Intervjui

Mudrovčić-Mrakužić: Najbolja strana odbojke su ekipa, putovanja i...odbojkašice!

Autor: Nedjelja, 08 Rujan 2013
Matej Mudrovčić i Tin Mrakužić, odbojkaši HAOK Mladosti Matej Mudrovčić i Tin Mrakužić, odbojkaši HAOK Mladosti
U vrlo opuštenoj atmosferi u paralelnom razgovoru postavili smo nekoliko pitanja Mateju Mudrovčiću i Tinu Mrakužiću, igračima HAOK Mladosti. Jedan ima 204 cm i igra na poziciji dijagonale dok drugi ima 176 i igra na mjestu libera. Pored velike razlike u visini otkrili su nam što vole, kako se pripremaju za utakmice, tko im je najljepša sportašica i još mnogo toga...

Za one koji vas ne znaju – opišite se u pet riječi!
Matej:   Hm... ako baš moram – svestran, ambiciozan, vedar, znatiželjan... i visok (haha).
Tin:Optimističan, spontan, snalažljiv, pomalo lijen i sramežljiv moram priznat.

Tko je 'kriv' što ste izabrali odbojku?
Matej: Definitivno su glavni krivci brat i sestra. Prije odbojke trenirao sam karate, ali gledajući brata i sestru na utakmicama i ja sam odlučio krenuti  'krivim' putem (haha).
Tin:  Pa najviše je kriva moja profesorica tjelesnog u osnovnoj školi Sanja Marelić, a i to što je puno cura bilo na odbojci (haha).

Kad ste i gdje počeli trenirati? 
Matej:  Odbojku sam počeo trenirati u Mladosti u 7. razredu osnovne škole. Tada sam bio jedan od nižih u klubu...
Tin:  Počeo sam trenirati u Mladosti 2005. godine

Tko su vaši najglasniji navijači na tribinama?
Matej:   Najglasniji navijači na tribinama? Hm, ovisi od utakmice od utakmice. Ponekad studenti/ce i prijatelji kad dođu pogledati tekmu, teško je sad baš nekoga izdvojiti... Zapravo, mislim da je moja rodbina jedna od glasnijih i mnogobrojnijih navijačkih skupina (haha).
Tin:  Najglasniji navijači su mi cura i sestra.

Imate li nervozu prije utakmice?
Matej: Normalno da imam, vjerujem da je svaki sportaš prije nastupa bar malo nervozan, samo je pitanje kako se s njom nosi i koliko ju manifestira.
Tin:  Prije sam znao biti nervozan prije utakmice ali sada  sam naučio usmjeravati tu nervozu u pozitivan smjer tako da sam sada uglavnom opušten. Inače po prirodi nisam nervozan tip.

Da možete izabrati još jedan sport, koji bi to bio?
Matej:   Zasigurno  košarka... Volim igrati i gledati košarku, kad nam je sezona završila znao sam ostati budan do 5 ujutro ne bi li pogledao koju NBA utakmicu . Osim toga, divim se sposobnostima NBA košarkaša,  mislim da su oni fizički najspremniji sportaši na svijetu.
Tin:  Podvodni ribolov je moj drugi izbor. Sport u kojem prevladava mentalna snaga nad fizičkom i to se sve odvija u vodi je zapanjujuć.  Znam da je nepopularan i neistražen ali baš me to privlaći kod njega.

Kladite li se?
Matej: Hehe, tu i tamo složim  listić. Kladim se više iz gušta nego iz stvarne  ambicije da nešto dobijem, uglavnom igram sa sitnim ulozima.
Tin:  Jako rijetko. Ne sjećam se kad sam se zadnji put kladio.

Najbolje odigrana utakmica?
Matej: Ne znam je li najbolja, ali sigurno najdraža bila bi utakmica protiv Amstettena prije dvije godine. To mi je bila prva veća minutaža u seniorima Mladosti, ušao sam s klupe... moram priznati da sam i samog sebe tada iznenadio .
Tin:  Nisam siguran da li je to moja najbolja,  ali Kup utakmica za 3. Mjesto protiv Murse prošle godine će mi sigurno ostati u lijepom sjećanju. Gubili smo 2:0 u setovima nakon loše igre i na kraju okrenuli na 3:2 i to sve na pogon mladih igrača.

