 x 350

Rezultatski je Canakkale vrlo uspješan, osvojili ste Balkan kup tako izborili europski Challenge kup, u prvenstvu gurate odlično, trenutno ste treći, dobili ste vrlo jaki Fenerbahče, pa ove srijede u gostima jako dobru Bursu, koja je pak ove sezone dobila Eczacibasija. U tako jakoj ligi nakon sedam kola imate 6-1, prokomentiraj taj odličan start i jačinu turske lige, usporedi je sada i prije dvije godine kada si bila u Bursi. Koji su ciljevi kluba?

– Do sada smo već odradili par stvari što se nikada u povijesti kluba i grada nisu dogodile kao osvajanje Balkan Kupa, pa igranje Europe i sada pobjeda protiv Fenerbahčea. Iskreno ne znam koji su ciljevi, ali ciljevi su samo ograničenja, a ja stvarno ne postavljam sebi ograničenja ni u čemu. Iskreno, svaka utakmica počinje s 0:0 i jednostavno smo toga svjesni, i tako smo krenuli od prvog dana. Ništa ne shvaćamo olako i jako puno treniramo. Doduše, bez kvalitete i talenta to ništa ne bi bilo moguće. Individualni talent je dar i uživamo u onom što radimo i što možemo. Mislim da turska liga nikada u povijesti nije bila jača, Ezcacibasi je probio sve rekorde u smislu budžeta, a ostale ekipe su si dale truda jer konkurencija je ogromna. Svaka ekipa, od prve do posljednje ima par ozbiljnih imena u rosteru i nema slabih ekipa. U tom smislu je ova sezona jača od prethodnih, kada sam igrala u Bursi postojale su utakmice za koje smo mogle predvidjeti rezultat, ove godine to više nije slučaj. 

Mia Jerkov igra sjajno. Prvo je ime ekipe, motor koji vuče. Protiv Burse u posljednjoj utakmici bila je prvo ime s 18 osvojenih poena, isto je bilo protiv Fenerbahčea, osvojila je tada 22. Upisala je 18 protiv Eczacibasija, na prosjeku je od 18 poena po susretu. Trenutno s 129 poena je četvrta igračica prvenstva po broju osvojenih poena. S 18 as servisa prvi server lige, može se reći da što je starija Jerkov igra sve bolje., kako se zna reći poput vina je naša reprezentativka.

Kako se osjećaš osobno, koja je tajna tvog uspjeha, koja uloga ti je namijenjena u ekipi?

– Pa mislim da se moja uloga malo promijenila, nekako je kompletnija u smislu da nisam isključivo napadač, zadaci u prijemu su jako veliki, i držim ritam ekipe u smislu brzine igre, tranzicije i igre u obrani. Iz toga proizlazi sve ostalo. Uživam u tome kako igram i u igri općenito. Tajna mog uspjeh…..pa nema tajne, jednostavno uživam u onom što radim i ne postavljam si ograničenja. Uz to ubacite dosta rada i talent da radim bas to što radim, i nakon toga sve ostalo je sekundarno. 

Što ti je najviše pomoglo u razvoju karijere, bila si na sveučilištu u SAD-u jedna si od rijetkih koja je napravila bogatu profesionalnu karijeru nakon odlaska u Ameriku. Da li je ključno bilo školovanje u Uraločki, ili Italija koja je u godinama kada si tamo igrala bila svjetski vrh, gdje si kratko rečeno po tebi najviše izrasla u igračicu?

– Mislim da mi je najviše pomoglo to što sam sebi dala vremena da se razvijem intelektualno i sportski. Kompletan proizvod je kada jednaku pažnju posvetiš onome što je unutar omota i omotu u kojem se prezentira to sve što dobiješ s tim proizvodom. U tom smislu sam gradila ne svoju karijeru nego i cijeli svoj život, i mislim da diploma kao papir nije mjerilo zrelosti, ljudskosti niti veličine, već put i iskustva koji smo imali da bi dostigli sve to je mjerilo vlastitog rasta i veličine. Meni je Amerika i cijelokupno iskustvo izuzetno pomoglo, ali činjenica je da sam igrala i živjela na jednom od najutjecajnijih fakulteta u svijetu, University of California at Berkeley je vjerojatno dalo obola cijeloj mojoj priči. Na kraju krajeva u Hall of Fame sam ušla zbog karijere koju sam tamo imala. Tom Logan sa Stanforda i ja dijelimo najveći broj konferencijskih individualnih nagrada 2003. godine i ne mogu se niti sjetiti koliki broj rekorda još stoji od te sezone. Nakon toga je došla Uraločka s Nikolajem Karpoljem i bespredmetno je pričati o njegovom utjecaju i školi koju sam prošla u Rusiji. U Italiji sam radila s brazilskim trenerom i s njim sam počela više koristiti brazilski stil prijema i slične tehničke izmjene. Doživljavam cijeli svoj put kao nekakve etape i razrede koje sam morala proći da bi došla do ovdje gdje sam danas.

Vratila se Mia Jerkov sama na sam početak karijere, istaknula nekoliko hrvatskih trenera:

– Ništa od toga ne bi ni krenulo da nije bilo Branka Draganića, koji je bio moj prvi trener i naučio me svemu. Nakon toga me preuzeo Boris Breščić u Puli koji me praktički odgojio, jer sam u Puli živjela s bakom i bez roditelja. Tada sam prvi put i trenirala s Karpoljem i ruskom reprezentacijom kada bi dolazili na pripreme u Pulu, i ušla sam u ciklus hrvatske seniorske reprezentacije. I nakon toga Nenad Komadina koji mi je bio trener u juniorskoj reprezentaciji i kasnije u seniorskoj i dao mi priliku da igram na najvećoj sceni i da nosim igru reprezentacije s 18 godina. Mislim da je nemoguće odrediti tko je više ili manje zaslužan, svi ljudi s kojima sam radila su mi dali svoje znanje i pokazali mi na primjerima igračica što mi je potrebno da postanem odbojkaška elita. 

