Transferi

Mia Jerkov u turskom divu, Fenerbahčeu!

Autor: Petak, 16 Lipanj 2017

Bogata karijera hrvatske odbojkašice dobila je novu stranicu. Nakon što je prošle sezone 35-godišnja Jerkov igrala za turski Cannakkale i u nadolazećoj sezoni Mia ostaje u Turskoj, gdje će igrati za aktualnog prvaka Turske, moćni i bogati Fenerbahče. 

Samo predstavljanje Jerkov u Turskoj odrađeno je ovog tjedna u utorak. Brojne su bile obaveze u Istanbulu za našu proslavljenu odbojkašicu, koja se javila čim je uhvatila priliku i podijelila svoje prve dojmove. 

- Dojmovi se još uvijek slažu oko svega, ali jasno je da dolazim u veliki klub i još veću sportsku obitelj. Imam dojam da je Fenerbahče sportski pokret koji živi i njeguje vlastite vrijednosti. Ambicije su svima visoke i takva ekipa se uvijek bori za vrh. Sretna sam što sam dio toga i otvorena sam za takvo iskustvo koje će me nesumnjivo tjerati da budem još bolja. Ugovor koji sam potpisala  je na jednu godinu s mogućnosti produljenja na duže.

U protekloj sezoni Fenerbahče je osvojio naslov u jakoj konkurenciji u Turskoj. Iza sebe su ostavili Vakifbank, koji je u protekloj sezoni osvojio Ligu prvaka, Eczacibasi koji je imao mega sastav i Galatasaray koji se pomalo neočekivano našao u finalu. Bio je o peti naslov prvaka Turske za Fenerbahče, do sada je novi klub Mie Jerkov jednom osvajao Ligu prvaka, bilo je to u sezoni 2011/2012, a 2010. godine bili su svjetski klupski prvak. 

Jerkov će u Turskoj igrati pod vodstvom Belgijanca De Brandta, trenera koji je u svojoj karijeri već vodio Fenerbahče. Na njihovoj klupi bio je od 2008.-2010. godine, osvojio je dva naslova prvaka Turske, a u Ligi prvaka bio drugi u sezoni 2009/2010. Doveden je kako bi Fenerbahče vratio na europski vrh, uz Jerkov turski klub za ovu sezonu doveo je reprezentativku Azerbejdžana Rahimovu, ponajbolju svjetsku korektoricu, te tehničarku reprezentacije SAD, Lloyd. Od ranije za turskog diva igra Brazilka Natalia, te niz bivših i aktualnih reprezentativki Turske. 

- Pored raznih opcija u Turskoj, Poljskoj i Japanu za moj odabir kluba presudilo je što je zvao Fenerbahče. Mislim da se takve prilike ne propuštaju i to je klub u kojem sam htjela igrati. Što se tiče trenera, on je već prije vodio Fenerbahče tako da vjerujem da mu je dosta stvari već poznato. 

Naša poznata odbojkašica u svojoj bogatoj karijeri igrala je za slavnu Uraločku, potom je nekoliko godina bila u Italiji, u Aziji igrala je u Japanu i Južnoj Koreji, na pitanje kako vidi svoju novu ekipu i da li je to što se igračkog kadra tiče najjači klub u kojem je igrala, odgovorila je: 

- Kada sam igrala u Uraločki, igrala sam sa Yumilkom Ruiz i srednjakom Barros i to su legendarne Kubanke i olimpijske pobjednice uz par standardnih Ruskinja kao sto su Liza Tishchenko, Batuhtina iz podjednako legendarne ruske reprezentacije, ali što se tiče novog vala svjetskih igračica Fener je zasigurno najjača ekipa,  vjerojatno i najkompletnija. Teško mi je procijeniti tko je jači ili bolji, mislim da je odbojka jako evoluirala posljednje desetljeće i način na koji smo igrali ranije danas je nezamisliv. Snaga svake ekipe je u načinu na koji igra i nalazi svoja rješenja za pojedine situacije. Sigurno da ćemo s ovakvim igračicama imati puno više varijanti i rješenja. 

Lani si trebala u poljski Sopot koji je trebao igrati Ligu prvaka , ali ostali su bez sponzora, a time i bez novca pa je ta prilika propala. U nadolazećoj sezoni igrat ćeš i Ligu prvaka:

- Pa prošla godina je imala hollywoodski zaplet., potpis za Sopot pa raspuštanje ekipe da bi otišla u Canakkale i godinu kasnije dočekala me Liga Prvaka u Feneru, mogu reći da je bilo dosta zapleta i raspleta u ovih proteklih godinu dana. 

Za kraj ostavili smo pitanje koje zanima većinu ljubitelja odbojke u Hrvatskoj, reprezentacija nije te bilo u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, postoji li mogućnost da te vidimo u dresu Hrvatske na Europskom prvenstvu u rujnu? 

- Moj stav prema reprezentaciji je da igram Europsko prvenstvo s tim da reprezentacija u ovoj post-olimpijskoj godini ima nezahvalan zadatak da odredi smjer u kojem želi ići, da li je to potpuno pomlađivanje ili nešto drugo. Svaki proces redizajna je nezahvalan i nije lagan, ali je Hrvatskoj nužan da može ići dalje i da stvori sebi budućnost i fond mladih igračica. U samom klubu pripreme počinju sredinom kolovoza, ovisno o tome što će biti s reprezentacijom, planirat ću dolazak u klub.