Jeste li praznovjerni?  Imate li kakve rituale prije utakmice?  Nosite uvijek iste gaće, čarape ili radite nešto drugo?
Matej: Recimo da se još tražim po tom pitanju. Prije sam svirao gitaru prije utakmice, to me smiruje. Problem je što nije baš prikladno za gostujuće utakmice haha...Tako da trenutno nemam rituala prije utakmice.
Tin:  Pomalo jesam. Imam jedan par čarapa koji nosim samo na utakmice pogotovo u reprezentaciji gdje znamo i svi zajedno imati neke rituale prije utakmice.

Kakva su vam očekivanja u narednoj sezoni?
Matej:  HAOK Mladost uvijek puca visoko, tako je i ove godine. Očekujem da u najmanju ruku  ponovimo rezultat od prošle godine, a priželjkujem da osvojimo Kup ili prvenstvo.
Tin:  Očekujem da budemo bolji nego u prošloj sezoni, a to znači da odemo do kraja. Vjerujem da naša ekipa to može i svima nam je to cilj.

Koje su prednosti vaše ekipe i na čemu bi se trebalo još poraditi?
Matej: Naša najveća prednost je što smo mlada ekipa, i kao takvi imamo mnogo prostora za napredak. Uz to,  imamo nekoliko starijih igrača uz koje možemo učiti i napredovati.
Mislim da su nam prošle sezone 'rupe' u igri bile najveći problem.  Igramo dobro, borimo se, i onda prospemo sve što smo radili u dvije minute.
Vjerujem da smo danak neiskustvu platili prošle godine i da nam se neće događati ove sezone.
Tin:  Naša najveća prednost je spoj iskustva i mladosti koji funkcionira. Velika je stvar imati igrače poput Nojića i Zimakijevića kao 'mentore'  nama mladima. Imamo puno mladih igrača (uključujući  i mene) koji još nisu dovoljno tehnički i fizički stasali tako da moramo na tome poraditi, ali doći će to  s vremenom i radom.

Najbolje i najgore strane ovog sporta su...?
Matej: Najbolja strana odbojke??? Odbojkašice... haha,  puno je pozitivnoga, uz putovanja i nova prijateljstva, naglasio bih timski duh. Moraš dijeliti, naučiš se raditi u timu i postaneš odgovorniji, jer tvoji postupci utječu i na tvojih 11 suigrača a ne samo na tebe.
Najgora strana hrvatskoj sporta općenito, a ne samo odbojke su financije. ..
Tin:  Najbolje strane su : osjećaj pripadnosti  ekipi, putovanja, nova poznanstva, stalna želja za dokazivanjem. Dok su najgore nazalost kod nas financijske prirode.

Kako izgleda trening nakon poraza? Razgovarate li o njemu ili...?
Matej: Trening nakon poraza se ne razlikuje puno od svakog drugog treninga. U razgovoru s trenerom pokušavamo izvući pozitivne i negativne strane iz svake utakmice, bez obzira na ishod.
Tin:  Na treningu nakon poraza nema pognutih glava. Poraz je sastavni dio sporta i svi zajedno težimo sljedeći put biti bolji. Lakše nam je to riješiti pozitivom nego još dubljim zakopavanjem u tugu.

Što bi bio vrhunac vaše sportske karijere?
Matej:   Iskreno, ne znam. Nemam postavljen neki cilj koji moram doseći, ne razmišljam na taj način. Dajem sve od sebe, pa kud me to dovede...  Ali za početak, htio bih osvojiti Kup i prvenstvo Hrvatske .
Tin:  Mislim da je vrhunac svake karijere sportaša nastup na olimpijskim igrama. Znam da je taj cilj nažalost trenutno neostvariv  i teško da će ikada biti. Tako da bih krenuo korak po korak, prvo do Prvenstva Hrvatske.

Družite li se privatno i ako da,  gdje?
Matej: Družimo se, naravno. Uglavnom su to kave nakon treninga, a ponekad se družimo vikendom , takozvani 'teambuilding'...  Sve u sportskom duhu, naravno. 
Tin:  Družimo se dosta izvan kluba. Na kavama, izlascima ili nećem trećem.  Naša ekipa je ekipa i van terena tako da su česta međusobna druženja.

