Runjaš: Unutar ekipe stvorila se fenomenalna kemija

Objavljeno: Utorak, 24 Ožujak 2015 09:25 Autor:

ŽOK Nova Gradiška u svojoj drugoj prvoligaškoj sezoni izborila je plasman u skupinu 1 HOL. Odbojkašice iz Nove Gradiške sjajno su odradile regularni dio prvenstva, a sada ih čeka play-off. O onom što je iza njih, ali i ispred, razgovarali smo s čovjekom zaslužnim za uspjehe, trenerom Damirom Runjašom.

Damire krenimo sa završenim regularnim dijelom prvenstva, u drugoj prvoligaškoj sezoni uspijelo vam je izboriti promociju u 1. skupinu. Prije sezone kao cilj ste najavili ostanak u prvoj ligi, ovim rezultatom ostvarili ste snove. Možete dati kratki osvrt na regularni dio prvenstva ? koje su se igračice afirmirale, koje su najviše napredovale, čime ste najviše zadovoljni ?

- Istina je da smo si prije početka sezone zadali kao i uvijek do sada realan cilj,a on je u ovome slučaju bi ulazak među prve četiri ekipe donje skupine i osiguranje prvoligaškog statusa bez igranja 4.skupine, skupine za ostanak.U sezonu smo svjesno ušli sa nekolilo vrlo mladih i vrlo neiskusnih igračica, ali i igračica koje imaju ogroman potencijal koji su na kraju učinkom i iskazale. Imali smo i puno sreće jer nismo imali većih problema sa ozljedama, a sa izmjenama pozicija igračicama u odnosu na prošlu sezonu smo potpuno pogodili,  iako smo svjesno riskirali sa promjenom načina igre koji je za mlade igračice bio vrlo zahtjevan i stresan. Znali smo da je u donjoj skupini ekipa Osijeka bila prvi favorit, međutim Kup utakmice protiv HAOK Mladosti su nam pokazale da možemo sa svima, dobili smo veliko samopouzdanje i rasli s formom u svakoj novoj utakmici.Kako je prvenstvo odmicalo, sve više smo postajali svjesni da možemo napraviti vrhunski rezultat, ali u nijednom trenutku nismo htjeli djevojkama stavljati teret ulaska u gornju skupinu i play off već smo išli utakmicu po utakmicu. Njihova reakcija je bila upravo zapanjujuća jer su na kraju u najbitnijim utakmicama odigrale vrhunski i niti jednog trenutka nisu dovele u pitanje ulazak u play off,a jedna drugoj su u tome bile ogromna podrška i motivacija.

Koje su se igračice afirmirale, koje su najviše napredovale, čime ste najviše zadovoljni ?

- Unutar ekipe se stvorila fenomenalna "kemija", tri iskusnije igračice Tiffany Blum, Marina Valentić i Kristina Mijić su podmetnule leđa i pomogle mlađim djevojkama da shvate da mogu sa svima i da u potpunosti iskažu svoj veliki potencijal i s tom činjenicom sam najsretniji. Uz to su naše mlade igračice tehničarka Lucija Dautović, korektor Antonija Čeliković i primač Iva Papac uz našu kapetanicu, srednjeg blokera Karlu Glasnović, koja je također jako mlada, tijekom sezone postale su odlične igračice koje će u budućnosti biti naša velika snaga tako da možemo reći da imamo 4-5 jako kvalitetnih mladih igračica koje imaju vrhunski i fizički, ali i tehničko-taktički potencijal.

Iduće godine igrati ćete u jačoj skupini, to naravno nosi i zahtjevnije utakmice, hoćete li uspjeti zadržati kadar, radite li već planove za iduću sezonu, mislite li se pojačati?

- Naravno da smo se već počeli pripremati za slijedeću sezonu koja će biti vrlo zahtjevna i mislim da ćemo ostati u skoro identičnom sastavu jer su djevojke prvenstveno sjajna klapa, ali i dalje želimo razvijati svoje mlade igračice i to nam je glavna vodilja. Glavna orjentacija nam je igra s mladim, potentnim igračicama koje kroz jake utakmice brzo napreduju. Za sada nemamo u planu nekakva ciljana pojačanja, ali pokušat ćemo osnažiti i proširiti kadar isključivo s mladim igračicama za koje smatramo da zadovoljavaju kriterije igranja u 1.A ligi, no do kraja sezone je to za sada stavljeno u stranu.

Sezona još nije gotova, sada dolazi šlag na kraju, play-off u koji ulazite bez ikakvog pritiska. Protivnik vam je ekipa Marina Kaštele, koja je završnicu sezone odigrala odlično, kakve su vam šanse s njima, dobro ste se držali s Mladosti u kupu na startu sezone, jeste li tijekom nje dovoljno napredovali da možda pomrsite račune jednom od favorita za naslov prvaka?

- U play-off ulazimo potpuno rasterećeni, bez ikakvog imperativa rezultata i svjesni da za protivnika imamo, po meni,glavnog kandidata za naslov prvaka, ekipu Marina Kaštele. Isto tako,bez obzira na kvalitetu protivnika mi smo ove sezone u više navrata pokazali da cijenimo svakoga, ali se ne bojimo nikoga, a mogu reći da smo u odnosu na početak sezone kvalitetniji za 20-30 % jer su u međuvremenu mlade igračice shvatile da mogu kvalitetno igrati protiv svakog protivnika.Naravno da je Marina Kaštela favorit u utakmicama s nama, no mi se ne planiramo predati bez velike borbe,spremni smo za sve izazove koji nas čekaju, taktički se možemo prilagoditi svakome protivniku, a isto tako u našoj dvorani uz našu publiku protiv nas nitko nije favorit. Jedino što mogu obećati da ćemo dati 100% svojih mogućnosti i zadnji atom snage da dokažemo da nismo slučajno u play-offu.

Za kraj u kakvom stanju vaša ekipa dočekuje doigravanje? Jeste li nakon izborenog doigravanja posljednja 2-3 tjedna formu tempirali za početak play-offa, koga vi vidite kao prvog favorita za naslov prvaka Hrvatske ?

- Stanje u ekipi je izvrsno, djevojke jedva čekaju play off i spremne su za taj, za nas potpuno novi izazov. Dobru formu,sa manjim oscilacijama,držimo već duže vrijeme,u ova dva tjedna smo probali i neke varijacije u taktici ekipe i mislim da ćemo biti dostojan protivnik ekipi Marine Kaštele. Što se tiče favorita za naslov prvaka, po meni je baš ekipa Marine Kaštele glavni kandidat za titulu uz Mladost iz Zagreba, ali isto tako i Poreč koji može dobiti apsolutno svakoga bez problem. Ostalih 5 ekipa su malo ispod te razine, no mišljenja sam da ne treba otpisati nikoga što smo se u odbojci puno puta uvjerili. 

Autor.: M. Gojak