Tea Andrić: Trenutno živim svoj san

Objavljeno: Petak, 23 Studeni 2018 21:32 Autor:

26-godišnja Karlovčanka Tea Andrić svoju odbojkašku karijeru nastavila je u Španjolskoj. Od ove sezone nosi dres španjolskog prvoligaša Emeve Luga.

Prve odbojkaške treninge Tea je odradila u Karlovcu, gdje je i provela najveći dio svoje karijere. Potom je godinu i pol igrala i studirala u Zadru, da bi ju životni put prošle godine odveo u Španjolsku. Zamolili smo našu sugovornicu da nam ukratko opiše kako se razvijala njena odbojkaška karijera:

- S obzirom na to da studiram španjolski, oduvijek sam htjela nastaviti studij u Španjolskoj i uz to pronaći klub i nastaviti s odbojkom. 2017. godine razmjenom studenata odlazim u Vigo, a pri donošenju te odluke prvi kriterij mi je bio pronalazak kluba. Tako sam pronašla klub Conavi Xuvenil Teis iz Viga, kontaktirala ih i kako sam došla pred kraj sezone počela sam s njima trenirati. Po završetku razmjene studenata ostala sam igrati odbojku na pijesku s curama iz kluba, nakon čega su mi ponudili da ostanem i potpišem za njih za sezonu 2017/2018. Odigrala sam tu drugoligašku sezonu vrlo dobro i od ove sezone potpisala za Emeve Lugo.

Na pitanje o kakvom se klubu radi, kako se trenira i kako je zadovoljna na sjeverozapadu Pirinejskog poluotoka Tea je odgovorila:

- Spomenuti klub je ove godine prešao u prvu ligu. Igrala sam protiv njih prošle godine i nakon što sam definitivno odlučila promijeniti klub, na kraju sam ostala u Galiciji. Vigo i Lugo se nalaze u istoj regiji tako da promjena nije bila drastična što se tiče kvalitete života, ali nivo odbojke i rada je totalno druga priča. Istaknula bih da je većina cura domaća i da jako dobro rade s mlađim uzrastima što im dugoročno omogućuje održati ekipu na okupu. No, kako je prva liga znatno jača od druge, većina klubova kupuje strane igračice. U klubu su trenutno uz mene od strankinja argentinska reprezentativka Natalia Aispurua, Bugarka Avramova i Kubanka Anlelivis Carballo Fernández. Kći poznate kubanske odbojkašice Ane Ibis Fernandez, nositeljice četiri olimpijske medalje. Trenutno sam jako zadovoljna s radom u klubu, trener je odličan, zahtjevan i vrlo ambiciozan.

Tea Andrić(broj 13 na slici)

Dala nam je naša sugovornica i svoju kratku procjenu španjolske lige, te iznijela ciljeve njenog kluba:

- Zadatak nam je opstati u ligi što na prvu nije lako jer smo jedna od najmlađih ekipa, tek smo ušle u prvu ligu, a ostale ekipe imaju više iskustva. Ima prostora za iznenađenja i vjerujem da ćemo iznenaditi i ukrasti više bodova od očekivanog. Liga je dosta jaka i rekla bih za nijansu jača od naše prve lige, iako moram priznati da slabo pratim hrvatsku ligu, popratim aktualnosti.

Trenutno je Emeve Lugo pretposljednji u Španjolskoj s tri boda iz šest utakmica, jednu pobjedu do sada upisao je Tein klub. Naša odbojkašica startna je primačica, jedna od važnijih igračica, treća u klubu po broju osvojenih poena u dosadašnjih šest kola, osvojila ih je 70. Opisala nam je Tea Andrić kako provodi dane u Španjolskoj, iznijela što joj se sviđa i nedostaje:

- Zvučat će kao totalni klišej, ali trenutno živim svoj san. Oduvijek sam htjela studirati i igrati u Španjolskoj i kada to napokon ostvariš, nema ljepšeg osjećaja. Pored toga, jako mi se sviđa španjolski mentalitet i način života. U Lugu se živi jeftinije od ostatka Španjolske, gastronomija im je odlična, znaju dobro pojesti i odmoriti (španjolska siesta) i vrlo su pristupačni. Također lijepa strana su putovanja. Protivnički klubovi dolaze iz svih krajeva Španjolske: Tenerife, Menorca, Sevilla, Barcelona….Vrijeme provodim trenirajući kao igračica i kao trenerica mlađih uzrasta kluba. U slobodno vrijeme kojeg je malo, trudim se pisati diplomski. Najviše mi nedostaje moja obitelj, tata, djed i brat koji je pobjegao u daleku Kinu i najbliži prijatelji. Nedostaje mi djedova domaća hrana, desetsatno ispijanje kava s frendicama, burek i more.

Kad si se već dotaknula brata, reprezentativca, kakav je tvoj odnos s njime, poznato je da ste odbojkaška obitelj, tata Josip je bio dugogodišnji odbojkaš Karlovca. Kako se često čuješ s bratom Leom koji je trenutno u Kini, kako ste povezani, pričate li međusobno puno o odbojci ?

- S Leom se čujem redovito koliko nam obaveze i vremenska zona dopuštaju jako se dobro slažemo, međusobno smo si najveća podrška i dosta smo bliski. Jako sam ponosna na njega i pratim ga uvijek. S obzirom na to da se odavno bavi profesionalno odbojkom, trudim se posjetiti ga kad god se pruži prilika, gdje god bio. Često pričamo o odbojci, iako niti jedno od nas ne voli da mu se "pametuje". Često ga priupitam za savjet, a tu je i tata koji redovito prije svake tekme pošalje mini instrukcije i motivacijske poruke.

Tea i Leo Andrić

Za kraj razgovora kakve su tvoje odbojkaške ambicije, nakon završetka studija vidiš li se još dugo u odbojci ili ćeš tražiti posao. Kako si spomenula da živiš svoj san, da li su igre koje trenutno pružaš tvoja najbolja izdanja u odbojkaškoj karijeri?

- Moje ambicije što se tiče odbojke su nastaviti do kada budem mogla. Nažalost, odbojka je sport u kojem se mali broj igračica može pohvaliti da se njome bavi profesionalno. Voljela bih ići stopama mlađeg brata(uz smijeh će Tea), ali realnost i nekakvi mini planovi su diplomirati i ostati u Španjolskoj i nastaviti trenirati. Ima tu još puno prostora za napredak, iako mi je već 26 godina. Voljela bih da mi sport bude posao, ostati što duže u tom svijetu u igračkom, trenerskom ili nekom trećem smislu. Pa iskreno mislim da uživam najbolji period u životu što se igranja tiče. Kao što sam već rekla ima puno prostora za napredak, ali mogla bih potvrditi da je ovo moje najbolje izdanje do sada i nadam se da tu neću stati.