Želite li ostati u odbojci i/ili sportu općenito nakon diplome?
Matej: Vjerujem da ću ostati u odbojci na neki način. Na koji, to još ne znam, trenutno imam ambicije samo kao igrač.
Tin:  Želja mi je ostati u sportu na neki način. Možda i u odbojci. Tko zna što nosi sutra.

Što studirate i koliko imate još do kraja?
Matej: Student sam Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Uz malo sreće i puno učenja (ili obrnuto)  iduće godine u ovo vrijeme biti ću 'bakalar' , bacc. Oecc.
Tin:  Tek sam na početku Kineziološkog fakulteta tako da me još puno toga čeka

Djevojka koja bi vas oborila s nogu mora biti...
Matej:  Kad bi bar znao, nemam ni ja pojma hahaha... Jedino u što sam siguran je da mora imati 'ono nešto'.  
Tin:  Jednostavna, spontana, a opet drugačija od ostalih.

Vama najbolji odbojkaš/odbojkašica u Hrvatskoj?
Matej:  Konkurencija je velika, a i teško je uspoređivati  igrače s različitih pozicija... Rekao bih da je trenutno u našoj ligi najveće ime i igrač s najvećim iskustvom  Stanislav Zimakijević.
U ženskoj konkurenciji bih izdvojio tehničarku mladosti Satzuki Minami jer radi razliku na terenu.
Tin:  U Hrvatskoj ligi bih istaknuo mog kolegu na poziciji i u klubu Stanislava Zimakijevića uz kojeg  napredujem brže i bolje nego inače, a kod odbojkašica bih rekao Laura Miloš.

Koliko pari tenisica imate?
Matej: Onoliko koliko ih uspijem naći broj u trgovinama haha...  Trenutno imam 5-6 pari tenisica.
Tin:  Imam ih negdje petnaestak. Jednostavno zato što mi je lakše naći tenisice nego Mudrom, (hahaha).

U kojem bi filmu glumili i na mjestu kojeg glumca?
Matej: Bez dvojbe bih najradije zamijenio Clinta Eastwooda u Vojničini!
Tin:  U filmu 'The Dark Knight' na mjestu Christiana Balea.

Kakvu glazbu slušate?
Matej:   90% vremena slušam rock, Clapton, Dire Straits, Aerosmith. Od novijih izvođača  Peppersi i John Mayer... Ostalih 10% su uglavnom bećarci (haha).
Tin:  Slušam uglavnom sve ali u zadnje vrijeme mi  najviše paše elektronska glazba.

Najzgodnija sportašica kod nas?
Matej: U velikoj konkurenciji izdvojit ću Antoniju Mišuru.
Tin:U našoj odbojci  i sportu općenito stvarno ima zgodnih cura ali rekao bih Antonija Mišura.

Sportsko piće po izboru?
Matej: Powerade Ice Storm ili Jamnica Prosport.
Tin:Plavi Powerade mi je odličan. Ali na utakmicama je to obično voda

Što jedete prije utakmice?
Matej: 5-6 sati prije utakmice uglavnom pojedem piletinu ili neko drugo meso s rižom, a onda dalje jedem slatko sve do utakmice!
Tin: Jedem dosta prije utakmice, a to je uglavnom lagana hrana.  Ne volim biti sit na utakmici jer se onda osjećam teško a to mi odmaže. 

Mudri, koliko te uspoređuju s bratom, isto odbojkašem?
Otkad znam za sebe, uvijek sam bio, a vjerojatno ću uvijek i biti 'mali Mudri'. Nema utakmice, a da mi netko iz protivničke ekipe ili sudaca ne priđe i kaže : 'E , pozdravi buraza'...
Nikad nisam imao problema s tim, dapače, po dobru ga pamte.

Tin, je li veličina doista bitna? Barem kad je riječ o odbojci i visini...
Haha... pa što se tiče odbojke bi bih zadovoljan da sam malo viši ali ne brine me to toliko. Dok u zadnje vrijeme primjećujem koliko je teško visokim ljudima u životu tako da čak i nebi htio biti visok toliko.

Autor: M. G.