 Na pitanje za istaknuti nekog trenera od kojeg je najviše naučila, kojeg najviše pamti Jerkov je odgovorila:

– Naučila sam brdo stvari u svojoj karijeri i svaki trener koji dođe me nečemu novom nauči, promijeni mi percepciju oko nekih stvari nekad u pozitivnom smislu, a nekad su te informacije takve da samu sebe podsjetim da sebi trebam više vjerovati. U svakom slučaju svakog poštujem i bez obzira da li se slažem ili ne, trenerski posao je jedan od težih, a trener je samo čovjek s ljudskom percepcijom i ima svoja uvjerenja kao i mi svi ostali. 

Nezaobilazna tema je reprezentacija, održan je ždrijeb za Europsko prvenstvo, u skupini smo s Italijom, Bjelorusijom i Gruzijom, možeš li prokomentirati iz tvog ugla skupinu?

– Mislim da imamo najlakšu skupinu, svejedno za sve tri utakmice moramo biti jako dobri. Ne znam u kojem sastavu ćemo biti na EP, tako da se ne bih upuštala u prognoze. Nema se puno reći, Italija je odbojkaška nacija, sigurno će biti dobri na EP s obzirom na to da su loše odigrali Olimpijske igre. Bjelorusija je vođena s Angelom Vercesijem, i sigurno će se jako dobro pripremiti za nas. Gruzija je nepoznanica za mene barem u ovom trenutku. Vjerujem da ću do ljeta imati neke potpunije informacije.

Tvoj odaziv u reprezentaciju nikada nije bio pod upitnikom, ova sezona će biti jako duga, Grand Prix, kvalifikacije za SP, Mediteranske igre, Europsko prvenstvo. Koliko dugo će Mia Jerkov igrati za reprezentaciju, može li tvoje tijelo to podnijeti, gotovo čitavu si godinu u pogonu?

– Moj stav prema reprezentaciji je takav da igram dok mogu biti na visokom nivou da mi tijelo izdrži duge turnire. Klupske sezone nisu problematične, jer se ne igra svaki dan. Ne znam koliko dugo ću igrati za reprezentaciju, jer moj mozak još nekad misli da imam 16 godina. Tijelo treba poštivati i svake godine se dogovorim sa stožerom što je realno moguće da mogu izdržati, i onda nastupim na tim turnirima. Nakon duge sezone i ovisno o nekakvim problemima i ozljedama, odredim prvo odmor, a nakon toga plan priprema, onda priključak reprezentaciji. Činjenica je da se reprezentacija pomlađuje i da dolazi vrijeme da neki druge igračice moraju pokušati popuniti moje mjesto, na meni je da tko god da dolazi nakon mene da im pružim najbolju moguću podršku, a ostalo je na njima. Osobno se nadam da ću još godinama uživati igrajući odbojku. Možda ne nužno za reprezentaciju, ali sigurno ću je gledati. Sa savezom imam odličan dijalog i ideja nam je da zajedničkim radom ostavimo iza sebe generaciju koja može samostalno rasti i razvijati se dalje bez pomoći starijih igračica. To je normalna evolucija sporta koju treba poštivati.

 Prema odgovorima koje si ranije dala, zaključujem da tvoja odbojkaška igračka priča još nije niti blizu kraja, gdje bi još voljela igrati, što bih voljela napraviti u karijeri, na kojem natjecanju nastupiti, propala je Liga prvaka ove sezone, kada je Sopot ostao bez budžeta. Je li to natjecanje u kojem bi voljela igrati?

– Iskreno, ne znam, trenutno sam zadovoljna što igram u Europi, a što će biti kasnije to ću odlučiti u miru. Ligu Prvaka sam igrala u Rusiji s Uraločkom dvije godine, ali nakon Japana i iskustva u njihovom prvenstvu, želja i motiv mi je bio zaigrati opet Ligu Prvaka i zbog toga sam izabrala Poljsku, jer u Turskoj je samo Vakifbank išao direktno u Ligu Prvaka, a Ezcacibasi je morao igrati kvalifikacijsku rundu da se plasira u glavni turnir. Grand Prix i Svjetski Kup sam imala čast igrati kao vrlo mlada. Grand Prix smo igrali u Montreuxu i danas je to Volley Masters, dok se cijeli turnir jako proširio. Ostaju samo Olimpijske Igre, nisam još imala priliku igrati na Olimpijadi, ali priča još nije gotova niti napisana do kraja pa ne mislim stavljati točku nigdje u svojoj karijeri.

Mia Jerkov odmora nema, već sutra 4. prosinca 2016. čeka ju nova prilika za dokazivanje, prilika za novu pobjedu. Njezin Canakkale ugošćuje Halkbank, osmoplasiranu ekipu prvenstva, pobjedom bi se klub Mie Jerkov još malo učvrstio na sjajnom trećem mjestu, ove godine iznimno jake turske lige.

Autor: Sport Hr/M. Gojak

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter. Budite u toku s našim vijestima i proizvodima iz Webshopa.

captcha 

Ne šaljemo spam poruke!