Plati pa ćeš u reprezentaciju

Objavljeno: Utorak, 05 Lipanj 2012 Autor:

Onaj tko ne može platiti put do Novalje i smještaj ne može na pripreme, kamp, turnir ili nešto slično. U redu. Ali samo ako se radi o privatnim inicijativama, klupskim akcijama. Ali da dobijete poziv da nastupite za reprezentaciju svoje zemlje, a da morate sami platiti boravak na okupljanju ili pripremama, a i put da sami financirate doista nema smisla.

Ako odbojkaška udruga nema novaca za okupljanje kadetske reprezentacije ne mora to organizirati. A posebice u jednom ljetovallištu do kojega se teško i dođe. I nije jefitno doći. Zašto forsirati nešto za što nema novaca. Iako bi se dalo dobrano razmisliti da se ne bi barem u Zagrebu moglo naći nekoga tko će platiti takve aktivnosti. Roditelji su za jedno takvo okupljanje pred Novu godinu morali platiti nekih 300 kuna, pa put do Rijeke, i na kraju i taksi od Kostrene do Rijeke. Nije im se moglo organizirati ni put od kolodvora u Rijeci pa do mjesta boravka u Kostreni. Sada nepunih šest mjeseci opet roditelji moraju platiti svojoj djeci put do Novalje i smještaj. Jedan roditelj kaže da to stoji oko 800 kuna. Nema novaca, nema priprema. Dan prije nastupa neka se o trošku saveza okupe u Zagrebu odrade dva treninga i idu na utakmice. Ali o trošku saveza. Ni slučajno o trošku klubova ili roditelja. To nema smisla. Pa oni se odazivaju pozivu reprezentacije svoje zemlje, a ne privatnom kampu ili nekom prvenstvu. Neki će reći da selektor možda neće vidjeti igračice na djelu. Pa molim vas lijepo.

Zasigurno ako trener ili selektor prati najvažnije igračice to može vidjeti na utakmicama 1b i 1a lige jel tih glavnih sedam ili osam igračica redom igraju u seniorskim sastavima. Ostale ionako odrede po nekom ključu. Od ovoga ova, od onoga ona, pa od ovih ljudi ova i tako nekakako. Ali nije ni važno. Zasigurno će prvih 10 biti najbolji. Uvijek će biti onih nezadovoljnih ali i to je sastavni dio sporta.

No, kada se govori da nema novaca za kadetsku reprezentaciju i to se ima za pitati kako to. Uzmimo na primjer sve kotizacije drugih liga. Pa nije moguće da od tih nekih 100 do 150 tisuća kuna godišnje ne može se vratiti u odbojku. Pa ako nam sve što plaćamo ide za plaće u savezu, onda opet imamo situaciju da savez postoji radi sebe i nekoliko činovnika u metropoli. To se ne smije dogoditi. Pa klubovi bi s veseljem plaćali kotizacije od 2.500 kuna za 2.ligu ili 4 tisuće za 1b kada bi znali da se dio toga vraća u odbojku. Znaju se čuti stavovi da se to troši na funkcioniranje vođenja liga, saveza , regionalnih saveza i slično. Ne stoji to baš tako.

Tri od četiri voditelja natjecanja zaposleni su gradskim savezima gdje plaću primaju iz proračuna lokalne zajednice. Na papire i biltene se više ne troši jer se sve to šalje mailovima. Da li sve to onda trošimo za kemijske olovke. Telefonske pozive. Pa kada vas netko zove s telefona u savezu. Šalju mail. Neka bude kako hoće, ali ne smije se nikome naplačivati njegova aktivnost u reprezentaciji. Što se tiče juniorske i seniorske zna se da aktivnosti plaća Hrvatski olimpijski odbor.

No, ako će i eventualno troškove druge za svoje igračice trebati plaćati regionalni savezi i klubovi onda se to uvijek krajem godine mora propisati nekim propisom Hrvatske odbojkaške udruge, pa će klubovi i savezi gradova i županije to staviti u svoje proračune i ta sredstva planirati i potraživati od svoje lokalne zajednice i gospodarstva gdje ga ima. Ili se možda za narednu godinu osloboditi dijela kotizacije za utrošena sredstva za reprezentativne akcije.

Ovako se dogodilo da je odbojkaški savez grada Osijeka u roku nekoliko dana morao oko Nove godine tražiti negdje novce za svoje kadetske reprezentativce i reprezentativke. Pa i ovo s Novaljom je bilo na vrat na nos. Roditeljima ili klubovima je dato par tjedana da se snađu za novce. Tko nije imao najbolje bi mu bilo se zakopa u zemlju. Zamislite se u situaciji da ste dobili otkaz u poduzeću jer je propalo, da vam bračni partner ima minimalac, a dijete vam dođe kući s treninga i kaže – Mama, pozvana sam u reprezentaciju. Moramo platiti samo 100 eura.

Damir Rukovanjski

www.aok-zok.blog.hr | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.