Transferi

Leo Barić novi trener odbojkašica zagrebačke Mladosti

Autor: Petak, 19 Lipanj 2020

Argentinci imaju svog nogometaša Lea Messija, koji se zapravo zove Lionel, iako ga malo tko zove punim imenom, a Hrvati svog odbojkaškog Lea, kojem je pravo ime Leonard, što je podatak koji malo tko zna.

Leonarda Barića (58), novog trenera aktualnih odbojkašica Mladosti, koji će tako na klupi u Dom odbojke zamijeniti nakon četiri godine Sašu Ivaniševića. U Domu odbojke su nakon razlaza s Ivaniševićem, koji nije mogao prihvatiti profesionaliziranje u klubu zbog svog posla profesora u Sportskoj gimnaziji, razmišljali o dva imena, Riječaninu Bariću ili domaćem dečku Igoru Arbutini, s kojim ionako svako ljeto ‘nešto pregovaraju’. No, Arbi i dalje ima posla u Katru, tako da je izbor pao na Leonarda, kojem posao u Domu odbojke nije stran. Bio je na Savi dva puta, oba puta sa seniorima Mladosti, u sezoni 2002/03. kada je osvojio dvostruku krunu, Kup i Prvenstvo, te u sezoni 2005/06. kada je ponovio taj uspjeh.
Ovoga će se puta okušati sa ženskim sastavom, no on i nije od onih trenera koji preferira samo rad s muškarcima, ili pak ženama.
- Ne, radio sam s jednima i drugima, i čak vidim da kod žena ima puno veći prostor za napredak nego li kod muškaraca, jer je tu puno veća baza. To osjećam kao veliki izazov. Znate, ono što žene mogu iz mjesta, vrag ne može sa zaletom... - reći će nam Leonard Barić, koji bi tek slijedeći tjedan trebao stići u Zagreb na upoznavanje s ekipom o kojoj - sve zna.

Samo na godinu dana

- Otkako smo počeli pregovarati, do dana današnjeg, svakodnevno vrtim njihove utakmice i tako upoznajem igračice i njihov stil igre - kaže Leo, koji je u ožujku 2019. godine na poziv prijatelja Igora Lovrinova uskočio na njegovo trenersko mjesto u ekipi koja je u tom trenutku djelovala demotivirano, da bi već krajem travnja na Finalu Kupa Hrvatske Snježana Ušić Riječanke tek nakon velike borbe u pet setova izgubile od favorizirane Mladosti.
Sjeća li se tog susreta Leo? Susreta sa kojim se možda nametnuo čelnicima Mladosti da ponovno obrate pozornost na njega?
- Kako se ne bih sjećao, sjećam se ja svih svojih utakmica, čak i treninga. Je, bila je to odlična utakmica, puna dvorana, obje su ekipe pružile maksimum... Šteta, izgubili smo, a jesam li tom utakmicom odškrinuo vrata Mladosti, tko zna, možda i jesam.
Ugovor je potpisan na...?
- Godinu dana, a onda ćemo vidjeti što i kako dalje.
Posljednjih tjedana dosta je mladostašica otišlo, još nitko nije došao, što znači da ćete u ruke dobiti mladu ekipu koja bi se trebala popunjavati iz vlastitog omladinskog pogona. Ili ćete možda pribjeći rješenju uzimanja iskusnijih igračica izvana?
- Ima tu dobrih, talentiranih mladih djevojaka, s kojima će biti gušt raditi. Slažem si kockice, otprilike znam što bi trebalo s njima raditi. Tanki smo na blokericama, to nije tajna, no tu ćemo prije svega popuniti pozicije djevojkama iz Hrvatske. Već ih imamo nekoliko pod povećalom, koje bi voljeli dovesti u Dom odbojke. S druge strane, djevojke iz omladinskog pogona Mladosti moraju shvatiti da im je ovo pravo vrijeme za dokazivanje. To i jest klupska filozofija, prije svega dati priliku igračicama iz vlastitog kadra, a ne zaustavljati njihov razvoj dovođenjem pojačanja izvana.
Osim Superlige po svemu sudeći ćete igrati i regionalnu Srednjeeuropsku MEVZA ligu, a onda i neki europski kup, što je također u obvezi. Puno utakmica, puno putovanja, nadovoljno iskusna ekipa... Mogu li se ispuniti uvijek visoke ambicije koje se stavljaju pred trenere u Mladosti?
- Posla će biti, to znam i sam, nikada me i nisu zvali kada je dobro... Dakle, spreman sam na sve, a ciljevi su uvijek isti, osvojiti Prvenstvo i Kup, u MEVZA-i doći najmanje do Final Foura, u europskom kupu što dalje... Ništa novo što se Mladosti tiče, rekao bih - kazat će na kraju Leonard Barić koji do sada u karijeri nije radio niti s jednom od sadašnjih igračica Mladosti, osim s mladom Natalijom Tomić koja je lani stigla u Dom odbojke.